Sporturi

5 medalii pentru gimnastica românească în ultima zi la Baku! Povestea impresionantă a gemenilor gimnaști medaliați la FOTE

27.07.2019 | 18:11
5 medalii pentru gimnastica romaneasca in ultima zi la Baku Povestea impresionanta a gemenilor gimnasti medaliati la FOTE

În această perioadă, la Baku, are loc Festivalul Olimpic al Tineretului European. Sâmbătă, în ultima zi de concurs, echipa României de gimnastică artistică a obținut 5 medalii pe aparate. Trei medalii de argint și 2 de bronz au obținut gimnaștii români, la probele de sărituri, bârnă și sol.

5 medalii pentru gimnastica românească la Baku

Federația Română de Gimnastică a anunțat sâmbătă, pe contul oficial de Facebook, rezultatele ultimei zile de concurs din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Robert Burtanete, la sărituri, Silvia Sfiringu, la bârnă și Ioana Stănciulescu, sol, au obținut medalii de argint, în timp ce Gabriel Burtanete, în proba de sărituri și Silvia Sfiringu, sol s-au clasat pe treapta a treia a podiumului. Federația de Gimnastică a ținut să felicite sportivii români pentru rezultatele obținute.

O zi frumoasă la Baku, o zi cu medalii pentru gimnastica artistică românească. Felicitări, dragilor! Felicitări antrenorilor și întreg staff-ului. Momente frumoase, cu și despre gimnastică! Vă mulțumim!”, a fost mesajul transmis pe contul de Facebook al FRG.

5 medalii pentru gimnastica românească la Baku! Sursă Foto: Facebook.com
5 medalii pentru gimnastica românească în ultima zi la Baku! Sursă Foto: Facebook.com

Povestea medaliaților români de la FOTE

Robert și Gabriel Burtanete sunt gemeni, au 17 ani și sunt legitimați la Clubul Sportiv Municipal din Buzău. Provin dintr-o familie simplă, fără nicio legătură cu sportul profesionist. Au început gimnastica la 7 ani, duși de bunicul din partea tatălui, datorită dozei interminabile de energie pe care o aveau. Mai mult, se pare că primele reprezentații pe care gemenii le-au dat au fost chiar în curtea în care au crescut, unde părințiii îi agățau de boltă, iar cei mici făceau tot felul de acrobații, spre amuzamentul celor mari, cărora nu le trecea prin gând că vor ajunge la cel mai înalt nivel în sportul profesionist.

Cei doi au început antrenamentele în orașul natal, cu speranța de a ajunge la nivelul modelului lor, Marian Drăgulescu, cel care a câștigat 4 titluri mondiale la sărituri. Odată cu vârsta, a crescut și concurența dintre cei doi frați: ”E o concurență între noi, la sală, în fiecare zi. Dacă face mai bine, îmi vine mie nervul ăla, să fac eu mai bine, să-l întrec”, spunea Robert pentru cronicaromana.net.

La zece ani, după ce au pus primii pași în sala de gimnastică, Robert și Gabriel au mers la cel mai important concurs din cariera lor sportivă, Campionatul Mondial de juniori la gimnastică artistică, care s-a desfășurat în Ungaria, iar Gabriel a intrat în istoria sportului românesc. Ajuns în finala de la sărituri, avându-l chiar pe fratele său în rolul de cel mai înfocat suporter, Gabriel a obținut 14.424 de puncte și a devenit primul campion mondial de juniori al României.

Gabriel și Robert Burtanete, medaliați ai României la FOTE
Gabriel și Robert Burtanete, medaliați ai României la FOTE

Am avut emoții, dar am încercat să mi le stăpânesc și a fost bine. Muncesc de la 7 ani, mă antrenez zi de zi, uneori 5 ore pe zi, alteori mai mult. În Ungaria nu mi-a fost teamă de nimeni, m-am dus acolo să mi fac treaba, nu să mă uit în jurul meu. Fratele meu nu a ajuns până în finală, însă a trăit alături de mine momentul magic de a deveni canpion mondial și de a-i face mândri pe părinți, pe profesori, pe cei care mă cunosc, și în general pe români”, spunea Gabriel după performanța uluitoare din Ungaria.

În urma câștigării titlului mondial la Gyor, Gabriel Burtanete a devenit port – drapelul României la Festivalul Olimpic al Tineretului European, competiție în care a obținut medalia de bronz la sărituri, fiind surclasat chiar de fratele său, care a luat argintul.

  • delegația României la FOTE a fost compusă din 103 tineri sportivi