Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în marile oraşe!

Zeci de mii de români sunt aşteptaţi să participe la evenimentele organizate în toată ţara!
24.01.2018 | 11:14
Ziua Unirii Principatelor Romane sarbatorita in marile orase
ADVERTISEMENT

Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi în marile oraşe ale ţării, unde vor avea loc festivităţi organizate de Ziua Unirii Principatelor Române! 

La Iaşi este aşteptată Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi Principele Radu, care vor lua parte la sărbătoarea publică din Piaţa Unirii. Alături de oficialităţile municipiului şi judeţului Iaşi, Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală vor depune coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Casa Regală şi-a dat acordul ca Iaşiul să poarte titlul de „Oraş Regal”, ca şi Curtea de Argeş. Primarul Mihai Chirica a făcut apel la cei aproximativ 3.000 de ieşeni care au protestat sâmbătă faţă de legile Justiţiei să vină la manifestările de Ziua Principatelor Unite.

ADVERTISEMENT

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în marile oraşe

La Focşani, manifestările dedicate Micii Uniri sunt programate să înceapă la ora 15.20, cu un exerciţiu Drill Team, care va fi urmat de un spectacol folcloric. La ora 16.00, va avea loc trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, moment urmat de intonarea Imnului Naţional, în interpretarea lui Marcel Pavel, Vlad Miriţă şi Andrei Lazăr.

La Alba Iulia, manifestările se vor desfăşura miercuri dimineaţă în Sala Unirii, unde vor avea loc alocuţiuni despre semnificaţia istorică a Unirii Principatelor Române, iar apoi este programat un spectacol susţinut de către elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” şi reprezentanţii Cercului Militar Alba Iulia. Manifestările se vor încheia cu „Hora Unirii” interpretată de Fanfara judeţului Alba, în care se vor prinde toţi participanţii.

ADVERTISEMENT

La Sebeş, Mica Unire va fi sărbătorită printr-un spectacol artistic prezentat de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba şi solişti Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, alături de ansamblul de dansuri populare.

Şi la Cugir sunt organizate miercuri manifestări pentru a marca Mica Unire, iar programul va cuprinde poezii şi cântece patriotice care vor fi susţinute de către Fanfara Casei de Cultură Cugir, Grupul „Mlădiţe Cugirene”, aparţinând Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, Cercul de Teatru al Casei de Cultură Cugir. Programul se va încheia tot cu tradiţionala Horă a Unirii.

ADVERTISEMENT

Manifestări dedicate zilei Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 vor avea loc în municipiul Galaţi la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde vor fi depuse flori, se va evoca însemnătatea acestei zile şi se va dansa Hora Unirii, în timp ce la Muzeul de Istorie va fi deschisă o expoziţie dedicată personalităţilor Unirii Principatelor.

La Arad, evenimentele organizate de Prefectură de Ziua Principatelor Române vor dura mai puţin de o oră şi se vor desfăşura doar în municipiu, în Piaţa Revoluţiei, pe platoul din faţa Palatului Administrativ.

ADVERTISEMENT

Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită la Timişoara, miercuri, începând cu ora 10.00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Evenimentul cuprinde o ceremonie militară la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, organizată de Brigada 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal” şi va continua cu un Te Deum şi depuneri de coroane de flori.

Consiliul Judeţean Buzău organizează, miercuri, cea de-a treia ediţie a evenimentului “Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Judeţean”, care îşi propune să aducă în curtea muzeului cât mai mulţi buzoieni care să se prindă într-o Horă a Unirii care să înconjoare clădirea Muzeului Judeţean. Pentru prima dată, în acest an autorităţile judeţene au invitat în calitate de parteneri militarii Diviziei 2 Infanterie ”Getica”  dar şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău care vor avea o serie de momente distincte pe parcursul evenimentului.

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, Prefectura Constanţa, în colaborare cu Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean şi Comandamentul Flotei organizează o ceremonie militară care va avea loc pe platoul din faţa Prefecturii. Arhiepiscopia Tomisului organizează, de asemenea, conferinţa cu tema “Unirea de la 1859 – temei al Marii Uniri din 1918”, care va fi susţinută, printre alţii, de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, programul conţinând şi un recital de poezie pe versuri de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Grigore Vieru, dar şi momente muzicale patriotice.

Şi în alte oraşe sunt programate, miercuri, scurte ceremonii.

ADVERTISEMENT