News

In memoriam. Drama aviatică ce a îndoliat fotbalul italian: 31 morţi

4 mai 1949 este una dintre cele mai negre zile din istoria fotbalului mondial. Cu 68 de ani în urmă, oraşul Torino şi fotbalul italian erau lovite de una dintre primele mari tragedii în care erau...
04.05.2017 | 16:21
In memoriam Drama aviatica ce a indoliat fotbalul italian 31 morti

4 mai 1949 este una dintre cele mai negre zile din istoria fotbalului mondial. Cu 68 de ani în urmă, oraşul Torino şi fotbalul italian erau lovite de una dintre primele mari tragedii în care erau implicaţi jucători.

AC Torino se întorcea de la un meci amical jucat în Portugalia, însă avionul care îi aducea acasă pe fotbaliştii italieni nu a mai ajuns la destinaţie…

Meciul de adio

AC Torino era una dintre cele mai bune echipe de la finalul anilor ’40, italienii câştigând toate cele trei ediţii ale campionatului de după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Presa îi poreclise “Grande Torino”, iar adversarii erau conştienţi că nu vor putea opri hegemonia echipei din Nordul Italiei.

3bbe74f5fe71cc64e716d8d87b23ffee

Campioana Italiei en-titre era invitată de Benfica pentru un meci amical omagial în cinstea căpitanului Francisco Ferreira, fotbalist care fusese dorit în trecut de Real Madrid, dar şi de AC Torino. Acesta fusese ochit de conducătorii torinezi după un meci între naţionala Portugaliei şi Squadra Azzurra.

Partida dintre AC Torino şi Benfica a avut loc pe 3 mai, iar italienii părăseau terenul învinşi de iberici cu 3-4. A doua zi, elevii lui Leslie Lievesley se întorceau acasă unde luptau pentru apărarea titlului, Inter-ul fiind la patru puncte în spatele campionilor en-titre. Avionul care îi aducea înapoi în Peninsulă a decolat la ora 09:40, de pe aeroportul din Lisabona. După o escală la Barcelona, fotbaliştii şi-au continuat drumul spre Torino.

torino-superga002-1000x600

Vremea nu era deloc bună în Nordul Italiei, pilotul avionului fiind anunţat de condiţiile meteo nefavorabile. Cu 30 de minute înainte să ajungă la Torino, pilotul Meroni a luat decizia să coboare aeronava la o altitudine mai joasă din cauza norilor denşi şi a vizibilităţi orizonatale foarte scăzute. La ora 17:03, pilotul vireză spre stânga, crezând că dealul Superga este în dreapta lui. Greşeala i-a fost fatală, iar avionul s-a lovit de zidul complexului Bazilicii din Superga. Niciunul dintre cei 31 de oameni care se aflau la bord nu a supravieţuit impactului. Dintre aceştia, 18 erau jucătorii lui AC Torino, printre aceştia numărându-se şi Valentino Mazzola, tatăl viitorului fotbalist al Inter-ului, Sandro Mazzola.

AC Torino a continuat lupta pentru titlul din Serie A, trofeu pe care l-au câştigat folosind jucătorii de la juniori. Fiorentina, Genoa, Sampdoria şi Palermo, adversarele campionilor din ultimele patru etape, au procedat la fel şi au trimis pe teren echipele de tineret. Torinezii nu şi-au mai revenit, echipa mai câştigând un nou titlu abia în sezonul 1975-76.

Un fotbalist român a jucat pentru “Grande Torino” cu un an înainte să se producă tragedia

În vara lui 1947, Iosif Fabian, fost jucător la Carmen Bucureşti, pleca din ţară şi ajungea la AC Torino. Aici devenea primul stranier care juca pentru generaţia poreclită “Grande Torino”. Doar 15 meciuri joacă pentru campionii Italiei, concurenţa în compartimentul ofensiv fiind una acerbă. Chiar şi aşa, Fabian reuşeşte să marcheze de nouă ori, printre “victime” numărându-se AS Roma, împotriva căreia a reuşit o dublă, sau Inter.

cromo_fabian

La finalul sezonului 1947-48, Iosif Fabian devine campion al Italiei, dar pleacă la Lucchese, echipă de Serie A, unde marchează 12 goluri în 28 de meciuri, fiind al doilea cel mai bun marcator al echipei. Mai petrece doi ani în fotbalul italian, jucând la Bari, după care se mută în Portugalia, unde printre altele joacă şi câteva meciuri pentru Sporting Lisabona, obţinând eventul la finalul sezonului 1953-54. După terminarea carierei de fotbalist, Iosif Fabian a antrenat diferite echipe din Portugalia, loc unde a şi murit în urmă cu nouă ani.