News

Castellon-ul fierbe: 7000 de români? La “El Madrigal” SE LUCREAZĂ

VILLARREAL-STEAUA. Ceva mai puţin de 48 de ore pînă la meciul decisiv al Stelei în grupele Europa League....
07.12.2016 | 00:09
Castellonul fierbe 7000 de romani La El Madrigal SE LUCREAZA

VILLARREAL-STEAUA. Ceva mai puţin de 48 de ore pînă la meciul decisiv al Stelei în grupele Europa League.

Se va decide pe “El Madrigal” cine dintre Villarreal şi Steaua merge în primăvara europeană din această grupă, cealaltă echipă calificată fiind dată de partida Osmanlispor-Zurich.

Vila-Real-ul e RECE

VILLARREAL-STEAUA. Poate te-ai aştepta ca Vila-Real, oraşul în care joacă “submarinul galben”, să simtă presiunea unui meci cu biletul de calificare pe masă. Nici vorbă de aşa ceva! E adevărat că aceste impresii vin şi la capătul unei zile, 6 decembrie, în care localnicii au sărbătorit Ziua Constituţiei şi au orice alte preocupări, mai puţin fotbalul.

Dar nu este o excepţie. Ne-o confirmă cei de la hotelul unde sîntem cazaţi, ne-o confirmă cei din oraş, ne-o confirmă bătrîneii care sînt mult prea concentraţi la o partidă de cărţi în parcul de lîngă stadionul “El Madrigal” decît la soarta punctelor europene de joi seara.

20161206_162145

VILLARREAL-STEAUA. O să ne întoarcem la “El Madrigal” ceva mai tîrziu, dar cel mai bine dăm fuga la Castellon, 7 kilometri de epicentrul cutremurului european de peste două zile. Vila-Real este doar un orăşel în provincia Castellon din Comunitatea Valencia. Aşa sună explicaţia pe care o găseşti pe net. La fel este situaţia şi în privinţa interesului pentru meciul de joi. Vila-Real e “rece”, Castellonul fierbe! Aici, în Castellon, este, poate, cea mai mare comunitate de români din Spania! Nu ştiam că şi de stelişti.

“Mergem tot Castellonul. Îi batem la ei acasă!”

VILLARREAL-STEAUA. Şi se simte de cum cobori din maşină. O facem chiar în faţa unei agenţii de voiaj româneşti, unde se munceşte asiduu, deşi este zi liberă. Ne întîmpină un tip din Balş, prins pînă peste cap cu programările curselor. Se apropie Sărbătorile şi “căpşunarii” vor acasă! Cuvintele îi aparţin în… exclusivitate. Ca şi replica următoare: “Număr orele pînă la meci. Mergem tot Castellonul. Îi batem la ei acasă!” Atîta optimism n-am remarcat nici în vremurile… bune ale Stelei.

VILLARREAL-STEAUA. Cum s-ar spune, “Bienvenidos a Castellon!” Îl lăsăm pe olteanul nostru cu programările turistice de Crăciun şi Revelion şi o luăm la pas spre centrul oraşului. Lîngă Gara Centrală din Castellon este “Eurohotel”. Ştim că Steaua se cazează miercuri la “Tryp Castellon Hotel”, intrăm să cerem o hartă mai amănunţită şi o informaţie.

Care ai noştri? Piciul joacă la Villarreal

VILLARREAL-STEAUA. De la “Ola, ola!” se trece imediat la “Bună, bună!” Recepţionera e româncă. “Fără fotografii şi filmări, vă rog! Sînt camere peste tot şi nu e ok să stau la poze. E bun jobul ăsta!” Da, româncă în Castellon. Se putea altfel? Ştie şi ea unde se cazează steliştii. Ne arată pe hartă. “În 10 minute sînteţi acolo. Mers lejer!” Îi mulţumim, dar tot ea vrea să aibă ultimul cuvînt. “Ne vedem la meci. Al mic al meu joacă la Villarreal. Nu avem cum să ratăm meciul ăsta. Villarreal nu merge bine deloc, dar nici Steaua nu prea joacă. I-a bătut Dinamo! Trebuie să bată ai noştri!” Care-or fi ai noştri dacă piciul joacă la Villarreal şi e mare fan al “submarinului”?

VILLARREAL-STEAUA. 10 minute. Avea dreptate! Atît am făcut pe jos, la o plimbare lejeră la 18 grade Celsius, pînă s-a ivit după colţ “Tryp Castellon”. A ieşit aşa, ca din pămînt. Dacă nu te uiţi atent, nici nu realizezi că e hotel. Pare mai mult un sediu de firmă, iar sticla albastră a geamurilor îi dă un aspect de bunkăr de nepătruns.

Mai sînt camere de 65 de euro la hotelul Stelei!

