LIVE Actualizat 27-02-2022
20:58

Război în Ucraina. Bătălia pentru Kiev continuă. Un convoi mare de forțe rusești se îndreaptă spre oraș. Bombardamente grele la Zaporojie. Video

Război în Ucraina, ziua patru. Kievul a fost din nou bombardat în noaptea de sâmbătă spre duminică, bătălia pentru capitala Ucrainei devenind principala miză a războiului în aceste zile.
27.02.2022 | 17:45
Razboi in Ucraina Batalia pentru Kiev continua Un convoi mare de forte rusesti se indreapta spre oras Bombardamente grele la Zaporojie Video
Vladimir Putin încă nu a reușit să frângă rezistența ucraineană. FOTO: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
27-02-2022
20:58

Bombardamente grele la Zaporojie

27-02-2022
20:41

Rușii pregătesc un atac de amploare asupra Kievului

Imaginile din satelit arată un convoi mare de forțe rusești care se îndreaptă spre Kiev, conform jurnaliștilor de la skynews.com.

Kievul raportează 210 morți și 1.100 de răniți în rândul civililor.  Ministerul ucrainean al sănătății tocmai a declarat că 352 de civili, inclusiv 14 copii, au fost uciși de la începutul invaziei rusești în Ucraina. De asemenea, acesta a mai spus că 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost rănite.

27-02-2022
19:13

Situația din Ucraina duce la reunirea Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă luni la ora locală 15:00, pentru a discuta criza umanitară din Ucraina. Aici s-a ajuns după cererea preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Responsabilii Departamentului ONU pentru afaceri umanitare şi ai Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi vor participa la această sesiune. Conform anumitor surse diplomatice, Franţa a cerut ca secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, să intervină la această reuniune.

Cererea privind convocarea acestei reuniuni din partea Franţei, care a fost acceptată de Rusia, preşedinta în exerciţiu în luna februarie a Consiliului de Securitate, a fost susţinută și de alte state. Printre ele, Irlanda, Albania, SUA, Norvegia, Regatul Unit şi Mexic.

Estimările venite din zona Comisiei Europene arată că războiul declanşat în 24 februarie în Ucraina de Rusia ar putea provoca strămutarea a peste 7 milioane de persoane. Conform Agerpres, afluxul de refugiaţi continuă să crească şi a determinat ţările europene să-şi multiplice structurile de primire.

De asemenea, au fost anunţe donaţii alături de celelalte state. Inițial, SUA estimaseră recent la 5 milioane numărul de refugiaţi în cazul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina continuă.

27-02-2022
18:17

Primarul Kievului: În acest moment suntem încercuiți

În timp ce trupele rusești se apropie de capitala ucraineană, primarul Kievului este atât mândru de spiritul cetățenilor săi. Totuși, el este și îngrijorat. Nu știe cât timp vor mai rezista.

Într-un interviu acordat duminică agenției The Associated Press, după o noapte epuizantă de atacuri rusești la periferia orașului, primarul Vitali Klitschko a tăcut câteva secunde când a fost întrebat dacă există planuri de evacuare a civililor în cazul în care trupele rusești ar reuși să cucerească Kievul.

”Nu putem face acest lucru, pentru că toate căile sunt blocate. În acest moment suntem încercuiți”, a spus el în cele din urmă. Când trupele rusești au invadat Ucraina joi, orașul de 2,8 milioane de locuitori a reacționat inițial cu îngrijorare, dar și cu o oarecare stăpânire de sine.

Cu toate acestea, nervii au început să cedeze când magazinele alimentare au început să se închidă, iar faimosul sistem de metrou al orașului, foarte adânc, și-a transformat stațiile în adăposturi antiaeriene. Primarul a confirmat pentru AP că nouă civili din Kiev au fost uciși până în prezent, inclusiv un copil.

O stare de asediu ordonată de Klitschko a început sâmbătă în jurul apusului și urmează să se prelungească cel puțin până luni la ora 8:00. Ordinul său a precizat în mod clar că orice persoană neautorizată aflată afară ar putea fi considerată un sabotor.

