Pe FANATIK vezi cele mai noi stiri, tabloul complet, rezultate si program Cupa Romaniei Betano. Vezi meciurile din Cupa Romaniei LIVE VIDEO in timp real
Program, meciuri, rezultate
Cupa României la fotbal este o competiție sportivă organizată de FRF deschisă participării cluburilor afiliate FRF și celor afiliate asociațiilor de fotbal județene. Această competiție se dispută în fiecare an începând cu 1933. Este a doua competiție vmajoră a fotbalului românesc, după campionat, care se desfășoară în sistem eliminatoriu. Câștigătoarea competiției mergea cu ani în urma în competiția europeană de profil, Cupa Cupelor, apoi în Cupa UEFA și acum în Europa League.
Cluburile cu cele mai bune performanțe în Cupa României Betano
sunt: FC Steaua București cu 22 de trofee, urmată de Rapid București și Dinamo București cu 13. Recordul pentru cele mai multe Cupe ale României căștigate consecutiv îi aparține echipei Rapid București, care și-a însușit trofeul de 6 ori, între 1937 și 1942.
Cum se joacă în Cupa României Betano
Competiția se desfășoară pe următorul sistem: prima dată are loc faza regională. Această fază a competiției este organizată de Asociațiile Județene de Fotbal (Asociația Municipală în cazul Bucureștiului). 42 de echipe, câte o reprezentantă a fiecărei asociații, promovează în faza următoare.
Apoi se trece la faza națională.
De la acest nivel, competiția este organizată de Federația Română de Fotbal. În primele tururi, tragerile la sorți sunt realizate pe criterii geografice, pentru a ajuta echipele să nu străbată distanțe lungi. Capii de serie pentru tragerile la sorți sunt aleși în funcție de clasarea în sezonul anterior al campionatului.
Cum se desfășoară tururile
Turul 1
116 de echipe: cele 42 de câștigătoare ale fazei regionale și 74 de echipe care au concurat sezonul trecut în Liga a III-a.
Turul 2
96 de echipe: 58 de învingătoare din prima rundă și celelalte 38 de reprezentante ale Ligii a III-a.
Turul 3
48 de echipe: câștigătoarele din runda a doua.
Turul 4
56 de echipe: 24 de învingătoare din runda a treia și cele 32 de echipe din Liga a II-a.
Turul 5
28 de echipe: câștigătoarele din runda a patra.
Șaisprezecimi de finală
32 de echipe: 14 învingătoare din runda a cincea și cele 18 echipe din Liga I. Echipele din runda anterioară sunt repartizate contra formațiilor din Liga I, iar cele patru echipe din Liga I rămase joacă între ele.
Optimi de finală –
Din această fază apare criteriul capilor de serie. Echipele calificate sunt repartizate în trei urne (unde este cazul): Urna 1 – Echipele clasate pe locurile 1-6 în Liga I, în sezonul anterior; Urna 2 – Celelalte echipe din Liga I; Urna 3 – Echipele din ligile inferioare.
16 echipe.
Sferturi de finală
Semifinale
Meciurile se dispută tur-retur
Finala
Prima finală a avut în ediția 1933-34 și a fost câștigată de Ripensia Timișoara în fața Universității Cluj. Meciul s-a jucat la București, pe stadionul ONEF. Ultima finală a fost în sezonul 2018-2019, 2-1 după prelungiri Viitorul Constanța – Astra Giurgiu, meci jucat la Ploiești, pe stadionul Ilie Oană.
Prima finală care nu s-a jucat la București a fost în 2007, la Timișoara, Rapid învingând chiar echipa locală Politehnica, scor 2-0. De atunci alte șase finale s-au jucat în provincie: două la Ploiești, una la Brașov, una la Târgu Jiu, una la Piatra Neamț și alta la Iași.