Fotbal intern

Astăzi reîncepe Liga 1 Betano! Cum arată echipele care se bat la titlu. Plusuri și minusuri pentru CFR Cluj, FCSB și U Craiova

01.02.2019 | 09:17
Astazi reincepe Liga 1 Betano Cum arata echipele care se bat la titlu Plusuri si minusuri pentru CFR Cluj FCSB si U Craiova

Aşteptarea a luat sfârşit! Vineri, 1 februarie, se dă restartul în Liga 1 Betano, odată cu disputarea primelor meciuri din etapa a 22: Chiajna – Botoşani (ora 17:00) şi Gaz Metan – Astra (20:00). Candidatele la titlu joacă în weekend: Călăraşi – FCSB (sâmbătă, ora 14:00), CFR Cluj – Hermannstadt (sâmbătă, ora 20:00), Viitorul – U Craiova (duminică, ora 20:00). 

FANATIK.RO îți prezintă plusurile și minusurile pe care le au cele trei candidate la câștigarea titlului, care sunt despărţite în clasamentul Ligii 1 Betano de numai 4 puncte (8 fără înjumătăţire), dacă mâine ar începe play-offul. 

CFR Cluj (46 puncte)

Favorita caselor de pariuri este CFR Cluj, însă și FCSB păstrează în continuare șanse bune. Interesant este că U Craiova nu este luată în seamă de bookmakeri, deși oltenii au atuurile lor în cursa pentru cel mai râvnit trofeu din fotbalul românesc.

Cu un avans de șase puncte față de FCSB, CFR Cluj este principala favorită la câștigarea titlului. Ar fi pentru prima oară în istoria clubului când ardelenii câștigă două titluri consecutive. CFR Cluj joacă primul meci oficial din 2019 acasă cu Hermannstadt, sâmbătă, 2 februarie, ora 20:00.

George Țucudean este fotbalistul anului 2018 în România și unul dintre atuurile CFR-ului
George Țucudean este fotbalistul anului 2018 în România și unul dintre atuurile CFR-ului

PLUSURI

  • Omogenitate. Este capitolul la care CFR își surclasează rivalele în cursa pentru titlu. Dacă nici Țucudean nu va pleca până la încheierea perioadei de transferuri, atunci CFR va avea aceeași linie de start ca în prima parte a campionatului.
  • Relația conducere-echipă. În prima parte a sezonului, acest capitol a reprezentat un minus pentru CFR. Totuși, problemele s-au rezolvat treptat, iar acum legătura pare mai strânsă ca niciodată. Camora și-a prelungit contractul, iar în următoarele zile alți doi oameni de bază vor semna, Culio și Vinicius.
  • Revenirea lui Hoban. A fost unul dintre artizanii titlului obținut de ardeleni cu Dan Petrescu, dar o accidentare gravă l-a făcut să rateze prima parte din acest sezon. Ovidiu Hoban s-a refăcut însă și a evoluat în amicalele disputate de ardeleni în această iarnă.
  • Adaptarea lui Adam Lang. Maghiarul are un CV impresionant, A început ca titular sezonul, dar a pierdut echipa pe parcurs. Totuși, în această iarnă, Conceicao i-a oferit multe minute, astfel că Lang ar putea apărea în locul lui Mureșan în primul 11. În orice caz, este un argument în plus pentru cea mai sigură defensivă din campionat.

MINUSURI

  • Banca de rezerve. CFR Cluj are un prim 11 puternic, însă banca de rezerve nu este atât de solidă. Ioniță, Păun, Costache sau Petelu nu se ridică la nivelul oamenilor din echipa tip.
  • Suspendările. O altă problemă care se leagă de primul minus va fi cea a suspendărilor. CFR este una dintre cele mai dure echipe din Liga 1 Betano. Jucătorii săi au încasat 49 de cartonașe galbene și trei cartonașe roșii în actuala stagiune. Nervi au fost și în cantonamentul din Turcia, unde clujenii au avut un eliminat și în amicalul cu FC Zurich.

ECHIPA TIP (4-3-3): Arlauskis – Manea, Mureșan (Lang), Vinicius, Camora – Djokovic, Bordeianu, Culio – Deac, Țucudean, Omrani

FCSB (40 puncte)

Pentru a nu rata iarăși campionatul și, implicit, un traseu favorabil în cupele europene, FCSB a făcut câteva schimbări importante în pauza de iarnă. Echipa lui Mihai Teja debutează oficial în 2019 în deplasare cu Dunărea Călărași, sâmbătă, 2 februarie, ora 14:00.