”Îi vânăm pe acești oameni și va fi mult mai ușor dacă nu este nimeni pe stradă”, a explicat Klitschko, spunând că șase ”sabotori” ruși au fost uciși sâmbătă seara. În ciuda așteptărilor inițiale, înaintarea trupelor rusești în oraș a fost mai lentă decât se așteptau mulți experți militari.

”Tocmai am vorbit cu președintele (Volodîmîr Zelenskyy). Toată lumea nu se simte prea bine. Ne arătăm caracterul, cunoștințele și valorile noastre”, a declarat Klitschko. El a mai adăugat că angajații primăriei ucrainene sunt în stare de șoc, dar nu sunt deprimați.

În ultimele zile, bărbații și femeile au așteptat să ridice arme în capitala Ucrainei, după ce autoritățile au decis să le distribuie gratuit oricui este pregătit să apere orașul. Există însă îngrijorări cu privire la înarmarea civililor nervoși, cu puțină experiență militară, pe fondul avertismentelor privind sabotorii ruși deghizați în polițiști sau jurnaliști ucraineni.

”Ca să fiu sincer, nu avem un control 100%. Am construit această apărare teritorială într-un timp scurt, dar aceștia sunt oameni patrioți”, a declarat Klitschko.

”În acest moment, cea mai importantă chestiune este să ne apărăm țara”, a adăugat el. Răspunzând la o întrebare despre capacitatea orașului de a reface stocurile tot mai reduse de alimente și medicamente, Klitschko și-a pierdut din optimism.

”Ne aflăm la granița unei catastrofe umanitare. În acest moment, avem electricitate, în acest moment avem apă și încălzire în casele noastre. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimentele și medicamentele”, a spus edilul Kievului.

Apoi, în același timp, el s-a mobilizat ca un campion mondial de box la categoria grea, așa cum a fost odată.

”De aceea, mesajul pentru toată lumea este: susțineți Ucraina împreună. Suntem puternici. Fiecare ucrainean este mândru că este independent și mândru că este ucrainean. Suntem mândri că avem propria noastră țară”, a completat fostul campion mondial la box, conform apnews.com.

27-02-2022
17:58

Volodîmîr Zelensky anunță victoria Ucrainei

”Intimidarea ucrainenilor este inutilă. Ne forțează să predăm capitala. Ore extrem de dificile. Dar vor trece în neființă. Poimâine e primăvară. Ucraina va câștiga. Deja câștigă! Dușmanul care a venit pe pământul nostru va merge într-o direcție cunoscută.

Prin urmare, sfătuim ocupanții să meargă acasă. Înainte să fie prea târziu. Să continuăm șirul!”, a transmis președintele Ucrainei duminică seara, în cadrul unei postări preluate pe pagina de Facebook a Forțelor Terestre Ucrainene.

 

27-02-2022
17:13

Rușii confirmă că au avut pierderi, dar susțin că ale ucrainenilor sunt mai mari

Reprezentanții armatei ruse au recunoscut duminică, pentru prima oară de la începutul invaziei din Ucraina, că au înregistrat pierderi umane în cursul atacurilor. Nu au fost prezentate cifre.

”Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici decât în tabăra ucraineană”, a declarat generalul Igor Konaşenkov. El deține și funcția de purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, conform Agerpres.

27-02-2022
16:39

Rușii au scos din funcțiune celebrul avion Antonov-225 Mriya

Cel mai mare avion de transport din lume Antonov-225 Mriya a ars în urma unui atac rusesc asupra aeroportului Hostomel, situat lânga Kiev. Potrivit Agerpres, anunțul a fost confirmat duminică de reprezentanții Ukroboronprom, concernul de stat de din industria armamentului din Ucraina.

”Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene – legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev”, au transmis cei de la Ukroboronprom pe Facebook. Potrivit estimărilor, restaurarea avionului costă enorm şi necesită mult timp.

Și Forțele Terestre de Apărare ucrainene au confirmat avarierea celebrei aeronave.

27-02-2022
15:43

Casa Albă, reacție fermă după amenințările lui Putin

Vladimir Putin a anunţat duminică într-o apariţie televizată că a dispus o stare ridicată de alertă pentru forţele nucleare ca urmare a ”declaraţiilor agresive” ale ţărilor din NATO la adresa ţării sale.

