Sporturi

Scandal în lumea sportului! 21 de atleți prinşi dopaţi la Campionatele Mondiale

21.03.2019 | 13:22
21 de sportivi dopați. Acesta este medicul german Mark Schmidt, care se ocupa de dopajul hematologic

Scandal în lumea sportului! 21 de atleți au fost prinși dopați la Campionatele Mondiale sau la alte competiții și totul poartă un numitor comun, medicul german Mark Schmidt. Poliția a efectuat percheziții la laboratorul acestuia din Erfurt și a găsit o mulțime de recipiente cu sânge, pregătite pentru următoarele transfuzii cu scop de doping hematologic.

21 de sportivi găsiți dopați de către medicul german Mark Schmidt

Ancheta este în plină desfășurare și este coordonată de Interpol, ca urmare a faptului că asupra medicului german planează grave acuzații privind faptul că el ar fi dopat cel puțin 21 de sportivi din cinci ramuri sportive diferite și provenind din opt țări ale lumii, iar acest lucru s-ar petrece încă din anul 2011. Evident, pentru acest dopaj hematologic sportivii plăteau sume importante de bani, în funcție de numărul ședințelor pe care le efectuau, sume care mergeau între 4000-12.000 de euro.

Poliția avea informații de mai multă vreme despre activitatea lui Mark Schmidt și a ajutoarelor sale, dar era necesară prinderea în flagrant delict a sportivilor în momentul în care aceștia executau transfuziile. Acest lucru a fost posibil la recentele CM de schi din localitatea austriacă Seefeld. FANATIK.RO v-a adus imediat la cunoștință situația a cinci sportivi peste care poliția a reușit să pătrundă în camere chiar în timpului actului de dopaj și i-a arestat:  Aleksej Poltoranin, Max Hauke, Dominik Baldauf, Andreas Veerpalu e Karel Tammjärv.

21 de sportivi dopați. Probele, pungile cu sânge găsite în laboratorul lui Schmidt, la Erfurt
21 de sportivi dopați. Probele, pungile cu sânge găsite în laboratorul lui Schmidt, la Erfurt

Dopajul a fost făcut în opt țări ale lumii

Însă aria celor implicați în această afacere se extinde tot mai mult, pentru că există dovezi despre faptul că minim doi sportivi s-ar fi dopat în timpul JO de iarnă din localitea sud-coreeană Pyeongchang, iar alții în timpul CM de schi de anul precedent, care a avut loc în Suedia, la Falun, unde doctorul ar fi închiriat o cabană mică pe perioada competiției, situată în apropierea locului de concurs.

Procurorul Kai Graber, cel care instrumentează cazul, spune că acțiuni similare, de dopaj hematologic, prin rețeaua doctorului Mark Schmidt, au avut loc în Suedia, Elveția, Finlanda, Italia, Estonia, Germania și chiar în Insulele Hawaii și că medicul trimitea de fiecare dată unde avea loc o competiție diverse persoane instruite asupra modului în care se face dopajul hematologic.