News

Zona din România pe care oamenii o părăsesc în masă. Aceste orașe pierd 2.000 de locuitori în fiecare an, blocurile ajung pustii

Unde se află zona din România pe care oamenii o părăsesc intens în ultimii ani. Găsim aici orașe care pierd anual chiar și 2.000 de locuitori.
01.06.2024 | 09:33
Zona din Romania pe care oamenii o parasesc in masa Aceste orase pierd 2000 de locuitori in fiecare an blocurile ajung pustii
Sute de mii de oameni părăsesc în masă România la fiecare jumătate de deceniu. Orașele care pierd 2.000 de locuitori în fiecare an. Sursa foto: hdnews.ro / adevarul.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anul, circa 100.000 de mii de oameni părăsesc România, un fenomen alarmant pentru țara noastră. Într-o zonă care odinioară era una înfloritoare din punct de vedere industrial, există orașe care pierd și 2.000 de oameni pe an.

Sute de mii de oameni părăsesc în masă România la fiecare jumătate de deceniu. Orașele care pierd 2.000 de locuitori în fiecare an

​Ultimul recensământ, din 2022, spune că populația rezidentă a țării a scăzut la 19.053.815 locuitori. În comparație cu datele anterioare, din 2011, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori.

ADVERTISEMENT

Recent, Institutul Național de Statistică (INS) anunța că problema pieței muncii în România se intensifică. Cauza principală este faptul că anual 100.000 de oameni părăsesc țara noastră.

O zonă fruntașă a țării noastre atunci când vin vorba de plecări este Valea Jiului. În trecut a fost recunoscută pentru bogățiile sale naturale, exploatate de către statul român în special prin mine de huilă.

ADVERTISEMENT

Acum, cele mai importante orașe din zonă, Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani nu adună împreună 100.000 de locuitori. Alarmant este faptul că populația regiunii miniere scade anual cu circa 2.000 de oameni, anunță Institutul Național de Statistică, citat de Adevărul.

Imediat după Revoluție, populația localităților miniere din județul Hunedoara depășea 165.000 de oameni. Problema la acea vreme era faptul că locuințele erau insuficiente pentru cei care voiau să trăiască aici.

ADVERTISEMENT

În anii 80 și 90, circa 3.000 de copii erau născuți anual în Valea Jiului. Vorbim de un număr de patru ori mai mult față de fiecare din ultimii ani, spun datele cercetătorilor.

Unele familii de minieri aveau mulți copiii și locuiau cu toții în câte o cameră de cămin. Autoritățile le promiteau locuințe noi și au fost perioade până în anii ’90 în care au fost construite aproape peste măsură. Însă după închiderea minelor, oamenii au ajuns să își dea apartamentele la prețuri de nimic și să plece în locurile natale din alte regiuni, îndepărtate, ale României”, spune Petru, un localnic din Aninoasa, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Închiderea minelor i-a făcut pe oameni să plece din zonă. Blocuri pustii la tot pasul

În perioada comunismului, în Uricani erau peste 12.000 de locuitori, trei mine de cărbune, o carieră de cuarț și una de piatră. Aici, exploatările forestiere asigurau și ele locuri de muncă pentru localnici.

Treptat, minele de cărbune au fost închise una după alta. Majoritatea populației a început să migreze din orașul izolat din Valea Jiului de Vest. În prezent, în Uricani sunt mai puțin de 6.000 de suflete.

Un alt oraș lovit de fenomenul depopulării este Lupeni. Numai în ultimii 30 de ani, aproape 15.000 de oameni au părăsit municipiul din Hunedoara. În anii 80, aici funcționa cea mai mare mină de cărbune din România.

Priveliștea din prezent este una extrem de tristă. Se pot vedea sute de locuințe care au rămas goale. Cele mai multe blocuri muncitorești au fost părăsite complet.

”Mulți tineri au plecat din Lupeni în ultimii ani pentru că alternativele la minerit au fost puține. O fabrică de componente auto, o mică industrie textilă și micile afaceri nu au fost suficiente ca alternativă la munca în minerit, unde salariile sunt totuși mai ridicate”, spune un localnic.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”