Reacția de peste Ocean n-a întârziat să apară. Preşedintele rus ”fabrică ameninţări care nu există”, a trasmis duminică  purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează AFP.

”Este vorba despre o figură repetată, pe care am observat-o din partea preşedintelui (rus Vladimir) Putin în timpul acestui conflict, şi anume de a fabrica ameninţări care nu există, cu scopul de a justifica continuarea unei agresiuni”, a afirmat Jen Psaki.

”Rusia nu a fost ameninţată în niciun moment de NATO sau Ucraina (…). Ne vom opune acestui lucru. Avem capacitatea de a ne apăra”, a adăugat aceasta.

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a criticat la rândul ei reacția Rusiei, numind gestul făcut de Putin drept ”o escaladare inacceptabilă”.

 

27-02-2022
15:07

SUA reacționează după ce președintele rus a pus în alertă forța nucleară

Ordinul președintelui Vladimir Putin de a pune în alertă maximă forțele de descurajare ale Rusiei, care includ arme nucleare, a provocat prompt o reacție din partea SUA.

Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a transmis că decizia lui Putin arată că acesta vrea să escaledeze războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

”Înseamnă că președintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod total inacceptabil și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”, a declarat Thomas-Greenfield,  interviu pentru CBS „Face the Nation”.

Președintele rus a ordonat, duminică, ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat ”declarații agresive din partea țărilor NATO”.

27-02-2022
14:54

Ucraina acceptă invitația la negocieri

Ucraina a confirmat că va trimite o delegaţie pentru a negocia cu Rusia la frontiera ucraineano-belarusă. Discuțiile despre încetarea focului se vor purta într-o regiune situată în apropierea râului Pripiat. 

Așadar, negocierile vor fi purtate în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl. La aceest anunț s-a ajuns după o mediere realizată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că delegaţiile rusă şi ucraineană se vor întâlni fără niciun fel de condiţii prealabile.

”Am căzut de acord ca delegaţia ucraineană să se reunească cu cea rusă, fără condiţii prealabile, la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în apropierea râului Pripiat”, a informat canalul oficial de Telegram al preşedintelui Zelenski.

Anterior, şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, precizase că membrii delegaţiei sale se deplasează de la Minsk la Gomel şi că acelaşi lucru l-ar face şi o delegaţie ucraineană de la Kiev, conform Agerpres.

27-02-2022
13:31

Putin ordonă ca forțele de descurajare nucleară ale Rusiei să fie în alertă maximă

Vladimir Putin a plasat forțele de descurajare strategică ale Rusiei – inclusiv unitățile responsabile de capacitățile sale nucleare – în stare de alertă maximă ca răspuns la “sancțiunile occidentale ilegitime” din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

Președintele Rusiei le-a spus duminică lui Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, și șefului Statului Major General, Valeri Gerasimov, că “țările occidentale nu numai că întreprind acțiuni economice neprietenoase împotriva țării noastre [ …] dar și liderii principalelor țări NATO fac declarații agresive despre țara noastră”, în cadrul unei întâlniri la Kremlin, prezentată de televiziunea de stat.

“Ordon trecerea forțelor de descurajare ale Rusiei la un regim special de serviciu”, a spus Putin, citat de Financial Times.

27-02-2022
12:56

Ucraina își caută dreptatea la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga

Oficialii din Ucraina au anunțat că intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), instanţă supremă a ONU care are sediul la Haga. Acest demers vine în contextul intervenţiei armate lansate la 24 februarie.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a oferit mai multe detalii despre proces: ”Ucraina a depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ. Rusia trebuie să răspundă pentru manipularea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea. Cerem o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară şi ne aşteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare.”

Ucraina va dovedi în faţa unui tribunal corect că preşedintele Vladimir Putin este ”principalul criminal de război” al secolului al XXI-lea. Asta a declarat procurorul general Irina Venediktova la televiziunea ucraineană, conform Agerpres.

27-02-2022
12:49

Ultimatumul transmis de Rusia

Rusia va aştepta răspunsul Ucrainei cu privire la organizarea de negocieri pentru încetarea focului în oraşul Gomel, din Belarus. Termenul limită pentru răspuns a fost fixat pentru orele locale 15:00 (12.00 GMT). Anunţul îi aparține consilierul preşedinţiei ruse şi şefului delegaţiei de negociere, Vladimir Medinski.

