News

10 lucruri neștiute despre Mihai Viteazu. Puțini istorici au documentat lucrurile acestea

04.07.2019 | 13:10
10 lucruri nestiute despre Mihai Viteazu Putini istorici au documentat lucrurile acestea
Mihai Viteazu, domnitorul Țării Românești. Sursa foto: adevarul

Mihai Viteazu este una dintre cele mai reprezentative figuri ale istoriei țării noastre, în timpul domniei sale fiind unificate toate cele trei provincii românești. Datorită dârzeniei caracteristice, acesta nu s-a dat în lături de la nimic pentru a duce la îndeplinire toate năzuințele, fie că vorbim despre organizarea Moldovei, Ardealului și Țării Românești sub același stat unitar, sau pur și simplu despre cuceririle amoroase.

Detalii neștiute din viața domnitorului Mihai Viteazu

În rândurile următoare, FANATIK vă dezvăluie o serie de amănunte mai puțin cunoscute din timpul glorioasei domnii a lui Mihai Viteazu, care, deși a durat doar 7 ani, între 1593 și 1600, a contribuit semnificativ la procesul de transformare a României în statul care este în momentul de față.

Cu toate acestea, istoricilor care au documentat de-a lungul timpului viața celui cunoscut și sub numele de Mihai Bravu le-au scăpat din vedere anumite detalii extrem de interesante. Spre exemplu, căsătoria sa cu Doamna Stanca nu a reprezentat altceva decât o nouă treaptă spre atingerea țelului suprem, acela de a ajunge în fruntea Țării Românești.

Chipul lui Mihai Viteazu. Sursa foto: Pressone
Chipul lui Mihai Viteazu. Sursa foto: Pressone

1.Locul nașterii sale nu este cunoscut cu exactitate

Unul dintre cele mai interesante amănunte din viața domnitorului Mihai Viteazu este legat chiar de locul nașterii celui care avea să realizeze unificarea provinciilor românești. Chiar dacă majoritatea documentelor menționează ca oraș nativ Târgul de Floci, specificațiile din  Condica episcopiei Râmnicului, atestă că acesta s-ar fi născut la Drăgoeşti, localitate situată pe partea stângă a Oltului, în judeţul Vâlcea.

2. Mihai Viteazu a crescut fără tată.

Potrivit unor istorici, Mihai Viteazu este fiul nelegitim al lui Pătraşcu cel Bun, domnitor al Ţării Româneşti. Există, însă și voci care demontează această variantă, invocând faptul că domnitorul s-a născut în 1558, la un an după moartea lui Pătraşcu cel Bun. Astfel, este greu de crezut ca acesta să fi avut relaţii extraconjugale chiar în anul morţii având în vedere faptul că s-a stins după o lungă suferință.

3. Mama lui Mihai Viteazu, de viţă nobilă sau comerciantă de rachiu

În ceea ce o privește pe Teodora Cantacuzino, mama lui Mihai Viteazu, au circulat de-a lungul timpului două mari versiuni. Potrivit celor mai mulţi dintre istorici, femeia care i-a dat viață ar fi fost de neam grecesc, originară din vechea familie bizantină a Cantacuzinilor și soră cu Iane Epirotul, care a ajuns ban al Olteniei şi reprezentant al domnului Munteniei la Constantinopol. Alte voci susțin că Teodora era o simplă vânzătoare de rachiu, originară din Târgul de Floci, originile grecești ale lui Mihai provenind de la tatăl său.

4. Ce caracter avea Mihai Viteazu

Domnitorul era un om dintr-o bucată şi foarte hotărât în toate deciziile pe care trebuia să le ia. De asemenea, nu ezita să se folosească de toate mijloacele pentru a-şi duce la îndeplinire scopurile, parafând deseori alianţe cu parteneri pe care nu îi agrea.

5. Mihai Viteazu a fost comerciant de vite

Înainte să devină domnitorul Țării Românești, Mihai Viteazu a făcut comerţ cu vite, iar mai apoi, cu giuvaieruri. A cunoscut, astfel, lumea comerţului şi a avut multe de învăţat, deprinzând inclusiv limbile greacă și turcă.

6. S-a căsătorit din interes cu Doamna Stanca?

Mihai Viteazu s-a căsătorit la vârsta de 27 de ani cu doamna Stanca, descendenta unei mari familii de boieri, însă în rândul istoricilor care au documentat viața domnitorului, au existat numeroase suspiciuni referitoare la acest mariaj. Nu puțini au fost cei care au susținut că Mihai ar fi făcut acest pas pentru a putea ajunge în fruntea Țării Românești.

7. Fermecătoarea fiică a lui Mihai Viteazu

Puțini știu că Mihai Viteazu și soția sa, Doamna Stancu, au avut împreună doi copii, Florica și Nicolae. Feblețea marelui voievod era de departe fiica, sa, o tânără fermecătoare, care ulterior a reușit să îl cucerească inclusiv pe împăratul Rudolf al Sfântului Imperiu Roman de Natură Germană.

8. Marula, fiica nelegitimă

Pe lângă cei doi copii, Mihai Viteazu a mai avut o fiică nelegitimă, Marula, care s-a născut în anul 1599, dintr-o relaţie a domnitorului cu o ţiitoare cunoscută drept „Tudora din Târgşor“.Poate părea surprinzător, însă voievodul nu obișnuia să-și ascundă relațiile extraconjugale de ochii soției sale.

9. Povestea de iubire cu fiicele dregătorului muntean Ivan Norocea

Relaţia dintre Mihai Viteazul şi soţia, Doamna Stanca a atins la un moment dat pragul degradării, astfel că domnitorul și-a îndreptat afecţiunea în altă direcţie, surorile Zamfira şi Velica, fiicele lui Ivan Norocea, atrăgându-i atenția atunci când a ajuns la Alba Iulia. Acestea deveniseră sfătuitoarele apropiate ale domnitorului şi apăreau mai mereu în preajma lui.

10. Apropierea de soţia lui Sigismund Bathory

O pictură realizată la Praga de Frans Franken ni-l înfățișează pe Mihai Viteazu alături de Maria Christierna. Unii istorici sugerează că între cei doi ar fi existat mai mult decât o simplă relație de parteneriat.