Sporturi

Cine a fost Elena Baltacha, jucătoare de tenis care a murit de cancer pe 4 mai la numai 30 de ani

03.05.2018 | 21:59
Cine a fost Elena Baltacha jucatoare de tenis care a murit de cancer pe 4 mai la numai 30 de ani
Elena Baltacha, jucatoarea de tenis care a murit la numai 30 de ani

Elena Baltacha este o jucătoare de tenis care a purtat o bătălie semnificativ mai mare decât cele de pe teren, pe care le putea urmări orice iubitor al tenisului, cu cancerul, o luptă pe care a pierdut-o în ziua de 4 mai 2014.

Elena Sergheevna Baltacha a fost o tenismenă britanică de origine ucraineană. “Bally”, aşa cum îi spuneau cei mai apropiaţi oameni din viaţa ei, a fost pentru 132 de săptămâni numărul 1 în tenisul din Marea Britanie, poziţie pe care şi-a adjudecat-o între 2002 şi 2012. Chiar şi aşa, trebuie menţionat că Elena a absentat o lungă perioadă de timp din circuitul feminin de tenis din cauza unei intervenţii chirurgicale la genunchi, iar acest fapt i-a afectat poziţia ocupată în ierarhia mondială.

Sportiva a decis să agaţe racheta de tenis în cui pe data de 18 noiembrie 2013, când ocupa locul 221 WTA. “Simt că este momentul să fac un nou pas. Mintea şi corpul îmi spun că este timpul să abandonez cariera de jucătoare, pe parcursul căreia am avut parte de experienţe deosebite. Unele momente au fost extraordinare, altele mai grele, dar nu aş schimba nimic din trecutul meu”, spunea tenismena la vremea respectivă. Totuşi, jucătoarea a reuşit de-a lungul timpului să pătrundă în Top 50, ajungând în septembrie 2010 pe locul 49 WTA. Elena Baltacha a avut în palmares 11 titluri ITF în proba de simplu şi 4 în cea de dublu. De asemenea, de referinţă sunt şi câteva victorii obţinute în faţa jucătoarelor aflate în Top 10 WTA, printre care Na Li şi Francesca Schiavone, care era la acel moment deţinătoarea titlului de la Roland Garros.

Povestea de dragoste a Elenei Baltacha cu antrenorul ei

Elena Baltacha s-a căsătorit cu omul care i-a fost aproape în orice împrejurare, pe terenul de tenis sau în afara lui, cu antrenorul ei de lungă durată, Nino Severino, în luna decembrie a anului 2013. Erau împliniţi şi aveau să aibă o căsătorie plină de clipe fericite. Un an mai târziu, în ianuarie 2014, Elena a fost diagnosticată cu cancer la ficat. Pentru Nino au urmat câteva luni de coşmar, iar când totul s-a terminat, el s-a declarat “cel mai ghinionist om”. “Am fost cel mai norocos om din lume și acum sunt cel mai ghinionist”, afirma Nino Severino după pierderea iubitei sale soţii.

Într-un interviu în anul 2015, Nino făcea o mărturisire emoţionantă. “Încă mai am iPad-ul lui Bal. M-am uitat la o notă scrisă de ea, mulțumea celor care au ajutat-o, menționându-i pe Louis Cayer (antrenorul de dublu) și Judy Murray și spunea cât de binecuvântată a fost să aibă acești oameni în viața ei. Apoi, la final, era un rând în care îmi menţiona şi mie numele: “Mulțumesc lui Nino care a crezut în mine când nici eu nu credeam în mine.”

Elena Baltacha, jucatoarea de tenis care a murit la numai 30 de ani
Elena Baltacha, jucatoarea de tenis care a murit la numai 30 de ani

Fundaţia “Elena Baltacha”

Fundația “Elena Baltacha” a fost înființată în 2014 pentru a susține lucrarea pe care a început-o Bally încă de când era în viaţă. Elena și-a înființat propria academie cu un singur scop, pentru a oferi mai multor copii, din toate mediile, posibilitatea de a învăța să joace tenis şi să înceapă să-şi clăsească visul pe terenul de tenis.

Acum, o mulţime de staruri din lumea tenisului britanic sunt implicate în academia care îi poartă numele Elenei Baltacha, iar cel care se ocupă cel mai mult de pregătirea copiilor este chiar Nino Severino. Pe lângă el, mai sunt şi Judy Murray, Martina Navratilova, Anne Keothavong şi Johanna Konta. Academia, cu sediul în Ipswich (Marea Britanie), a ajutat mulți copii din toate mediile de proveniență, inclusiv prin sprijinirea multor copii din zonele defavorizate, cu antrenament şi echipament gratuite.

Drama lui Nino Severino

Soţul Elenei Baltacha, Nino Severino, acum în vârstă de 53 de ani, a dezvăluit într-un interviu mai recent că odată cu pierderea soţiei sale, şi-a pierdut şi sufletul. Acesta a mărturisit că s-a mutat din locuinţa pe care o avea împreună cu Elena pentru că îi era prea greu să trăiască acolo, însă a păstrat toate obiectele soţiei lui, insigna pe care a primit-o pentru a concura la Jocurile Olimpice, păpuşile, parfumul şi racheta, pe care o mai foloseşte din când în când la antrenamente, însă niciodată pentru a lovi o minge, pentru că s-ar putea rupe.

“Este un lucru pe care pur şi simplu nu-l pot descrie… să pierzi pe cineva alături de care ai o conexiune atât de puternică, toată viaţa mea este în zadar. Obişnuiam să spunem că am petrecut mai mult timp împreună, în opt ani, decât petrec alţii într-o viață. A fost un şoc pentru mine să rămân singur”, afirma Nino de curând. Cei doi s-au cunoscut în 2000, când Elena era locul 170 în lume, iar Nino era un instructor de arte marţiale divorţat, cu doi copii. El spunea că Elena îşi dorea cu disperare să devină mamă. “Aştepta cu nerăbdare să fie mamă. Asta mă doare cel mai mult.”

Bătălia pierdută cu boala

În luna ianuarie a anului 2014, Elena afla groaznica veste, era diagnosticată cu cancer hepatic. Problemele la ficat ale Elenei au apărut încă de la 19 ani şi i-au pus mari probleme jucătoarei britanice. Tenismena a fost diagnosticată atunci cu colangită sclerozantă primară, o afecţiune hepatică autoimună, care afecta bilele hepatice. Elena Baltacha s-a stins din viață pe 4 mai 2014, la vârsta de 30 de ani, în locuinţa sa din Ipswich, înconjurată de cei dragi.

”Nu avem cuvinte să exprimăm durerea care ne încearcă în aceste momente, după ce iubita noastră Bally a decedat. A fost o persoană uimitoare, care a inspirat mulţi oameni cu căldura şi bunătatea ei”, a spus Severino, într-un comunicat de presă, la câteva ore de la decesul fostei jucătoare de tenis.

Elena Baltacha, jucatoarea de tenis care a murit la numai 30 de ani
Elena Baltacha, jucatoarea de tenis care a murit la numai 30 de ani