”Până la orele 15:00 vom fi aici (n.r. – în Gomel) şi aşteptăm confirmarea din partea ucraineană că va călători la Gomel pentru negocieri”, a declarat Medinski jurnaliștilor prezenți de la ambasada Rusiei din Minsk.

El a adăugat că, odată ce va primi această confirmare, delegaţia rusă va porni către Gomel. Orașul e situat la circa 300 de kilometri sud-est de Minsk şi 40 de kilometri de frontiera cu Ucraina.

Din delegaţia rușilor mai fac parte viceministrul afacerilor externe Andrei Rudenko, ambasadorul rus în Belarus, Boris Grizlov, şi şeful comitetului pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Slutski.

”Toată responsabilitatea pentru viitoarea desfăşurare a evenimentelor va cădea pe umerii actualelor autorităţi din Ucraina”, a declarat Slutski, conform Agerpres.

Duminică dimineaţă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să participe la negocieri pe teritoriul Belarusului. El acuză că acest este complice al Rusiei.

”Varşovia, Budapesta, Istanbul, Baku… am propus toate aceste oraşe părţii ruse, şi în fapt ne convine (ca sediu al negocierilor) orice alt oraş din orice altă ţară de unde nu se lansează rachete asupra noastră”, a declarat Zelenski în cadrul unui mesaj video.

De cealaltă parte, oficialii de la Kremlin susţin că propunerea de a organiza negocieri în Gomel a venit din partea Ucrainei.

27-02-2022
11:06

Iohannis: România susține noile sancțiuni

România se alătură partenerilor săi și susține sancțiunile împotriva Rusiei. Acesta este anunțul lansat duminică de președintele Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni s-a referit și la cea de-a doua tranșă de ajutoare pe care țara noastră o va trimite Ucrainei.

”România se alătură partenerilor săi și susține noile sancțiuni pentru a consolida și mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina. Ajutor umanitar și militar suplimentar din partea României urmează să fie trimis în Ucraina”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

27-02-2022
10:32

Focuri de armă la Vama Siret

Din cauza războiului din țara lor, mii ucraineni caută rute de ieșire din zona de conflict, iar mulți dintre ei ajung la punctele de trecere a frontierei din România.

Din cauza numărului din ce în ce mai mare al refugiaților, se creează situații tensionate, așa s-a întâmplat recent în Vama Siret, din judeţul Suceava. Aici s-a tras cu arma în momentul în care unii refugiaţi ucraineni au creat o busculadă.

Într-o intervenție la B1 TV, deputatul Daniel Suciu a povestit ce s-a întâmplat la Vama Siret în noaptea de sâmbătă spre duminică a mers la vamă, să pună la dispoziția refugiaților mijloacele de transport necesare ca să treacă granița spre România.

Flămânzi, extenuați și stresați, oamenii care așteptau de zile întregi au încercat să escaladeze gardurile de la graniță. În acea îmbulzează a apărut și panica, iar grănicerii ucraineni au deschis focul.

„Unii au făcut atac de panică, au împins poarta si au fost opriți cu focuri de armă. Toate aceste focuri de arme se petreceau sub ochii a sute de copii speriați și flămânzi. Oamenii speriați nici nu voiau să urce în autocare.

Am reușit să luăm cu 11 autocare intre 900 si 1.000 de oameni și i-am trecut cu granița cu greutate. Mai avem încă două autocare. Abia acum am reușit să îi scoatem de acolo. Am făcut extracție de oameni, dintr-o țară în alta., pentru că altfel nu puteau să treacă. Sunt 5 km din partea ucraineană până la partea românească”, a spus deputatul la B1 TV.

27-02-2022
09:54

Putin și-a felicitat armata pentru combativitate

Duminică, reprezentanții administrației de la Kremlin au transmis că sunt pregătiți să negocieze cu Ucraina. În acest context a fost propus și un loc de întâlnire. A fost ales orașul Gomel din Belarus.

Rusia are relații foarte strânse cu Belarus, pe teritoriul căreia și-a concentrate o parte dintre trupele folosite pentru invadarea Ucrainei.

