News

Zona Cernobîl a fost luată cu asalt de turiștii care au urmărit serialul! La ce riscuri se expun fanii

09.06.2019 | 08:40
Zona Cernobil a fost luata cu asalt de turistii care au urmarit serialul La ce riscuri se expun fanii

Zona Cernobîl a fost luată cu asalt de turiștii care au urmărit serialul produs de HBO şi care vor acum să vadă pe viu locurile despre care au aflat în film. Mai mult de atât, odată cu turismul şi comerțul cu diverse produse „tematice” a cunoscut o dezvoltare extraordinară. Astfel, vă vine să credeţi sau nu, dar aici se vând mai multe produse care au un deosebit succes. Printre ele sunt îngheţata Cernobîl şi prezervativele cu acelaşi nume, unele care strălucesc în întuneric.

Zona Cernobîl a fost luată cu asalt de turiștii care au urmărit serialul

Nu lipsesc nici tricourile cu mesajul „Radioactiv”, acestea fiind, de altfel, la mare căutare printre fani. Trebuie specificat că agenţiile de turism spun că turismul în această zonă a crescut cu aproximativ 40 la sută după apariția serialului despre tragedia din 26 aprilie 1986. „Oamenii vor să vadă cu ochii lor locul exploziei. Sunt fascinați”, a spus Iuri Morozov, un ghid local. Nu e chiar cea mai liniştită vacanţă pe care o puteţi avea.

Peste 300.000 de oameni au fost evacuați din zonă la puţin timp după catastrofă și cei care au mers în zonă să curețe reziduurile radioactive au murit pe capete. Mai mult de atât, numărul celor care și-au pierdut viața în urma teribilului accident nu este cunoscut, dar se vehiculează între 4.000 și 93.000 de oameni morți. Nu se termină aici. Riscurile la care se expun cei care vor să meargă în zonă sunt încă destul de mari.

Zona Cernobîl a fost luată cu asalt de turiștii care au urmărit serialul. Cernobîl
Turiștii își fac poze în apropierea reactorului. Sursă foto – the sun.co.uk

Mărturii ale turiștilor

Astfel, la fermele din apropiere s-au înregistrat de-a lungul timpului teribile mutații genetice. S-au născut viței cu opt picioare sau porci cu ochii cât cartofii. Ca să se apere, un turist a venit la Reactorul 4 cu o mască de gaze, deși măsurătorile oficiale efectuate în zonă au arătat că nu mai există un pericol real și concentrația radiațiilor din zonă nu mai depășesc limitele normale. Și Daniel Birtles, un britanic în vârstă de 42 de ani, a mers de curând la Cernobîl.

În trecut, englezul a vrut să vadă şi lagărele de la Auschwitz. Când le-a spus amicilor, la o bere, că vrea să viziteze Cernobîlul, aceștia au glumit și i-au spus că o să se „întoarcă acasă strălucind”. „Vreau să înțeleg ce s-a întâmplat. Te surprinde când vezi câte lucruri au lăsat oamenii în urma lor când au plecat”, a declarat Daniel Birtles. Doi pensionari din Canada, Shauna și John Keil, au avut și ei pe lista călătoriilor Cernobîlul. „Oamenii au renunțat la viețile lor pentru a limita proporțiile dezastrului. Suntem aici pentru a le arăta respectul nostru”, a spus John, fost controlor de trafic aerian.