Fotbal international

Zlatko Dalic, drumul de la anonimat la glorie! Cine este selecționerul Croației

12.07.2018 | 08:55
Zlatko Dalic drumul de la anonimat la glorie Cine este selectionerul Croatiei

Numele selecționerului echipei naționale a Croației, Zlatko Dalic, este pe buzele tuturor microbiștilor după calificarea în finala Campionatului Mondial, dar puțini cunosc drumul de la anonimat la glorie al antrenorului în vârstă de 51 de ani, născut la Livno în Bosnia-Herțegovina.

Zlatko Dalic a început fotbalul de performanță în anul 1983 la Hajduk Split pe poziția de mijlocaș defensiv. El nu a reușit să aibă prestații concludente și toată cariera și-a petrecut-o la formații din spațiul ex-iugoslav: Dinamo Vinkovci, Buducnost Titograd, Velez Mostar și Varteks Varadzin.

Zlatko Dalic, drumul de la anonimat la glorie a început la Varadzin

În anul 2000, Zlatko Dalic a pus capăt carierei de fotbalist și a devenit antrenor secund la ultima echipă la care a jucat, Varteks Varadzin, acesta fiind începutul drumului de la anonimat la glorie. Primul său contract important a venit în 2005, atuni când a fost numit principal la formația din Varadzin, alături de care a ajuns în primul an până în finala Cupei Croației.

Apoi, el a mai antrenat echipele croate NK Rijeka și Slaven Belupo, dar și Dinamo Tirana, alături de care a câștigat Supercupa Albaniei. Pentru Dalic a urmat pasul către zona Golfului, acolo unde a pregătit formațiile Al-Faisaly, Al-Hilal B, Al-Hilal (a câștigat Cupa Prințului și a terminat pe locul 2 în campionat) și Al-Ain, alături de care a câștigat Cupa Președintelui, campionatul, Supercupa și a jucat finala Ligii Campionilor Asiei.

Zlatko Dalic, drumul de la anonimat la glorie parcurs de  selecționerul care a dus Croația pentru prima dată în istorie în finala unui Campionat Mondial
Zlatko Dalic, drumul de la anonimat la glorie parcurs de selecționerul care a dus Croația pentru prima dată în istorie în finala unui Campionat Mondial

Zlatko Dalic a fost numit la reprezentativa Croației la 7 octombrie 2017, imediat după remiza de pe teren propriu cu Finlanda, din preliminariile Campionatului Mondial din Rusia, care i-a fost fatală lui Ante Cacic. Noul selecționer a reușit revitalizarea echipei care a câștigat ultimul meci din grupa preliminară, în deplasare cu Ucraina, și astfel a obținut locul la baraj, acolo unde a zdrobit Grecia (scor general 6-1).

Dalic este neînvins în meciuri oficiale pe banca tehnică a Croației

În cele 13 partide cât a stat pe banca tehnică, Zlatko Dalic a înregistrat doar două înfrângeri, ambele în meciuri amicale de pregătire pentru CM 2018. Marea recunoaștere pentru Dalic a venit la turneul final din Rusia. Beneficiind de o generație de excepție, el a dus Croația în finala Campionatului Mondial, după trei victorii în faza grupelor, două calificări la loviturile de departajare în optimi și sferturi și succesul în prelungiri în fața Angliei în semifinale.

Croaţia s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala unui Campionat Mondial după victoria obţinută cu 2-1, după prelungiri în faţa Angliei. Ivan Perisic şi Mario Mandzukic au marcat golurile micuţiei naţionalei şi au scos lumea pe străzile din Zagreb.

Franţa – Croaţia este finala Campionatului Mondial 2018. Meciul se va juca duminică, de la ora 18:00, pe stadionul “Lujniki” din Moscova, unde croaţii au eliminat Anglia în semifinală. Europenii îşi asigură, în aceste condiţii, al patrulea trofeu consecutiv în cea mai importantă competiţie.

Tags: