Fotbal intern

MIZERIA din 2003. 2-5 pe celebra plajă de “acasă”. Diseară, PLOUĂ!

Pe 29 martie 2003, Danemarca ne învingea cu 5-2 pe fostul stadion „Lia Manoliu / 23 August”, pe un teren mizerabil: o adevărată „plajă” de nisip, fără niciun fir de iarbă! Diseară, pe...
26.03.2017 | 10:30

Pe 29 martie 2003, Danemarca ne învingea cu 5-2 pe fostul stadion „Lia Manoliu / 23 August”, pe un teren mizerabil: o adevărată „plajă” de nisip, fără niciun fir de iarbă! Diseară, pe “Cluj Arena”, vom avea un gazon bun, chiar dacă se anunţă ploaie!

Ne pregătim de meciul decisiv cu Danemarca din preliminariile CM 2018, care se va disputa pe „Cluj Arena”, al doilea cel mai modern stadion al ţării. Aşteptăm cu sufletul la gură această confruntare, pentru că în istoricul confruntărilor directe nu prea avem amintiri plăcute. Şi în privinţa scorului, dar şi al imaginii. Unul dintre jocurile împotriva danezilor pe care suporterii „tricolorilor” nu mai doresc să şi-l amintească vreodată s-a disputat la data de 29 martie 2003 pe fostul stadion „Lia Manoliu / 23 August”, atunci când România s-a făcut efectiv de râs. Atât la propriu, cât şi la figurat. Antrenaţi la vremea respectivă de Anghel Iordănescu, „tricolorii” au fost umiliţi de danezii lui Morten Olsen cu un neverosimil 5-2, dar ceea ce a şocat efectiv întreaga planetă (imaginile difuzate pe CNN sunt grăitoare) a fost modul cum s-a prezentat suprafaţa de joc: o adevărată plajă de nisip, fără pic de iarbă!

Opera „baronului” Oprişan

Cum s-a ajuns în această situaţie? După partida România – Norvegia 0-1 de la sfârşitul anului 2002, joc disputat în mocirlă pe stadionul din Ghencea, Ministrul Sportului a reuşit să îl convingă pe Adrian Năstase, premierul României la acea vreme, să îşi dea girul pentru refacerea gazonului celui mai mare stadion al ţării, fostul „Lia Manoliu / 23 August”. Aşa că, imediat, pe arena respectivă, Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, Adrian Năstase, prefectul şi primarul de sector au demarat nenumărate vizite, mai mult pentru imaginea personală… Guvernul României a decis ca lucrările să fie atribuite firmei lui Adrian Oprişan (fratele „baronului” Marian Oprişan, personalitate proeminentă a partidului de guvernământ), iar secretarul General al Guvernului de la vremea respectivă, Şerban Mihăilescu, a dat asigurări că totul va ieşi ca la carte, urmând ca partida România – Danemarca să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Însă totul s-a dovedit în final un adevărat fiasco. Mai mult, de ruşine, premierul Adrian Năstase nici măcar nu a mai venit la meci. Partida s-a jucat pe nisip, iar pe alocuri suprafaţa de joc fusese vopsită în verde, pentru a da bine la televizor! Incredibil, dar, din păcate, adevărat…

romania-danemarca-evz-04

Interesant este că firma aceluiaşi Adrian Oprişan a primit peste câţiva ani sarcina să se ocupe şi de gazonul „Arenei Naţionale”! Şi a dat-o din nou în bară!! În 2011, la primul joc disputat pe stadionul de peste 200 de milioane de euro, contra Franţei, gazonul s-a prezentat din nou execrabil, fiind nevoie de înlocuirea acestuia după numai un meci!

„A fost jenant”

După partida din 2003, Tomasson, unul dintre marcatorii danezilor, declara: „Nu vreau să vă jignesc, dar cred că mai bine ne chemaţi să jucăm cu voi undeva pe plajă, la mare. Nu ştiu cum de aveţi un astfel de gazon… Este incredibil. La un asemenea nivel, mă mir că arbitrul a fost de acord să jucăm pe acest teren deplorabil. Este jenant modul în care am jucat ambele echipe”.

cosmar-cu-repetitie-pentru-iordanescu-imagini-istorice-

Coşmar pentru Reghecampf!

Meciul România – Danemarca din 2003 a fost şi singurul disputat de Laurenţiu Reghecampf la echipa naţională. La vremea respectivă, actualul antrenor al Stelei avea evoluţii remarcabile la Energie Cottbus, iar Anghel Iordănescu a decis să îl convoace pentru partida cu Danemarca. Dar a fost un adevărat coşmar, atât pentru naţională, cât şi pentru Reghecampf. Fostul fundaş dreapta a fost introdus pe teren în minutul 62, la scorul de 2-2, şi după 9 minute a greşit grav: a încercat să paseze cu capul la Lobonţ, nu şi-a dat seama că Tomasson era aproape, acesta a interceptat şi a înscris. Danezii au mai marcat apoi încă două goluri şi s-a terminat 2-5. Ulterior, tehnicianul Stelei nu a mai bifat nici o selecţie la naţională.

„Nu mi-a fost uşor”

La 14 ani distanţă de la acea partidă, pe Laurenţiu Reghecampf îl năpădesc amintirile: „Meciul cu Danemarca a fost dificil pentru mine. Dar, ca jucător, trebuie să treci peste momentele dificile. N-a fost un moment uşor pentru mine. Rămâne rezultatul în istorie… Am avut mare ghinion în acel joc şi chiar nu mai este nimic de comentat”.

88249-mediafax-foto-laurentiu-mich

România – Danemarca 2-5

Au marcat: Mutu (4), D. Munteanu (47) / Rommedahl (9, 90), Gravesen (53), Tomasson (71), Contra (73 autogol).
Romania: Lobont – Contra, G. Popescu, Chivu, Filipescu – Codrea (62 Reghecampf), Rădoi, D. Munteanu, Pancu (67 Fl. Bratu) – Ganea, Mutu. Selecţioner: Anghel Iordanescu.
Danemarca: Sorensen – Rytter (34 Michaelsen), Henriksen, Laursen, N. Jensen – Poulsen (67 Wieghorst), Rommedahl, Gravesen, Lovenkrands (46 Jorgensen) – Tomasson, Sand. Selecţioner: Morten Olsen.

5 miliarde de lei vechi (aproximativ 200.000 de euro la cursul de schimb de atunci) a primit în 2002 firma lui Adrian Oprişan din partea Guvernului Năstase pentru a „însămânţa” nisip pe stadionul „Lia Manoliu / 23 August”