Harlem Gnohere are dubla concurenta in atac Raul Rusescu si Ioan Hora
Harlem Gnohere are dubla concurenta in atac Raul Rusescu si Ioan Hora

PLUSURI

  • Transferuri inspirate. Gigi Becali a dat câteva lovituri importante în această iarnă. Fără îndoială, Florentin Matei și Adrian Stoian sunt două nume importante pentru nivelul fotbalului românesc. De altfel, Stoian pare să-și fi găsit locul în echipă, urmând a forma cuplul de mijlocași la închidere cu Dragoș Nedelcu. Matei are concurență serioasă în ofensivă, însă Teja știe unde trebuie să-l joace. Pe lista achizițiilor îl regăsim și pe Ioan Hora, care a debutat cu gol în cantonamentul din Spania.
  • Cantonament liniștit. Roș-albaștrii n-au fost inspirați doar în privința transferurilor, ci și în alegerea locului de desfășurare al cantonamentului. Dacă celelate echipe din Liga 1 au ratat anumite zile de antrenament din cauza ploilor abundente din Antalya, băieții lui Teja au avut parte de zile perfecte în Spania.
  • Libertatea lui Teja. Atunci când l-a numit în funcția de antrenor, Gigi Becali i-a promis lui Mihai Teja că șase luni nu se va implica în niciun fel la echipă. E greu de crezut că patronul va rezista atât, dar sunt șanse ca Mihai Teja să aibă libertate totală cel puțin în sezonul regulat.

MINUSURI

  • Probleme de lot. Accidentările reprezintă unul dintre motivele pentru care FCSB a pierdut multe puncte în acest sezon. Dică a fost nevoit să improvizeze în mandatul său, iar aceeași soartă se pare că o va avea și Teja. Noul antrenor al roș-albaștrilor nu poate conta pe cinci jucători pentru meciul meci oficial din 2019: Bălașa, Pintilii, Roman, Gnohere și Matei.
  • Lipsa de experiență. S-a văzut cel mai bine la duelul din luna decembrie cu CFR Cluj. Ardelenii au câștigat acel joc, deși FCSB a avut atât posesie mai bună, cât și ocazii mai multe. Totuși, fotbaliști precum Man, Tănase, Moruțan sau Coman nu par pregătiți pentru a depăși o echipă de experiență precum cea a CFR-ului.

ECHIPA TIP (4-2-3-1): Bălgrădean – R. Benzar, Planic, Bălașa, Morais – Nedelcu, Stoian – Man, Fl. Matei, Fl. Tănase – Gnohere

U Craiova (38 puncte)

Nu mulți sunt cei care mizează pe Craiova în lupta pentru titlu, dar oltenii încearcă să dea o mare lovitură. Au prins deja gustul trofeelor, după ce în urmă cu un sezon au cucerit titlul. U Craiova joacă primul meci oficial din 2019 în deplasare cu Viitorul, duminică, 3 februarie, de la ora 21:00.

Mitriță și Koljic au un nou ajutor în atac: Andrei Cristea!
Mitriță și Koljic au un nou ajutor în atac: Andrei Cristea!

PLUSURI

  • Andrei Cristea. Oltenii au surprins pe toată lumea când au reușit să-l transfere pe veteranul lui Poli Iași. Inițial, Cristea a fost la un pas de a semna cu FCSB, însă problemele administrative de la Poli Iași au ajutat-o pe Craiova să-l transfere pe atacantul în vârstă de 34 de ani. Mangia a schimbat sistemul pentru el, trecând la 4-4-2 în cantonamentul din Antalya, iar Cristea nu a dezamăgit. A marcat atât împotriva turcilor de la Adana, cât și împotriva ucrainenilor de la Vorskla. E de așteptat ca Andrei Cristea să facă un cuplu de atac letal cu Elvir Koljic, cei doi urmând a fi ajutați din spate de Alexandru Mitriță.
  • Suporterii. Fanii Craiovei fac o atmosferă atât de frumoasă la meciurile de acasă, încât și adversarii îi laudă. În comparație cu CFR Cluj și FCSB, Craiova beneficiază de un public numeros la jocurile de acasă, mai ales când vorbim despre meciuri importante, cum vor fi cele din play-off.

MINUSURI

  • Cuplul de fundași centrali. Donkor, Tiago și Kelic sunt opțiunile lui Devis Mangia pentru postul de fundaș central. Cel mai probabil, titulari la primul meci vor fi Donkor și Tiago. Cei doi au arătat însă în campionat că nu reprezintă un punct forte pentru Craiova, iar forma modestă s-a prelungit și în amicale. Oltenii au primit gol în trei dintre cele patru jocuri de pregătire disputate.
  • Program infernal. Oltenii nu au loc de eroare. La opt puncte în urma CFR-ului, nu-și mai permit pași greșiți până la finalul sezonului regulat. Programul este unul infernal însă. Craiova le înfruntă pe Viitorul (D), CFR Cluj (A), Hermannstadt (D), FCSB (D) și Astra (A).

ECHIPA TIP (4-4-2): Pigliacelli – Dimitrov, Donkor, Tiago, Bancu – Bărbuț, Mateiu, Cicâldău, Mitriță – A. Cristea, Koljic