Zona din România, una considerată cu un nivel scăzut de trai, care se va dezvolta puternic în viitorul apropiat. Proiectul energetic care va avea un impact economic major asupra locuitorilor.
În urmă cu câteva zile, PPC Renewables România a anunțat că a demarat lucrările de construcție a parcului eolian Deleni, situat în județul Vaslui. După punerea în funcțiune, acesta va deveni cea mai mare centrală de producție de energie regenerabilă situată în regiunea Moldova.
Va avea o capacitate instalată de 140 MW. Debutul investiției energetice a avut loc joi, 24 octombrie. În zonă a fost prezent și ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Oficialul Guvernului a subliniat impactul major pe care acest proiect îl va avea asupra comunității locale.
În primul rând, locuitorii din această parte a Moldovei vor avea parte de o nouă sursă de energie, extrem de importantă într-o perioadă în care crizele energetice lovesc la tot pasul pe continent. Apoi, vor apărea foarte multe locuri de muncă, iar veniturile la bugetul local vor crește semnificativ.
”Impactul investiției este semnificativ: o nouă sursă de energie verde pentru zeci de mii de locuitori din zonă, diversificarea producției de energie eoliană (vântul nu bate doar în Dobrogea, unde sunt acum cele mai mari parcuri), venituri mai mari la buget, locuri noi de muncă. Și da, facturi mai mici la energie electrică pentru români”, scrie Burduja, pe Facebook.
Ministrul a dat și detalii tehnice despre parcul eolian din estul țării. În componența sa vor intra 23 de turbine moderne, fiecare având o capacitate instalată de 6,1 MW.
Parcul va fi situat în localitățile Deleni, Bogdăneşti și Costeşti. El va utiliza cele mai avansate tehnologii disponibile pentru a asigura eficiența și sustenabilitatea energetică. Este de așteptat ca punerea în funcțiune a parcului să se efectueze către sfârșitul anului 2026. Energia produsă va putea acoperi consumul unui oraș de dimensiunea Vasluiului, cu peste 60.000 de locuitori.
”Am încurajat investitorii de la Vaslui, aşa cum îi îndemnăm pe toţi cei interesaţi, să participe cu proiectul lansat astăzi (şi cu altele) la licitaţia contractelor pentru diferenţă, pe care o vom finaliza până la sfârşitul acestui an.
Schema este finanţată din Fondul pentru Modernizare cu 3 miliarde de euro şi va susţine investiţii în 5000MW noi, solar şi eolian, pentru sistemul naţional”, a mai spus ministrul.