News

1 miliard de oameni ar putea să se îmbolnăvească de Covid-19. Risc major pentru Siria și Afganistan

28.04.2020 | 22:27
1 miliard de oameni ar putea sa se imbolnaveasca de Covid19 Risc major pentru Siria si Afganistan
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus care provoacă Covid-19 ar putea infecta până la 1 miliard de oameni la nivel global, conform organizției International Rescue Committee (IRC).

1 miliard de persoane bolnave de coronavirus

IRC a cerut de urgență ajutor financiar și umanitar pentru țările vulnerabile, precum Afganistan sau Siria. În lipsa unor astfel de ajutoare, aceste țări s-ar putea transforma în focare majore de coronavirus, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT

„Rămâne un mic interval de timp pentru a veni cu un răspuns adecvat”, au punctat cei de la IRC, avertizând guvernele lumii să se miște mai repede dacă vor să prevină un dezastru.

3,111,418 de oameni au fost infectați la nivel mondial de coronavirus și peste 200.000 au decedat, potrivit datelor oficiale, însă numărul îmbolnăviților ar putea ajunge la 1 miliard.

ADVERTISEMENT

Estimarea e făcută după ce IRC a studiat un model al Organizației Mondiale a Sănătății dar și a Colegiului Imperial din Londra. Direct proporțional cu numărul de îmbolnăviți va crește și numărul de morți, specialiștii așteptându-se ca aproximativ 3 milioane de oameni să-și piardă viața după ce se vor lupta cu Covid-19.

Aceste cifre ar trebui să servească drept avertisment. Amploarea deplină și devastatoare a acestei pandemii nu a fost încă resimțită în țările cele mai fragile și sfâșiate de război. Cheia este acum ca donatorii să pună urgent la dispoziție finanțări flexibile. Guvernele trebuie să lucreze împreună pentru a elimina orice impediment pentru asistența umanitară”, a declarat directorul IRC, David Miliband.

ADVERTISEMENT

Internatonal Rescue Committee monitorizează crizele umanitare și a stabilit că factori precum densitatea populației, dimensiunea locuinței și nivelul sistemului medical ar putea crește riscul de apariție a focarelor de coronaivrus. Desigur, în țări ca Siria sau Afaganistan se adaugă conflictul armat.

Conform Digi 24, țările sărace nu au raportat un număr impresionant de cazuri sau morți, pentru că nu dispun de teste sau statistici performante. Cu toate acestea, îmbolnăviții și morții există în număr mare, dă asigurări Caroline Seguin, reprezentanta organizașiei Medici Fără Frontiere.

ADVERTISEMENT

„Suntem convinși că există o transmisie comunitară, dar capacitatea de testare este foarte, foarte mică. Sistemul de sănătate se prăbușește și Ministerul Sănătății în mod clar nu este capabil să facă față acestei boli””, a explicat femeia aflată în Yemen, țară trecută pe lista locațiilor vulnerabile de pe Terra. Yemen este deja slăbită de focarele de holeră și rujeolă prezente în zonă.

ADVERTISEMENT