Sporturi

2018, un roller coaster de neuitat pentru Simona Halep. Cele mai importante momente ale liderului mondial

03.01.2019 | 11:19
2018 un roller coaster de neuitat pentru Simona Halep Cele mai importante momente ale liderului mondial

S-a terminat cel mai bun an din cariera Simonei Halep. Anul în care nu a mai bătut pe nimeni de când erau aproape 40 de grade afară și în care a fost părăsită de antrenor. Culmea, ambele afirmații sunt corecte și vorbesc despre fluctuațiile de formă, despre lacrimi de bucurie, despre durere, despre trofee și retrageri.

Dar, înainte de toate, 2018 a fost anul care a adus primul titlu de Grand Slam pentru Simona Halep. O performanță care face ca toamna de coșmar, provocată de accidentarea la spate, să fie mai ușor de acceptat.

Ianuarie. Simona ajunge în finală la Australian Open

Iar un an memorabil trebuia să aibă un start pe măsură. Nu mai puțin de 12 partide a jucat Simona Halep în ianuarie 2018. Într-un ritm nebunesc! Și a pierdut doar una! Finala de la Australian Open, a treia de Grand Slam pe care o ceda, după alte două la Paris. Eșec cu Wozniacki, după un meci nebun, și parcă, brusc, toate victoriile au fost șterse cu buretele. Dar acea lună a adus în scenă o Simona Halep dispusă să lupte până la ultimul strop de energie. Și cum poți să uiți de meciul cu Lauren Davis? 15-13 în decisiv. Sau de dramatismul disputei cu Angelique Kerber, care a adus calificarea în finală?

Februarie. Un singur turneu, la Doha

În februarie, Simona Halep a mai disputat un singur turneu, cel de la Doha. A ajuns până în semifinale, dar s-a retras înainte de duelul cu Garbine Muguruza, din cauza unei accidentări. Probleme la gleznă, apărute chiar la Australian Open.

Martie. Halep, în semifinale la Indian Wells

Martie a adus un nou parcurs bun, până în semifinalele de la Indian Wells, unde a venit un eșec dur cu Naomi Osaka. Nici mutarea la Miami nu a trezit-o pe Simona, care a cedat în turul 2, învinsă surprinzător de Radwanska.

Simona Halep la Indian Wells
Simona Halep la Indian Wells

Aprilie. Victorii în Fed Cup

După o lună de pauză, Simona a revenit pentru meciul de FedCup contra Elveției, la finalul lui aprilie. Și a adus două victorii pentru România. La scurt timp, însă, venea un eșec categoric la Coco Vandewghe, pe zgura de la Stuttgart.

Mai. Finală de coșmar la Roma

Luna mai avea să înceapă cu o mare dezamăgire. Eliminarea în sferturile de finală la Madrid, unde era mare favorită. Simona a mers mai mult la Roma, până în finală, dar i-a luat doar patru game-uri Svitolinei în ultimul act. Nu înainte, însă, de a bifa o a doua victorie contra Mariei Șarapova.

Iunie. Roland Garros, turneul carierei pentru Simona Halep

La finalul lui mai s-a dat startul Roland Garros. Cu Simona Halep mare favorită. Și avea să fie turneul carierei pentru româncă. A întors de la 0-1 la seturi, cu Sloane Stephens, și și-a adjudecat primul trofeu de Grand Slam al carierei. A urmat o perioadă lungă de pauză. Simona a decis să nu joace nici un turneu de pregătire pentru Wimbledon.

Simona Halep a câștigat turneul de la Roland Garros
Simona Halep a câștigat turneul de la Roland Garros

Iulie. Dezamăgire la Wimbledon

După finale în primele două turnee de Grand Slam din 2018, Simona a dezamăgit la Wimbledon, pe suprafața care nu îi este deloc favorită, iarba. A fost eliminată de Su-wei Hsieh, în turul 3, și și-a mai luat încă o lună de pauză. Doar cele trei partide din Anglia le-a disputat Halep în toată luna iulie.

August. Parcurs de excepție la Montreal

Dar august avea să fie foarte aglomerată pentru româncă. A fost un parcurs de excepție la Rogers Cup, care a adus și un nou trofeu, tot la Montreal, după o finală câștigată cu aceeași Sloane Stephens. Simona părea să își continue dominația în circuit și toată lumea se întreba câte trofee va mai obține până la finalul anului. Cu Sabalenka, în semifinalele de la Cincinnati, Halep a câştigat fără emoţii. Părea gata să facă dubla Rogers Cup / Cinci Open. Nimeni nu şi-ar fi imaginat că, în acel final de august, victoria cu Sabalenka avea să fie şi ultimul succes din 2018 pentru Halep. Românca a avut meci în finala de la Cincinnati, dar s-a prăbuşit în cele din urmă în faţa olandezei Kiki Bertens.

Septembrie. US Open, începutul coșmarului

August 2018 s-a terminat cu meciul care a adus şi cea mai neaşteptată înfrângere din sezon pentru Simona Halep. A fost scoasă în turul 1 de la US Open, după un eşec cu o jucătoare din afara top 100, Kaia Kanepi. În final, sezonul asiatic a fost de coşmar. O accidentare chiar înainte de Wuhan, iar Simona Halep a făcut doar figuraţie cu Dominika Cibulkova. Nici finalul lui septembrie nu venea cu veşti bune. Simona s-a retras de la Beijing după un set pierdut cu Ons Jabeur, 1-6. Problemele la spate nu mai puteau fi ignorate. Turneul Campioanelor era în pericol!

Octombrie. Simona renunță la Turneul Campioanelor, dar rămâne nunmărul 1 WTA

După câteva asigurări că totul va fi bine, Simona Halep a zburat spre Singapore. Nu a mai apucat să şi joace. Spatele nu a lăsat-o. S-a retras de la Turneul Campioanelor, înainte de a juca vreun meci, dar a terminat anul pe primul loc WTA.

Chiar dacă Simona Halep a terminat pentru al doilea an pe primul loc WTA, în circuit se vorbeşte tot mai des că, după ce Serena Williams a fost nevoită să iasă din scenă, nicio altă jucătoare nu a reuşit să domine cu adevărat. Şi în 2018 au fost câştigătoare diferite la turneele de Grand Slam. Halep şi Serena au fost singurele care au jucat două finale, dar americanca le-a pierdut pe ambele. Wozniacki s-a impus la Australian Open, Halep la Roland Garros, Kerber la Wimbledon şi Osaka la US Open.

  • 46 de victorii și 11 înfrângeri este bilanțul Simonei Halep în 2018
  • 15 turnee a jucat Simona Halep în 2018: Shenzhen (câștigătoare), Australian Open (finalistă), Qatar Open (semifinalistă), Indian Wells (semifinalistă), Miami (turul 3), Stuttgart (sferturi), Madrid (sferturi), Roma (finalistă), Roland Garros (câștigătoare), Wimbledon (turul 3), Cincinnati (finalistă), Montreal (câștigătoare), US Open (turul 1), Wuhan (turul 2), Beijing (turul 1)