News

10 SFATURI DE AUR: Cum să-ţi speli corect maşina

Cele 10 legi pentru un spălat auto de succes. Pentru că cel mai bine îţi speli maşina singur ca să ai parte de un rezultat excelent. Pentru cei fără curte, există posibilitatea de a o spăla...
10.09.2016 | 14:02
10 SFATURI DE AUR Cum sati speli corect masina

Cele 10 legi pentru un spălat auto de succes. Pentru că cel mai bine îţi speli maşina singur ca să ai parte de un rezultat excelent. Pentru cei fără curte, există posibilitatea de a o spăla în spatele blocului. Un pic mai complicat, dar se poate. Cum dă primăvara, cel puţin trei vecini coboară cu găleţile şi bureţii şi se pun pe treabă. Pentru restul dintre noi care nu au curte şi nici curaj sau voinţă să îşi spele maşina lângă bloc există numeroase spălătorii auto. Cu jeturi, cu perii, fără atingere, detailing. Pentru toate buzunarele şi pentru toţi pretenţioşii. Dar dacă vrei să ai parte un rezultat de excepţie şi nu vrei să se atingă altcineva de maşina ta, e bine să ştiţi câteva reguli de bază pentru spălatul automobilului.

1. Nu spăla maşina la soare. Ai adus găleţile, furtunul şi bureţii lângă maşină. Nu te apuca încă de treabă, mai întâi mută maşina la un loc cu umbră. Soarele usucă mai repede apa şi săpunul aplicat pe maşină şi nu îţi lasă suficient timp pentru a clăti bine toată caroseria. La umbră ai mai mult timp pentru a spăla şi clăti bine maşina prevenind astfel apariţia urmelor de şampon.

2. Începe de sus în jos. Începe să speli maşina de sus în jos. Apa împinge murdăria către partea de jos a maşinii. Ca să nu munceşti în zadar, curăţă întâi plafonul şi abia apoi restul caroseriei. Pentru a nu împrăştia mizeria, clăteşte regulat buretele. Dacă zona pe care urmează să o cureţi este uscată, stropeşte-o din belşug cu apă. Suprafeţele umede sunt mai uşor de curăţat.

3. Foloseşte doi bureţi. Nu folosi cârpe din materiale textil când speli maşina. Lasă în urmă fibre şi rezultatul final va fi compromis. Cea mai bună alegere este un burete moale de dimensiuni generoase. Cel mai bine ar fi să aveţi doi bureţi. Unul pentru praguri şi zonele mai murdare şi celălalt pentru restul caroseriei. În acest mod evitaţi riscul de zgâria vopseaua. Dacă scapi buretele pe jos nu îl mai folosi fără să îl clăteşti bine. Nu folosi buretele făcând mişcări în formă de cerc. Acest lucru poate duce la zgârieturi fine. Cel mai bine este să săpunim mişcând buretele pe toată lungimea caroseriei.

4. Nu folosi detergent de vase sau alt lichid de curăţat casnic. Vopseaua automobilului conţine şi elemente de protecţie iar agenţii chimici din detergentul de vase sau şamponul de covoare pot distruge aceste elemente. În timp, vopseaua îşi poate pierde luciul. Aşadar cel mai bine este să folosiţi un şampon auto ce se găseşte la orice supermarket sau magazin de piese auto.

5. Foloseşte o cârpă specială pentru uscare. După ce am terminat de spălat maşina nu o putem lăsa să se usuce la soare. Vor apărea urme de la apă şi şampon. Aşa că maşina trebuie ştearsă cu grijă. Din nou, nu putem folosi cârpe textile din cauza fibrelor pe care le lasă în urmă. Cea mai bună soluţie este pielea de căprioară, naturală sau artificială. Se găseşte de cumpărat la benzinării şi în supermarket. Alege mărcile de calitate mai scumpe, deoarece variantele ieftine sunt ineficiente. Nu durează prea mult, se întăresc şi sunt la fel de bune ca un prosop de plajă. Stoarce regulat cârpa din piele de căprioară atunci când ştergi maşina, iar dacă se murdăreşte clăteşte-o cu apă multă.

6. Aplică polish sau ceară o dată pe an. După ce am terminat cu spălatul şi maşina este curată şi strălucitoare, nu ar fi o idee rea să aplicăm şi un strat protector de polish. Acest lucru ar trebui fi făcut măcar o dată pe an. Nu este foarte complicat şi se poate face şi acasă. Dacă nu avem timp putem apela la servicii profesionale. Majoritatea spălătoriilor oferă acest serviciu.

7. Foloseşte curăţarea cu abur pentru interior. De-a lungul timpului, petele de cafea îşi vor face apariţia pe tapiţerie. Pentru curăţare, cel mai bine este să folosiţi un aparat cu abur. Alternativa este curăţarea la spălătorie şi apoi multă răbdare până se usucă tapiţeria. Nu uitaţi de aspirator şi cârpa de praf pentru un interior perfect.

8. Lustruieşte interiorul cu un produs specializat. La benzinării veţi găsi pachete cu lavete pentru lustruit elementele de plastic din interior. Nu sunt scumpe şi sunt foarte eficiente. Praful dispare şi bordul capătă un luciu plăcut.

9. La final, e timpul pentru curăţat geamurile. După ce am terminat şi cu interiorul este timpul să curăţăm şi geamurile. Mai precis, interiorul geamurilor. Pentru asta avem nevoie de o soluţie pentru geamuri (nu trebuie să fie neapărat o soluţie auto, orice pulverizator este bun) şi multă hârtie pentru a şterge bine geamurile.

10. Dacă timpul este o problemă, mergeţi la spălătoria auto. Pentru cei care nu au timp, chef sau spaţiul necesar pentru a-şi spăla singuri maşina există suficiente spălătorii auto. Este unul dintre serviciile de care nu ducem lipsă. Majoritatea spălătoriilor din ţara noastră folosesc jeturi de înaltă presiune. Fiţi atenţi cum sunt folosite, deoarece sunt puternice şi la automobilele mai vechi pot strica ornamentele sau elementele mai fragile. Avem însă şi spălătorii automate cu perii sau fără. Preţurile diferă de la spălătorie la spălătorie, iar cele automate sunt printre cele scumpe. În caz că optaţi pentru perii, nu uitaţi să cereţi şi o prespălare cu jetul înainte. Prespălarea dă jos grosul mizeriei acumulate mai ales acum după topirea zăpezii pline de praf şi previne zgârierea vopselei.

Sursă:www.autostrada.md

Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi