News

Ziua protestelor în România. Angajații Guvernului și sindicatele Publisind au ieșit în stradă nemulțumiți de inechităţile salariale

Nemulțumiri salariale. Angajații Guvernului ies în stradă pentru a-și cere drepturi mai mari decât cele oferite prin Ordonanța de Urgență
23.05.2024 | 13:00
Ziua protestelor in Romania Angajatii Guvernului si sindicatele Publisind au iesit in strada nemultumiti de inechitatile salariale
Angajații Guvernului au ieșit să protesteze față de majorările salariale mult prea mici oferite de guvernați. Sindicatele Publisind au organizat și ele un protest. Sursa foto: Colaj foto / stiripesurse.ro / Facebook / Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara
ADVERTISEMENT

Angajații din staff-ul tehnic al Guvernului au ieșit în fața Palatului Victoria, chiar înainte de ședința Executivului. Aceștia au întrerupt activitatea și au ieșit să protesteze, cu cincisprezece minute înainte de întâlnirea cabinetului Ciolacu.

Proteste spontane în România

Au părăsit Palatul Victoria și s-au adunat pe strada Paris, unde au protestat și în zilele precedente din această săptămână. După ce ieri au organizat protestul denumit „Umbrelele triste”, angajații își manifestă din nou nemulțumirea față de politica salarială actuală.

ADVERTISEMENT

Personalul tehnic al guvernului este nemulțumit de Ordonanța care crește salariile cu 10% și solicită premierului să revizuiască această decizie. De asemenea, amenință că ar putea paraliza activitatea guvernamentală.

Inițial, au cerut o majorare de 20%, dar sunt dispuși să accepte un compromis. Ei susțin că salariile actuale sunt prea mici, cu o medie de 5.000 de lei net pe lună, și spun că această sumă nu este suficientă pentru a trăi o lună întreagă, cerând astfel premierului să dispună o majorare a salariilor.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut ce decizie va lua executivul. Ordonanța care majorează salariile bugetarilor cu 10% va fi discutată astăzi în ședința de Guvern, însă doar pentru analiză. Nu este sigur că va fi adoptată în această formă.

Și sindicatele Publisind au ieșit în stradă

Angajații din Agențiile Județene pentru Protecția Mediului, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și din domeniul Sportului și Tineretului vor organiza joi, în Piața Victoriei, începând cu ora 13:30, un miting de protest împotriva inechităților și discriminărilor salariale din sectoarele lor de activitate.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii acuză că veniturile angajaților din aceste instituții sunt menținute deliberat la un nivel care nu reflectă complexitatea muncii sau, în anumite cazuri, sunt chiar sub limita subzistenței.

„Cu toate acestea, precum şi în condiţiile în care nu se fac încadrări corespunzătoare, angajatorii pretind performanţă, impun muncă suplimentară şi alocă constant extrasarcini, în schimb salariaţii au de respectat o serie de interdicţii specifice profesiilor. Revendicăm – respectul cuvenit profesiilor noastre!” se precizează într-un comunicat al Federaţiei Publisind, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ce le-a transmis premierul protestatarilor

Începem prin a rezolva unele inechități existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală.

Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori. Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”, a spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”