News

Zsolt Torok, decorat post-mortem de Klaus Iohannis. Alpinistul și-a pierdut viața într-un accident pe munte

20.08.2019 | 11:58
Zsolt Torok decorat postmortem de Klaus Iohannis Alpinistul sia pierdut viata intrun accident pe munte

Alpinistul Zsolt Torok a fost decorat post-mortem de președintele Klaus Iohannis, deși actele au fost depuse din timpul când alpinistul era încă viu. Alpinistul a murit în urma unui accident în Munții Făgăraș, iar președintele a acordat „Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Cavaler”.

Alpinistul Zsolt Torok va fi decorat post-mortem de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare, „în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru importantele performanțe sportive obținute de-a lungul timpului, pentru determinarea și pasiunea cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Alpinistul Zsolt Torok a murit, sâmbătă, în timpul unei expediții în munții Făgăraș, în apropiere de Vârful Negoiu. Mai mulți alpiniști și-au exprimat nemulțumirea deoarece ministrul Tineretului și Sportului nu a făcut niciun demers pentru decorarea lui Zsolt Torok și a colegilor săi, pentru expediția pe muntele Pumori (Himalaya), deși actele au fost depuse în luna aprilie.

Alpinistul Zsolt Torok va fi decorat post-mortem de Klaus Iohannis
Alpinistul Zsolt Torok va fi decorat post-mortem de Klaus Iohannis

Colegii alpinistului, supărați foc pe sistem

”De atunci, însă, nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Și am dat telefoane aproape săptămânal. Ignorare totală. Ce pot să mai spună acum? Că o să-l decoreze post-mortem! Suntem o țară tristă, care nu e în stare să-și promoveze oamenii valoroși decât când aceștia nu mai sunt” , a declarat alpinistul Tiberiu Pintilie, pentru Libertatea. Zsolt Torok va fi condus pe ultimul drum astăzi, în Arad.