Președintele Vladimir Putin a Salutat ”eroismul” forţelor sale militare, conform AFP, citată de news.ro. Mai trebuie spus că o delegaţie formată din reprezentanţii ”ministerelor Afacerilor Externe, Apărării şi altor servicii, în special a administraţiei prezidenţiale a sosit în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii”.

Această informație a fost transmisă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. De cealaltă parte, reprezentanții armatei Rusiei au afirmat că au încercuit duminică două mari oraşe din sudul Ucrainei.

Este vorba despre Herson şi Berdeansk. De asemenea, autorităţile de la Harkov au anunţat că mai multe vehicule militare ruseşti au ajuns în centrul oraşului şi au cerut populaţiei să nu iasă din case. 

27-02-2022
09:14

Drona cumpărată de la turci, o armă de temut a Ucrainei

Dronele tucești sunt una dintre armele de temut ale ucrainenilor în războiul dus cu rușii. Într-o postare recentă a Forțelor Terestre de Apărare ucrainene se vede ce efect a avut atacul unei drone Bayraktar TB2 UAV.

 

27-02-2022
08:48

România va ajuta Ucraina cu muniție și echipament militar

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis duminică, în cadrul unor declarații de presă, că România va susține Ucraina cu ajutoare. Ucrainenii vor primi combustibili, veste antiglonț, muniție, echipament militar, apă și medicamente. De asemenea, persoanele rănite în Ucraina vor putea fi tratate în spitalele din România.

 

27-02-2022
08:30

Ucraina înfiinţează o legiune străină ”internaţională”

Ucraina înfiinţează o legiune străină ”internaţională” pentru voluntari din străinătate. Anunțul i-a aparținut preşedintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski.

”Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, a declarat Zelenski duminică. Șeful statului i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina.

”Dacă aveţi experienţă de luptă, puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa’”, a îndemnat Zelenski. El a mai transmis un mesaj de încurajare forţelor armate ucrainene, îndemnându-le să ”rămână puternice”.

Președintele Ucrainei i-a acuzat vineri pe liderii europeni pentru lentoarea cu privire la ajutorul acordat țării sale. ”Cum o să vă apăraţi pe voi dacă sunteţi atât de lenţi în a ajuta Ucraina?”, i-a întrebat el pe liderii europeni, conform Agerpres.

27-02-2022
07:37

Forțele armate ucrainene anunță că armata rusă a redus ritmul

”Ocupantul rus a redus ritmul ofensivei, dar în ofensiva împotriva Ucrainei continuă să încerce să dezvolte atacuri în unele zone.

Se desfășoară a treia zi a invaziei militare ruse în Ucraina. Coloanele de vehicule blindate ale agresorilor ruși au încetinit ritmul în Ucraina. Trupele inamice, private de refacerea la timp a combustibilului și muniției, opresc pe drumuri și în orașe.

Personalul forțelor de ocupație, marea majoritate fiind tineri recruți, este epuizat de exercițiile militare anterioare și au o condiție morală și psihologică scăzută.

Conform informațiilor disponibile, există fapte de dezertare și refuzul militarilor forțelor armate ruse pentru a lua parte la ostilități împotriva Ucrainei. Se predau prizonieri.

Principala tactică a ocupanților rămâne mișcarea și capturarea orașelor mici, a satelor și autostrăzilor. Datorită rezistenței puternice din partea populației civile, a unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, Gărzii Naționale și Poliției Naționale, încercările inamicului de a prelua controlul asupra orașelor mari nu au avut succes.

Scopul principal al inamicului este blocarea capitalei Ucrainei, orașul Kiev. Rămâne neîndeplinit. Inamicul trece la utilizarea activă a grupurilor de sabotaj și recunoaștere care distrug infrastructura civilă și populația orașelor mari.

Ignorând normele dreptului internațional umanitar, inamicul a deteriorat baza petrolieră din Vasylkiv și a distrus gazoductul din Harkiv. Ocupatorul a continuat să deterioreze clădirile rezidențiale cu mai multe etaje.

Pentru a intimida populația locală, se folosesc unități militare cu personal format în principal din persoane cu aspect caucazian, cu cunoștințe slabe de limba rusă.

