100 ani de Romania

Zoltan Mesko, singurul român care a jucat într-un Super Bowl! A evoluat trei ani în NFL

17.09.2018 | 22:00
Zoltan Mesko singurul roman care a jucat intrun Super Bowl A evoluat trei ani in NFL

Zoltan Mesko este singurul român care a jucat într-un Super Bowl, cel mai important meci din National Football League. În 2012, un timişorean ajungea până în vârful piramidei în fotbalul american, un sport mai puţin mediatizat în România.

Născut pe 6 martie 1986, la Timişoara, Zoltan Mesko a părăsit România alături de părinţii săi în 1997 şi s-au mutat în Statele Unite ale Americii. Cu toate că era un mare fan al fotbalului, idolul său fiind Gică Hagi, timişoreanul a ajuns să practice fotbalul american dintr-o întâmplare. “Soccer-ul a fost prima mea dragoste, eram toată ziua în parcuri şi în faţa casei, de abia mă aduceau părinţii de afară. Eram şi portar, dar şi atacant. Am vrut să joc şi în America, dar la meciurile de soccer veneau doar 50 de spectatori, din care mulţi părinţi. La primul meci de fotbal american m-am blocat pentru că erau câteva zeci de mii de fani în tribune. Aveam oră de sport şi jucam kick-ball, iar după o degajare am spart neonul din sala de sport. Întâmplător la acea oră era şi antrenorul echipei de fotbal american, care mi-a spus direct: ‘Te hotărăşti! Ori îmi plăteşti becul, ori vii să joci în echipa mea’. Practic nu am avut de ales”, a povestit Zoltan Mesko.

Cum a ajuns Zoltan Mesko să devină singurul român care a jucat într-un Super Bowl

Până să fie draftat în NFL, Zoltan Mesko a jucat fotbal american pentru echipa liceului din Twinsburg (Ohio), ca mai apoi să continue la Michigan Wolverines, formaţia Universităţii Michigan. În 2010, la 24 de ani, timişoreanul a fost alegerea 150 în runda a 5-a din Draft-ul NFL şi a semnat cu New England Patriots. Doi ani mai târziu, Zoltan Mesko devenea primul român care juca într-un Super Bowl, la ediţia a 46-a. Românul a bifat doar un minut în finala NFL, motivul fiind poziţia lui în teren, iar New England Patriots a fost învinsă de New York Giants, scor 17-21“Ca punter, eu nu am prea mare control asupra jocului, nu pot să îl influenţez prea mult. Până la urmă e doar un joc, soarele o să răsară chiar dacă am pierdut în Super Bowl. Viaţa merge mai departe, sănătoşi să fim. Aveam steagul României în bagaj şi voiam să-l scot pe teren în cazul în care am fi câştigat”, declara Zoltan Mesko la scurt timp după terminarea meciului.

În presezonul 2013, Zoltan Mesko a plecat de la New England Patriots, decizia conducerii fiind bazată mai mult pe raţionamente financiare. Dacă intra în al patrulea an de contract, românul urma să aibă un salariu de 1,3 milioane de dolari, în timp ce Ryan Allen, contracandidatul pe postul de punter, câştiga doar 405.000 de dolari. După Patriots, Mesko a decis să-şi continue cariera la Pittsburgh Steelers, însă oficialii clubului au renunţat la el după scurt timp din cauza cifrelor slabe. A urmat un periplu la Cincinnati Bengals, iar în 2014 a decis să se retragă, cu toate că se antrenase cu New York Jets şi Washington Redskins. După ce s-a retras, Zoltan Mesko a intrat în lumea afacerilor şi a înfiinţat compania Exero Labs, care produce dispozitive pentru căştile de fotbal american.

Zoltan Mesko singurul român care a jucat într-un Super Bowl
Zoltan Mesko singurul român care a jucat într-un Super Bowl