News

O tempora!U18 România-campioana Europei! Azi, ne bate Liechtenstein

29 aprilie este o dată din istoria fotbalului românesc care pe an ce trece îşi pierde din însemnătate. În 1962, în această zi, echipa naţională de juniori a României cucerea primul şi...
29.04.2017 | 13:53

29 aprilie este o dată din istoria fotbalului românesc care pe an ce trece îşi pierde din însemnătate. În 1962, în această zi, echipa naţională de juniori a României cucerea primul şi singurul trofeu european.

55 de ani mai târziu, această poveste trece uşor neremarcată, chiar dacă performanţa nu a fost obţinută cu maxim de corectitudine. În prezent, tricolorii “mici” sunt departe chiar de o calificare la un turneu final, suporterii fiind mai mult obişnuiţi cu înfrângeri ruşinoase.

Turneul UEFA U18 organizat de România în 1962

Între 20 şi 29 aprilie 1962, România găzduia Campionatul European U18 sau Turneul UEFA, aşa cum era cunoscut în acele vremuri. Tricolorii erau o prezenţă obişnuită la astfel de turnee, cea mai bună performanţă fusese obţinută cu doi ani înainte, când juniorii ajungeau până în finală, însă cedau cu 2-1 în faţa reprezentativei Ungariei. De această dată, echipa antrenată de Gheorghe Ola şi Nicolae Dumitrescu avea misiunea să câştige trofeul european. Pentru acest ideal s-au folosit toate parghiile.

18197711_1495853367137967_1933256269_n

Au fost strânşi tineri fotbalişti din întreaga ţară, aceştia fiind ţinuţi în diferite cantonamente şi antrenaţi special pentru această competiţie. Cu timpul, cei care nu au corespuns au fost eliminaţi, până când s-a ajuns la un lot de 17 jucători. Singura problemă era că aceştia aveau vârsta peste limita admisă de UEFA pentru o competiţie de juniori dedicată fotbaliştilor U18. La acest turneu puteau să fie prezenţi doar cei care erau născuţi după 1 septembrie 1943. Dintre cei 17 selecţionaţi doar Constantin Jamaischi (Dinamo Bacău) se încadra, el fiind născut pe 10 februarie 1945.
România era plasată în Grupa A, alături de Germania de Vest, Portugalia şi Belgia. Compania era una selectă, ibericii fiind campionii en-titre, nemţii ocupaseră locul trei la ultima ediţie, în timp ce belgienii se aflau într-un real progres la nivelul juniorilor. Cele şase meciuri ale grupei s-au jucat în Bucureşti, pe stadioanele “23 August” şi “Republicii”. Juniorii români au terminat la egalitate primele două partide, 2-2 cu Belgia (goluri marcate de Sorin Avram şi Florea Voinea) şi 0-0 cu Portugalia. Situaţia în grupă era una delicată, toate cele patru echipe se aflau la egalitate de puncte înainte de ultima etapă. Belgienii au jucat primii şi au câştigat cu 1-0, ceea ce îi obliga pe tricolori să câştige, la minim două goluri, meciul cu Germania de Vest.

18217711_1495853360471301_862625562_n

Elevii lui Gheorghe Ola, mult mai în vârstă decât adversarii lor, au câştigat cu 3-0, iar printre remarcaţii acestui meci s-a numărat şi portarul nemţilor, un puşti de 18 ani, Sepp Maier pe numele său. Viitor campion mondial şi european cu Germania de Vest şi triplu câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Bayern Munchen. România se califica în semifinale, unde o aştepta reprezentativa Turciei. Golurile victoriei fuseseră marcate de Sandor Pall, Florea Voinea şi Emil Dumitriu.

18191439_1495853370471300_83298244_n

Pe 27 aprilie s-au jucat cele două semifinale, ambele meciuri diputându-se în Bucureşti. Tricolorii au trecut cu 4-0 de turci, golurile fiind marcate de Ion Haidu, Florea Voinea, Emil Dumitriu şi Constantin Matei. În cealaltă semifinală, Iugoslavia dispunea cu 6-2 de reprezentativa Cehoslovaciei. La două zile de la aceste meciuri, pe 29 aprilie, s-a disputat finala competiţiei, înainte de acest meci jucându-se partida pentru locul trei în ierarhia finală. Meciul a început fără tatonări, iar în minutul 7, Radosav deschidea scorul, reducându-i pe cei 80.000 de spectatori la linişte. Un minut mai târziu, Florea Voinea egala şi juniorii români se descătuşau. Până la pauză au mai marcat Vasile Gergely şi Emil Dumitriu, ca în startul celei de-a doua reprize, Ion Haidu să ducă scorul la 4-1. România câştiga Campionatul European de juniori, cu toate că aliniase o echipă care era mult mai în vârstă, lucru pe care adversarii nu l-au aflat, cu toate că bănuiau că ceva nu este în regulă cu juniorii tricolori.

Campionii europeni au jucat un tur sub numele de Viitorul Bucureşti

După terminarea turneului final, tinerii fotbalişti nu s-au mai întors la cluburile de unde veniseră, ei fiind legitimaţi la Viitorul Bucureşti, echipă care fusese fondată pe loc şi care urma să joace în campionat. Doar un tur a rezistat această formaţie, în tot acest timp reuşind nişte rezultate impresionante. Dinamo pierdea cu 1-0, Steagul Roşu Braşov era umilită cu 7-1, în timp ce Rapidul era învins chiar pe teren propriu cu 3-1. Înainte de pauza de iarnă, Viitorul Bucureşti era la cinci puncte de liderul Dinamo, însă se lua decizia ca echipa să fie desfiinţată.

18197915_1495853363804634_972402125_n

Lotul pentru Turneul UEFA 1962 a fost compus din: Vasile Suciu (Arieşul Turda), Stere Adamache (Dinamo Galaţi), Narcis Coman (Victoria Giurgiu), Sorin Avram (Dinamo Bacău), Mircea Răcelescu (Ştiinţa Timişoara), Radu Nunweiller (Tînărul Dinamovist Bucureşti), Sandor Pall (Petrolul Ploieşti), Aurel Măndoiu (Steaua Bucureşti), Mircea Petescu (Ştiinţa Timişoara), Dumitru Popescu (Ştiinţa Bucureşti), Constantin Jamaischi (Dinamo Bacău), Mircea Neşu (Crişana Oradea), Constantin Matei (CSMS Iaşi), Emil Dumitriu (Jiul Petroşani), Florea Voinea (Steaua Bucureşti), Vasile Gergely (CSM Baia Mare), Ion Haidu (Textila Sf. Gheorghe).

Dezastrul de azi de la juniori

Situaţia la echipele naţionale de juniori din prezent nu este una prea bună, în ultimii ani rezultatele fiind de-a dreptul ruşinoase. Ultimul exemplu a venit în urmă cu o săptămână, când echipa naţională U16 a României a fost bătută cu 2-1 de reprezentativa Liechtensteinului. Juniorii nu mai ajung la turneele finale, ultima participare datând din 2011, atunci când ţara noastră a fost gazdă a Campionatului European U19. Atunci, tricolorii s-au clasat pe ultimul loc în grupă, obţinând un singur punct.

2011

Chiar dacă au trecut şase ani de la această competiţie, doar doi jucători din lotul tricolorilor din 2011 a reuşit să facă pasul spre echipa naţională de seniori a României. Nicuşor Stanciu şi Romario Benzar debutând abia anul trecut în echipa mare. În comparaţie, 11 dintre cei 17 fotbalişti prezenţi la Turneul UEFA 1962 au bifat cel puţin o selecţie la echipa naţională, mai mult decăt atât, Stere Adamache şi Vasile Gergely fiind prezenţi cu tricolorii la Campionatul Mondial din 1970.

20 de echipe au participat la Turneul UEFA 1962, pe lângă echipele naţionale de juniori, în competiţie a intrat şi o selecţionată a fotbaliştilor braşoveni. Aceştia au jucat în Grupa D, învingând Polonia cu 3-1 şi terminând la egalitate, 1-1 cu Italia şi 2-2 cu Polonia

19 de ani a fost media de vârstă a celor unsprezece tricolori care au jucat în finala contra juniorilor iugoslavi