În timpul zilei, ocupanții ruși au folosit rachete balistice și de croazieră la Kiev și alte orașe, dar și avioane care au decolat de pe teritoriul Crimeei și al Republicii Belarus.

În districtul Mozyr din Belarus, invadatorul a format un de elicoptere de luptă pentru deteriorarea infrastructurii critice a orașelor și a trupelor noastre. Prin distrugerea liniilor de cale ferată comune cu țara agresoare, utilizarea infrastructurii feroviare ucrainene nu este permisă.

Forțele comune desfășoară o operațiune defensivă, păstrând poziții pe linia de demarcație. Inamicul nu are succes în niciuna dintre zone.

Pierderile forțelor de ocupare la sfârșitul celei de-a treia zile de agresiune armată au fost:

peste 3.000 de oameni și peste 200 de prizonieri de război;

aeronave – 16;

elicoptere 18;

tancuri – 102;

vehicule blindate de diferite tipuri – peste 540;

sistem de rachete antiaeriene BUK – 1;

echipamente auto peste 20 de unități”, se arată pe pagina de Facebook a Forțelor Terestre de Apărare Ucrainene.

 

27-02-2022
06:36

Obuze rusești au explodat lângă un depozit de deșeuri radioactive din Kiev

Inspectoratul de Stat pentru reglementare în domeniul nuclear al Ucrainei a anunțat că obuze rusești au explodat în apropierea unui depozit de deșeuri radioactive din Kiev, scrie HotNews, citând presa ucraineană.

Lovitura a cazut lângă clădirea care adăpostește depozitul. Clădirea a rămas intactă”, a precizat sursa citată.

Sistemul automat de monitorizare a radiațiilor s-a defectat astfel încât în momentul de față nu se poate face o evaluare completă a situației.

Însă evaluarea preliminară arată că nu există indicii că ar exista o amenințare la adresa populației.

27-02-2022
06:14

Blindatele rusești au reușit să intre în Harkiv

Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale din Harkiv, a anunțat că vehicule militare rusești au pătruns în oraș, transmite BBC.com.

Sinegubov le-a cerut locuitorilor să nu iasă pe străzi afirmând că trupele rusești au ajuns în centrul orașului. „Nu părăsiți adăposturile! Forțele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civililor li se cere să nu iasă pe străzi”, a spus oficialul ucrainean.

Harkiv, aflat în nord-estul Ucrainei, este al doilea oraș ca mărime al țării, iar până acum trupele rusești nu au reușit să-l ocupe, deși se află relativ aproape de graniță.

27-02-2022
05:39

Germania și-a închis spațiul aerian pentru aviația civilă rusă

Ministrul Transporturilor din Germania, Volker Wissing, a anunțat instituirea interdicției ca avioanele civile rusești să mai intre în spațiul aerian german.

Operatorul aerian Lufthansa a anunțat, la rândul ei, că-și va suspenda cursele aeriene care au ca destinație orașe din Rusia pentru următoarele șapte zile.

Siguranța pasagerilor noștri și a echipajelor este prioritară pentru noi”, a transmis Lufthansa.

27-02-2022
05:29

Explozie la un depozit de petrol

Capitala Kiev a rezistat unui nou asalt al trupelor ruse asupra orașului, în timpul nopții bombardamentele vizând districtul vestic. S-au înregistrat victime în rândul populației civile, fiind ucis și un copil de numai șase ani. A fost bombardat și orașul Vasilkiv, aflat în apropierea Kievului. Un depozit de petrol a fost lovit, iar incendiul care a urmat a produs cantități mari de fum toxic. Locuitorii din Kiev au fost sfătuiți de autorități să închidă geamurile locuințelor, transmit BBC.com.

Eforturile rusești din această noapte s-au concentrat asupra capitalei Kiev, orașele Harkiv și Cernikiv având parte de o perioadă de respiro după asalturile inițiale.

26-02-2022
23:47

Ucraina va avea internet prin serviciul Starlink

Elon Musk a reacționat după ce a fost îndemnat de liderii ucraineni să doteze țara devastată de război cu internet Starlink. La această cerere s-a ajuns în urma atacurilor rusești, care au lăsat unele părți ale țării fără servicii de internet.

”Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale sunt pe drum”, a transmis miliardarul american Elon Musk, cofondator și șef al companiilor Tesla, SpaceX, Neuralink și The Boring Company.

Vicepremierul Ucrainei și ministrul ucrainean al Transformării Digitale din Ucraina, Fedorov Mykhailo, a fost cel care a fost informat că Ucraina va avea internet. Este un anunț-cheie pentru guvernul de la Kiev, mai ales într-un război care se duce și în sfera comunicațiilor.

26-02-2022
23:35

Rușii continuă bombardamentele. Ucraina, vizată de o catastrofă umanitară?

Două explozii de mari dimensiuni au luminat cerul nopții la sud-vest de Kiev duminică dimineața devreme. conform edition.cnn.com. Una dintre a fost auzită la aproximativ 20 de kilometri de centrul orașului. Corespondenții americani au transmis că o lumină puternică a dominat cerut mai multe minute.

 

În timp ce Ucraina traversează poate cea mai grea noapte de la debutul invaziei, legenda boxului, Wladimir Klitschko, a făcut un apel la comunitatea internațională pentru a se pune capăt ”războiului pe care l-a început Rusia”.

”Nu este timp de așteptat, pentru că asta va duce la… o catastrofă umanitară”, spune el într-o înregistrare video încărcată pe Twitter și Instagram. ”Trebuie să acționați acum pentru a opri agresiunea rusă”, a completat fostul campion mondial la categoria grea.

Fratele său, Vitali Klitschko, este primarul Kievului, unde este în vigoare o stare de asediu care durează până luni dimineață. Oamenii din capitala Ucrainei se așteaptă la un atac iminent al Rusiei.

Altfel, Ucraina își închide granițele cu Rusia și Belarus, a anunțat sâmbătă seara premierul ucrainean Denys Shmyhal. Într-o declarație video postată pe Telegram, Shmyhal a declarat că începând de luni, 28 februarie, doar cetățenii ucraineni vor putea trece din Rusia și Belarus în Ucraina.

În acest context, și Papa Francisc și-a exprimat sâmbătă ”cea mai profundă durere” la telefon, cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelensky. Anunțul a fost confirmat pe Twitter ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun (Vatican).

”Papa Francisc a avut astăzi o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelensky. Sfântul Părinte și-a exprimat cea mai profundă durere pentru evenimentele tragice care au loc în țara noastră”, a precizat ambasada.

Într-un tweet, Zelensky a spus că i-a mulțumit Papei pentru rugăciunile sale, adăugând că ”poporul ucrainean simte sprijinul spiritual al Sanctității Sale”.

”I-am mulțumit Papei Francisc pentru că s-a rugat pentru pace în Ucraina și pentru încetarea focului. Poporul ucrainean simte sprijinul spiritual al Sanctității Sale”, a scris Zelensky pe Twitter.

 

Război în Ucraina, ziua patru. Prima încercare a armatei ruse de ocupare a Kievului  a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Din fericire pentru ucraineni, armata lor a reușit să respingă atacul.

După o perioadă de relativă acalmie sâmbătă, tirurile de artilerie asupra capitalei Ucrainei au reînceput odată cu lăsarea serii.

ADVERTISEMENT

În paralel, țările europene au anunțat o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei. Mai multe state au anunțat că vor acorda ajutor militari Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua patru. Primul asalt asupra Kievului, respins

Potrivit unui bilanț prezentat de către Ministerul Apărării al Ucrainei, peste 3.500 de soldați ruși ar fi fost uciși. În același context, aproape 200 au fost luați prizonieri până sâmbătă dimineață. De asemenea, Rusia ar fi pierdut 14 avioane, opt elicoptere și 102 tancuri.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a dat publicității un nou mesaj video sâmbătă dimineața. El a dat asigurări că nu va părăsi capitala și a infirmat zvonurile legate de retragerea trupelor din capitala ucraineană.

Există informații false în mediul online după care aș fi cerut armatei noastre să depună armele și că a început evacuarea. Eu sunt aici. Nu vom depune armele. Ne vom apăra țara”, a spus Volodimir Zelenski, în timp ce se filma având în fundal casa Gorodețki, una dintre clădirile emblematice ale orașului Kiev.

