News

Ziua Victoriei, văzută prin ochii moldovenilor. Pro-rușii sfidează legea, pro-europenii critică războiul

Ziua Victoriei asupra Germaniei Naziste a fost sărbătorită și în Republica Moldova, însă partidele pro-europene și pro-ruse au interpretat-o diferit.
09.05.2023 | 13:19
Ziua Victoriei, sărbătorită în Republica Moldova. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

În fiecare an, Republica Moldova sărbătorește Ziua Victoriei asupra Germaniei Naziste. Cu prilejul acestei sărbători, se organizează concerte, parade, expoziții și alte evenimente culturale. Autoritățile depun coroane și flori la mormintele eroilor căzuți și țin discursuri în fața publicului. În această zi, moldovenii au liber de la muncă și participă activ în comemorarea rudelor care și-au sacrificat viața în timpul celui de-AL Doilea Război Mondial. Veteranii au vârste înaintate și tot mai puțini au posibilitatea să participe la ceremoniile desfășurate aproape în toate localitățile de peste Prut.

Ziua Victoriei, interpretată diferit de forțele politice din Republica Moldova

Ziua Victoriei este interpretată diferit de partidele pro-ruse și pro-europene. Conducerea țării a interzis simbolurile sovietice și purtarea panglicii negru-oranj, însă pro-rușii sfidează legea și își fac apariții publice purtând cu “mândrie” simbolul interzis. Unul dintre aceștia este liderul PSRM, Igor Dodon, care a publicat o fotografie pe rețelele de socializare, în care el și fiul său poartă panglica Sfântul Gheorghe și uniforme militare sovietice.

ADVERTISEMENT

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, purtarea panglicii Sfântul Gheorghe este interzisă în Republica Moldova, iar cei care o vor purta în timpul evenimentelor dedicate zilei de 9 mai vor fi sancționați contravențional. Această panglică este considerată un simbol al agresiunii militare a Rusiei în Ucraina. Cei care încalcă legea pot primi amenzi de până la 9.000 de lei (n.r. 2.263 RON), în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu până la 30 de mii de lei (n.r. 7.546 RON).

Inspectorul șef a mai adăugat că este interzisă confecționarea, păstrarea și comercializarea panglicii Sfântul Gheorghe. De asemenea, cetățenii moldoveni sunt îndemnați să se conformeze instrucțiunilor forțelor de ordine și să nu se lase provocați de alte persoane care ar putea încerca să creeze situații tensionate. Orice astfel de încălcare a legii va fi documentată și tratată conform prevederilor legale.

ADVERTISEMENT

În plus, inspectorul șef a subliniat că sunt interzise și alte simboluri asociate cu invazia Rusiei în Ucraina, precum simbolurile “Z” sau “V”. Este important de menționat că panglica Sfântul Gheorghe este interzisă doar dacă nu face parte dintr-o distincție sau medalie și poate fi confundată cu o altă panglică.

De Ziua Victoriei, mai multe persoane și politicieni  sfidează legea și poartă panglica negru-oranj

Foști președinți ai Republicii Moldova, Vladimir Voronin și Igor Dodon, au fost observați, marți, purtând panglica bicoloră în piept. În ciuda avertismentelor Poliției, mai mulți lideri politici și civili au încălcat interdicția de a purta panglica negru-oranj, considerată un simbol al agresiunii ruse în Ucraina.

ADVERTISEMENT

“9 mai în Moldova întotdeauna a fost, este și va fi Ziua Victoriei! Noi suntem urmașii învingătorilor, iar astăzi ne amintim cu mândrie și recunoștință de eroii noștri, de bunicii și părinții noștri, care au luptat umăr la umăr cu alte popoare ale unei singure țări, pentru a obține victoria din mai 1945. Datoria noastră morală este să nu uităm despre acest lucru, să transmitem această amintire generațiilor viitoare, să opunem rezistență tuturor încercărilor de a trece cu tăcerea sau de a denatura adevărul despre evenimentele acelor ani.

În semn de omagiu, adus memoriei tuturor celor care au luptat pentru un cer pașnic, de la simplu soldat până la mareșal, tuturor eroilor care s-au remarcat în lupte crâncene și sângeroase, tuturor purtătorilor de ordine și medaliați, și mai ales deținătorii Ordinului Gloriei, medaliilor ‘Pentru victoria asupra Germaniei’ și ‘Pentru capturarea Berlinului’ astăzi vom purta panglica Sf. Gheorghe – ca simbol al respectului și al recunoștinței. Glorie eternă adevăraților eroi, onoare și plecăciuni tuturor veteranilor! Felicitări cu prilejul Zilei Victoriei!”, a fost mesajul publicat de ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe rețelele sociale.

ADVERTISEMENT

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de TV8.MD (@tv8.md)

 

Maia Sandu a depus flori la memorialul “Eternitate”

Dacă în anul 2022, Maia Sandu nu a putut să participe la evenimentele prilejuite zilei de 9 mai, evocând motivele de sănătate, în acest an, șefa statului a depus crizanteme albe la memorialul “Eternitate” din Chișinău și a venit cu un mesaj special.

Președinta Republicii Moldova a subliniat că prezența ei la eveniment transmite un mesaj de pace și condamnă agresiunea Rusiei față de Ucraina. În plus, Maia Sandu a subliniat importanța comemorării a zecilor de milioane de vieți pierdute și a onorat memoria eroilor care și-au dat viața pentru a proteja alte vieți.

 

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de TV8.MD (@tv8.md)


“Azi îi comemorăm pe cei peste 50 de milioane de oameni care și-au pierdut viața în al Doilea Război Mondial și pe eroii căzuți, cei care au făcut sacrificiul suprem – au apărat dreptul la viață cu propria viață. Pe 9 mai îi onorăm pe bunicii și străbunicii noștri care au plătit prețul greu al războiului ca să-și apere familia, neamul, demnitatea. Ei s-au jertfit pentru ca viața să triumfe, pentru ca războiul să nu mai calce niciodată pragul în casele lor.

Pentru că nimeni din cei care au trăit războiul nu și-ar dori o asemenea tragedie pentru copiii și nepoții lor. Războiul aduce doar moarte, suferință și distrugere. Niciun om care-și iubește familia și țara nu poate fi de partea crimelor. Iar cei care pornesc războaie nu pun preț nici pe onoarea eroilor căzuți pentru apărarea patriei, nici pe viața umană. Decenii întregi după terminarea războiului, ziua de 9 mai era sărbătorită ca ultima zi de război și prima zi de pace în Europa. Din păcate, este din nou război în Europa, în țara vecină sunt omorâți copii și bătrâni, bărbați și femei. Unitatea celor care apără viața, pacea și demnitatea umană va face ca viața să triumfe.

Lumea întreagă s-a unit cu 80 de ani în urmă pentru a opri nazismul și a pune capăt terorii, crimelor, lagărelor de concentrare. Lumea liberă se unește acum pentru a se opune războiului. De noi toți depinde să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca viața și pacea să învingă.
Memorie veșnică celor căzuți pe câmpul de luptă. Ne închinăm în fața veteranilor pentru sacrificiu și devotament și în fața tuturor celor care astăzi își dedică viața pentru a apăra pacea, dreptul la viață și la libertate”, a declarat Maia Sandu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT