Echipa nationala

Pe FANATIK.RO ai cele mai tari stiri despre tricolorii din echipa nationala, rezultate si noutati. Vezi meciul ONLINE Romania LIVE VIDEO in timp real

Echipa naţională a României se află sub egida FRF, iar primul meci l-a susţinut în 1923 în compania Iugoslaviei, scor 2-1 pentru cei care vor fi alintaţi tricolorii. La prima participare oficială internaţională, în 1924 la turneul final al JO, România a pierdut ambele confruntări la scor, 1-4 cu Austria şi 0-6 cu Olanda.

Cu toate acestea, cu ajutorul regelui Carol al II-ea România a fost una dintre cele patru ţări europene prezente la primul turneu final de CM, în Uruguay, alături de Franţa, Belgia şi Iugoslavia. România avea să participe consecutiv la primele trei ediţii de CM, lucru pe care l-au mai făcut doar Franţa, Belgia şi Brazilia. Din 1938 şi până la Mexico 70 România nu mai obţinut calificarea la un turneu final de CM sau de Europene. În 1972 România câştigă grupa din preliminarii Euro, dar nu ajunge la turneul final, care era de 4 echipe, fiind eliminată de Ungaria după trei meciuri (a fost nevoie de un meci de baraj).

Abia în 1984 consemnăm o altă calificare, la Euro 1984, în premieră, după ce în grupă am eliminat campioana mondială Italia. Însă la turneul final de Franţa nu am putut trece de grupe. Din 1990 încep anii de glorie ai naţionalei, aşa numita Generaţie de Aur, cu trei prezenţe consecutive la CM, 1990, 1994 şi 1998 şi două la Euro,. 1996 şi 2000.

Cea mai mare performanţă a fost calificarea în sderturi de finală la CM 1994, în SUA, când Gică Hagi şi colegii lui au pierdut dramatic, cu Suedia, la lovituri de departajare. La Euro 2000 am ajuns dincolo de grupe, adică tot sferturi, dar am fost învinşi de Italia cu 2-0. De atunci la CM nu mai reuşit să ajugem, doar la Euro 2008 şi 2016, dar fără a ieşi din grupe.

Actualul selecţioner al echipei naţionale este fostul internaţional Cosmin Contra, care l-a înlocuit în timpul preliminariilor pentru CM 2018 pe singurul antrenor străin la echipa naţională, germanul Christoph Daum. Cele mai mari performanţe, între 1990 şi 1998 au fost reuşite cu Anghel Iordănescu pe bancă-

Alte articole despre Echipa nationala

Închide ×