Fotbal international

70 de ani de la tragedia de la Superga. Superbă reacţie a tifosilor juventini în timpul derbyului Juventus-Torino

04.05.2019 | 11:40
70 de ani de la tragedia de la Superga Superba reactie a tifosilor juventini in timpul derbyului JuventusTorino
70 de ani de la tragedia de la superga. Superbul gest al fanilor lui Juventus în timpul derbyului

4 mai 1949 – 4 mai 2019, se împlinesc 70 de ani de la tragedia de la Superga, în care a dispărut marea echipă a lui Torino de după cel de-al doilea război mondial. Torino şi-a dorit mult victoria în Il Derby della Mole, războiul capitalei Piemontului, din două motive. Cel în plan strict sportiv ar fi însemnat menţinerea şanselor intacte la un loc 4 şi Champions League în viitoarea ediţie, iar în plan sufletesc o dedicare a succesului acestui moment zguduitor şi victimelor sale, o dramă dintre cele mai mari din istoria sportului.

70 de ani de la tragedia de la Superga în care a murit întreaga echipă a lui Torino

Însă a venit acel gol marcat de Cristiano Ronaldocu mai puţin de zece minute înainte de finalul meciului şi partida s-a încheiat cu un 1-1 care aproape că scoate Toro nu numai din lupta pentru Champions League, dar şi pentru Europa League. De obicei, Il derby della Mole, cum este cunoscut duelul oraşului Torino, este unul cu scântei şi în tribune, dar de acastă dată tifosii juventini au creat o atmosferă deosebită şi, lucru important, nu au uitat de momentul Superga, afişând un uriaş banner pe care scria: Onoare celor căzuţi la Superga.

70 de ani de la tragedia de la Superga., Pe 4 mai 1949 murea întreaga echipă a lui Torino
70 de ani de la tragedia de la Superga., Pe 4 mai 1949 murea întreaga echipă a lui Torino

La Superga avionul care transporta ceea ce presa vremii numea Grande Toro, s-a izbit de zidurile bisericii, aflată pe un deal şi toţi cei 31 de pasageri aflaţi la bord au murit. Nu a existat nici un supravieţuitor. Echipa se întorcea de la Lisabona, unde jucase un meci amical cu Benfica. La acea vreme Torino era cel mai valoros club din Italia, însemnând aproape tot lotul echipei naţionale. A decedat atunci şi antrenorul ungur Erno Egri Ebstein, evreu la origini, care reuşise să fenteze moartea în timpul celui de-al doilea război mondial, când a scăpat din mâinile naziştilor care îi stabiliseră direcţia către unul dintre lagărele de exterminare.

70 de ani de la tragedia de la superga. Avionul s-a lobit de zidurile bisericii din Superga
70 de ani de la tragedia de la superga. Avionul s-a lobit de zidurile bisericii din Superga

Nici acum nu se ştie cu precizie cauza care a dus la această tragedie

Din marele Toro au mai rămas doar cei care nu au făcut deplasarea la Lisabona. Adică preşedintele clubului şi trei jucători cu probleme medicale, care au rămas în Piemont, să se trateze. Nici acum nu se poate spune cu exactitate ce a provocat ca avionul să se izbească de zidurile bisericii de la Superga. Mai era foarte puţin până când să se ajungă la Torino, pe aeroport.

70 de ani de la tragedia de la superga. Amintirea momentului a rămas vie. Flori lângă biserica unde a avut loc tragedia
70 de ani de la tragedia de la superga. Amintirea momentului a rămas vie. Flori lângă biserica unde a avut loc tragedia

Condiţiile meteo erau teribile: nori extrem de groşi şi de deşi, vânt foarte tare, vizibilitatea pentru piloţi foarte scăzută. Sunt două variante: fie vântul a fost atât de puternic încât a influenţat decisiv devierea avionului spre zidurile bisericii, fie altimetrul din cabina piloţilor era stricat, avionul era la doar 2000 de metri dar piloţii au crezut că sunt la o altitudine mult mai mare. În 2008 s-a inaugurat un muzeu al Marelui Torino, în care pot fi văzute resturi din fuselajul avionului, din pereţii bisericii, genţile cu lucrurile personale ale jucătorilor şi multe alte amintiri legate de tragedie.