ADVERTISEMENT

O victorie majoră a ucrainenilor a fost înregistrată la Vasilkiv, un oraș în apropierea capitalei Kiev în care se află o bază aeriană ucraineană.

Importanța strategică a orașului a făcut ca ucrainenii să depună eforturi suplimentare pentru a respinge parașutiștii ruși. Potrivit autorităților de la Kiev, ucrainenii ar fi reușit să doboare două avioane de transport Iliușin Il-76, în care se aflau parașutiști ruși.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ucraina a recâștigat controlul deplin asupra hidrocentralei Kiev după o luptă aprigă. Personalul uzinei a părăsit adăposturile și s-a întors la lucru.

Blindatele rusești au făcut „pana prostului”

În cursul zilei de sâmbătă, rușii au încercat să avanseze din Crimeea către Odesa, încercând să preia controlul asupra centralei atomoelectrice de la Zaporojie. Tot în sectorul sudic al frontului, armata rusă ar fi preluat controlul orașului Melitopol, potrivit unor oficiali ai Ministerului Apărării de la Mocova.

Oficialii ucraineni nu au comentat evenimentele din Melitopol, oraş cu aproximativ 150.000 de locuitori. Dacă se confirm această cucerire anunțată de Ministerul rus al Apărării, ea ar reprezenta primul centru important capturat de ruși la începutul invaziei.

Însă eșecul ocupării unor orașe importante precum Kiev, Harkiv, Dnipro sau Mariupol este considerat de unii analiști militari ca un semn că ofensiva rusă își pierde din viteză. Potrivit unei analize a Ministerului Apărării din  Marea Britanie, forțele ruse pierd din impulsul inițial al ofensivei cauza fiind „dificultățile logistice acute și o puternică rezistență ucraineană”.

Se pare că trupele blindate ruse se confruntă cu o lipsă de carburanți, în urma apariției în online a mai multor imagini cu vehicule militare ruse stând pe loc pe străzile Ucrainei. Într-un clip un șofer ucrainean oprește lângă un vehicul rus oferindu-se să-i tracteze înapoi în Rusia, spre amuzamentul soldaților ruși.

Civilii, implicați în luptele de apărare

În așteptarea asaltului din această noapte, autoritățile ucrainene încearcă să mobilizeze și populația civilă în luptele de apărare. Circa 20.000 de arme automate au fost distribuite populației din Kiev, pe lângă arme anti-tanc. La Dnipro, femeile din oraș au pregătit cocktailuri Molotov.

Totodată, populația a fost instruită privind modalitățile de sabotare a invadatorilor.

Pentru a preveni promovarea inamicului pe teritoriul nostru!!! Dacă ați văzut o coloană de tancuri, sigur merge după ele o coloană de camioane. Fă tot ce trebuie pentru a-i împiedica să treacă. Blocați drumurile, trageți copaci… Fără combustibil – fără tehnologie.

Dacă vedeți că a intrat o coloană în fâșia forestieră, tăiați copacii, blocați-i și pe ei, nu-i lăsați să iasă. Dacă știți că inamicul s-a oprit în pădure și sunteți 100% siguri că e dușmanul, nu vă fie milă de pădure, dați-i foc… Va crește din nou pe oasele ocupantului!!!”, a transmis armata ucraineană.

Ucraina a obținut sâmbătă o victorie pe  plan diplomatic după ce statele UE care s-au opus inițial excluderii Rusiei din sistemul SWIFT de comunicații interbancare și-au reconsiderat poziția. Este vorba de Franța, Cipru, Italia și Ungaria cărora li s-a alăturat finalmente și Germania, care s-a pronunțat pentru restricționare a fluxurilor bancare către și dinspre Rusia.

Mai mult, Germania a anunțat că renunță la politica de a nu  furniza Ucrainei echipament militar letal, cancelarul Olaf Scholz anunțând că va furniza Kievului arme antitanc și rachete Stinger. În total, 27 de țări au anunțat în cursul zilei de sâmbătă că vor trimite Ucrainei armament.

De asemenea, majoritatea țărilor est-europene au decis să închidă spațiul aerian pentru zborurile avioanelor civile rusești: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovenia, România și Bulgaria.

ADVERTISEMENT