VILLARREAL-STEAUA. Aşteptăm cuminţi să traversăm… neregulamentar prin dreptul hotelului şi intrăm în căutarea unei camere. Recepţionerei i se aprind rapid beculeţele la vederea aparaturii de filmat. Se ridică rapid şi nu renunţă la zîmbetul de protocol. “Vă rog! Nici o fotografie, nici o filmare!” În timp ce-l pune la punct pe Răzvan, prietenul şi fotograful nostru, apuc să dau “o tură video” prin lobby-ul de lîngă recepţie, acolo unde elevii lui Reghecampf vor lua masa miercuri şi joi, cînd vor fi cazaţi aici. Pe peretele din faţă, pe o plasmă rulează fotbal. Normal.

Loading the player…

VILLARREAL-STEAUA. “Dar locuri mai aveţi?” “Da, la 65 de euro camera” Vorbim puţin despre sosirea Stelei, ne spune că totul este pregătit ca la carte, nu vrea să intre în alte amănunte, dar spune că ştie că va fi plin în faţa hotelului cînd vor sosi “roş-albaştrii”. “Sînt foarte mulţi români în Castellon şi vor veni să ia autografe de la jucători” O fi pasionată de fotbal şi putem afla mai multe? “Citesc şi eu ziarele. Văd ce se întîmplă. De dimineaţă, în Levante de Castello, am citit că vor fi 7000 de români pe stadion joi seara. Era normal să mă intereseze, pentru că Steaua este oaspetele nostru important

Aici se termină, fără certuri, deşi am filmat înăuntru, dialogul cu recepţionera de la “Tryp Castellon”, hotelul unde se cazează Steaua miercuri după prînz.

WOW! 7000 de români pe “Madrigal!”

VILLARREAL-STEAUA. 7000 de români pe “El Madrigal” joi seara? Wow! Marca scrisese de dimineaţă doar de 5.000. Două mii de tichete au fost repartizate fanilor Stelei, dar aceştia şi-au putut lua la liber bilete în restul stadionului, în afara zonei speciale. Vom vedea joi cîţi vor fi, dar e sigur că va fi cea mai mare galerie a unei echipe oaspete pe “El Madrigal” la un meci de cupe europene! După 25.000 de stelişti pe Bernabeu în 2006 (capacitate 85.000), urmează probabil 7.000 la Madrigal (capacitate 24.300). Raportul e cam tot pe acolo!

Muncă din greu la noul magazin oficial

VILLARREAL-STEAUA. În cursul după-amiezii mai dăm o fugă la “El Madrigal”. Nu am văzut nici o casă de bilete deschisă. Nici nu aveam de ce. În primul rînd totul e închis pe 6 decembrie în Spania, în al doilea rînd s-a vîndut tot. Aşa spun toţi, aşa scriu toţi în ziarele de aici. Şi, totuşi, se munceşte la stadion. Doi băieţi care probabil sînt “pedepsiţi” trag din greu la noul magazin oficial al clubului. Pun literele de deasupra intrării, iar oamenii ieşiţi la plimbare se uită şi-i admiră. Şi pe ei, şi noua faţă a stadionului din dreptul peluzei renovate.

VILLARREAL-STEAUA. Vrem să facem cîteva poze şi în interiorul arenei. Nu sîntem singurii. Sînt şi cîţiva spanioli care au ieşit la vizitat în această zi de “marţi-duminică”. Nu există nici o negociere. Nu se poate! Nici pentru presă, pentru nimeni. Bătrîneii de care vorbeam mai devreme sînt tot la locul lor. Partidele de cărţi sînt interminabile. Sînt mai mulţi. A venit probabil tura de după-amiază, dar mai recunoaştem şi din microbiştii de mai devreme.

Loading the player…

“Contează ce facem cu Atletico. Acela e MECIUL!”

VILLARREAL-STEAUA. Chibiţii au mai mult chef de vorbă. Bineînţeles, nu sînt atît de concentraţi ca oamenii de la masă. Dau din mînă cînd vorbim despre Villarreal-Steaua. “Probabil batem, dar contează ce facem în etapa următoare cu Atleti. Acela e meciul!” Da, acela e MECIUL pentru ei. Pentru noi, finala se joacă joi. Villarreal nu e în formă, nu bate de o lună, a dat un gol în ultimele cinci meciuri. Dar Steaua? Ca să alungăm avalanşa de cifre şi de comparaţii, mai dăm o tură blocului dintre blocuri.

Petroşani din anii 90

VILLARREAL-STEAUA. Pentru că un bloc mai mare pare acest “El Madrigal”. Străduţe strîmte, ziduri care se ridică pînă dispare lumina soarelui, intrînduri care par scări de bloc, dar sînt “puerta 23”. Sau “34”.

20161206_162417

Jumătate din arenă este renovată pe dinafară. Cealaltă jumătate a rămas la stadiul “Jiul Petroşani din anii 90”. Reţineţi, vorbim despre faţada exterioară. Care se vede uneori printre rufele agăţate la balcoanele dimprejur. Dar se vede.

Pentru că înăuntru ştim ce este. Totul este impecabil şi arată a Premier. De fapt, Primera. Vulcanul stă să erupă. Avem meci tare joi seara! Iar FANATIK e la locul faptei…