Război în Ucraina, ziua 6. Bombardamentele intensive ale ruşilor asupra oraşelor Kiev şi Harkov au continuat. Armata ucraineană rezistă în continuare.
Luni a fost prima zi de negocieri pentru pace între Ucraina și Rusia. Discuțiile care s-au întins pe durata a aproape 6 ore nu au avut niciun rezultat concret, urmând a fi reluate într-o altă zi.
În ciuda uzanțelor internaționale, Harkovul a fost bombardat intensiv pe durata discuțiilor și a înregistrat pierderi grele de vieți omenești, zeci de civili fiind uciși de tirurile ruse.
Deși Rusia își dorește ca Ucraina să revină în sfera de influență a Moscovei, președintele Volodimir Zelenski a făcut încă un pas în parcursul pro european al țării sale și, după ce a solicitat aderarea de urgență a Ucrainei la Uniunea Europeană, a semnat o solicitare oficială în acest sens.
Întrebat dacă țara se pregătește pentru un atac rusesc mai puternic asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului și a altor orașe, ministrul de interne ucrainean, Denis Monastirski a declarat pentru BBC:
„În fiecare zi, președintele mă întreabă, în fiecare zi ne coordonăm eforturile, despre situație și ce se întâmplă, iar în fiecare zi răspundem că situația este gravă, dar stabilă.
Da, într-adevăr, în fiecare zi inamicul trimite din ce în ce mai multe forțe. Dar forțele noastre armate glorioase practic distrug tot ce ajunge la Kiev. Kievul rămâne locul principalului atac…
În fiecare zi ne pregătim pentru orice scenariu, inclusiv la Kiev. Aceasta include apărarea teritorială, forțele armate, Garda Națională, poliția națională, serviciul de securitate și Direcția de Informații Militare a ministerului apărării.
Creăm grupuri mobile pentru a căuta și prinde sabotori. Avem până la 100 de astfel de grupuri active la Kiev, în funcție de ora din zi. Se aud focuri de armă în oraș [în timp ce aceștia operează]. Mulți oameni sunt capturați, specialiștii noștri. lucrează cu ei.
Înțelegem că stăpânim clar situația din oraș în general, dar sunt multe chestiuni care se decid în fiecare oră sau chiar în fiecare minut”, a spus ministrul ucrainean.
Economia Rusiei suferă din ce în ce mai mai mult din cauza sancțiunilor impuse de comunitatea internațională de la începutul invaziei Ucrainei.
Rubla este la un nivel extrem de scăzut, bursa de la Moscova este închisă, bancile sunt deconectate de la sistemul SWIFT, multe active din străinătate ale companiilor și persoanelor fizice sunt înghețate.
La toate aceste sancțiuni se adaugă închiderea spațiului aerian pentru zborurile Rusiei sau vinderea acțiunilor deținute de către fonduri de investiții sau companii occidentale în companii ruse.
Și sportul decontează invazia Rusiei în Ucraina. Cea mai recentă decizie a fost luată de FIFA și UEFA, care au suspendat toate echipele naționale și de club ale Rusiei din toate competițiile de profil.
Între timp, luni seară, au avut loc discuții între Joe Biden și membrii NATO, la care a luat parte și șeful statului, Klaus Iohannis. Ulterior, președintele României a precizat că a cerut aliaților să fie trimise în țara noastră noi trupe de siguranță militară și capabilități suplimentare, având în vedere războiul ruso-ucrainean.
În cadrul reuniunii, Klaus Iohannis a spus și că România se oferă a fi hub de distribuție în acordarea de asistență umanitară pentru criza prin care trece Ucraina. Luni seară, în România au sosit și noi soldați francezi, care fac parte din contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO.
Joe Biden se menține pe poziții și refuză în continuare să poarte un dialog cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, după ce acesta a provocat războiul din Ucraina.
Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a transmis luni seară că nu se pune ”acum” problema de discuții cu liderul Kremlinului și că se vor menține presiunile asupra acestuia de încetare a invaziei în Ucraina.
De asemenea, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a reacționat după amenințarea lui Putin cu lansarea de arme nucleare. El a informat că nu există activitate crescută la bazele nucleare ale Rusiei.
Totodată, ucrainenii îl acuză pe Vladimir Putin că a încălcat tratele umanitare internaţionale şi au solicitat o investigație a Curţii Penale Internaţionale de la Haga, care a răspuns că va acționa în acest sens ”cât mai rapid posibil”.
Printre toate acestea, Turcia a interzis de luni, 28 februarie, trecerea tuturor navelor de război, prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, în timp ce cel puțin patru nave rusești au așteptat să intre.