Pariuri sportive

Gibraltar, nou născutul UEFA, are astăzi botezul

Astăzi este ziua cea mare pentru cea de-a 54-a federaţie afiliată la UEFA, a micuţului star Gibraltar. Cu o populaţie extrem de redusă, doar 30.000 de suflete, Gibraltar va debuta în fotbalul...
19.11.2013 | 15:36
Gibraltar nou nascutul UEFA are astazi botezul
ADVERTISEMENT

Astăzi este ziua cea mare pentru cea de-a 54-a federaţie afiliată la UEFA, a micuţului star Gibraltar. Cu o populaţie extrem de redusă, doar 30.000 de suflete, Gibraltar va debuta în fotbalul mare în compania naţionalei Slovaciei, primul ei joc de sub egida UEFA din istoria acestei ţări urmînd a se desfăşura în localitatea portugheză Algarve, pentru că stadionul Victoria nu este eligibil din partea forului european.

Toate cele opt echipe joacă pe acelaşi stadion

Din mai 2013 Gibraltar a intrat în rîndul naţionalelor care fac parte din cadrul UEFA, ceea ce îi conferă dreptul de a intra în preliminariile Euro 2016. În schimb FIFA nu a acordat încă undă verde pentru prezenţa în preliminarii de campionat mondial. Cu toate acestea fotbalul din Gibraltar la nivel oficial are vechime, datele istorice coborînd pînă la anul 1895. Statutul tuturor celor opt echipe din campionatul intern este de amatori, ceea ce înseamnă că jucătorii se antrenează cînd şi cum pot, în rest fiind la muncă. Există un singur stadion pe care joacă toate aceste echipe, practic putem spune că toate competiţiile interne şi internaţionale au loc pe gazonul stadionului Victoria din capitala Gibraltar. Pentru antrenamente se stă la coadă, pentru că de la juniori la seniori fiind o singură arenă trebuie să stabileşti un orar precis la care te prezinţi pentru pregătire.

ADVERTISEMENT

gibraltar_2736495b

O parte a  internaţionalilor joacă pentru Manchester

O avea Gibraltar campionat cu opt echipe, însă cinci dintre cei  care fac parte din echipa naţională ce va întîlni în această seară Slovacia, evoluează pentru Manchester. Pentru că aşa se numeşte una dintre cele opt formaţii din prima ligă. Cei mai mulţi, nouă la număr, joacă însă pentru Lincoln. Meseriile internaţionalelor sînt diverse, de la poliţişti, vînzători în magazine, pompieri, agenţi economici, consultanţi financiari, etc.

Antrenor este unchiul englezului Higginbotham

În această echipă există şi cîţiva stranieri. De departe numele cel mai cunoscut este al mjlocaşului englez Danny Higginbothom, care este născut dintr-un soldat englez şi mamă spanioloaică, momentul magic avînd loc în Teritoriul britanic de peste mări, cum este denumit Gibraltar. Nu este singurul englez, dar clar MVP-ul, chiar dacă are 34 de ani şi e cel mai bătrîn. Higginbothom are în CV inclusiv patru prezenţe cu Manchester United, dar mult mai mult a jucat la Southampton şi Sunderland. Unchiul lui Danny, Allen Bulla, este selecţionerul Gibraltar.

ADVERTISEMENT

dannz

GIBRALTARGibraltar's coach Bulla, captain Chipolina and Gibraltar Football Association President Reoch arrive for a news conference at Algarve stadium near Faro

suprafaţă de 6,7 km2, populaţie 30.000 locuitori, situată în sudul Spaniei, la intrarea în Mediterană. Este cunoscut sub numele de Teritoriul britanic de peste mări. Elementul definitoriu este Stînca Gibraltarului, un promontoriu monolitic natural creat de-a lungul timpului fără nici cea mai mică intervenţie a mîinii omului. Denumirea de Gibraltar vine din denumirea spaniolăa numelui arab Djebel Tarik, însemnînd Muntele lui Tarik, în amintirea conducătorului maur Tarik ibn Ziyad, care a cucerit zona în anul 711.