Zona din România în care aerul este respirabil, iar în aer sunt doar 16 – 17 grade Celsius, este situată în centrul țării. Cei care ajung aici au încă norocul de a mai întâlni zăpadă în unele porțiuni.
De aproape două săptămâni, mare parte din România se află sub o adevărată cupolă de foc. Zilnic, la umbră, meteorologii raportează maxime care trec frecvent de 35, 37 și chiar 40 de grade în sudul extrem. Temperaturile resimțite de corpul uman sunt mai mai ridicate, de peste 44-45 de grade.
În toată această perioadă de arșiță, în țara noastră încă mai există locuri unde oamenii se pot răcori. Masivele montane sunt destinații luate în calcul de tot mai mulți români.
Locul cel mai răcoros din țară este, fără îndoială, zona Munților Făgăraș. Aici, la Bâlea Lac, sunt doar 16 grade Celsius și încă mai este zăpadă pe unele porțiuni din rocile montane, notează Antena 3.
În plus, turiștii au posibilitatea de a îmbina atmosfera respirabilă cu peisajele superbe din zonă. La cabana Bâlea Lac se ajunge traversând superba șosea Transfăgărășan. În 2022, acest drum, unul dintre simbolurile turistice ale României, a fost inclus de o agenție de presă din Grecia în Top 10 al celor mai frumoase și spectaculoase drumuri de pe planetă.
Ziua de marți, 18 iulie, a adus din nou maxime apropiate de 38-39 de grade în extremitatea de sud. La Bâlea Lac, maximele au fost mult sub 20 de grade Celsius. Nici temperatura resimțită nu a trecut de această valoare.
În a doua zi a săptămânii, majoritatea județelor țării s-au aflat sub alerte de caniculă sau furtuni. Termic, cel mai greu a fost pentru locuitorii din Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.
Aici s-au raportat temperaturi maxime în general de 38…39 de grade și disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități.
Furtunile violente de vară au fost prognozate pentru Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei. Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp) și grindină.