News

90 de minute în Infernul de la Varşovia

Legia - Steaua, play-off Liga Campionilor (retur) ora 21:45...
27.08.2013 | 11:37
90 de minute in Infernul de la Varsovia

Legia – Steaua, play-off Liga Campionilor (retur) ora 21:45

După 1-1 în turul de pe Arena Naţională, steliştii trebuie să se transforme în adevăraţi gladiatori la Varşovia. Elevii lui Reghecampf nu vor înfrunta doar o echipă tare, ci şi 30.000 de spectatori „nebuni”

Favorită înaintea dublei manşe cu Legia Varşovia, Steaua se află acum într-o situaţie dificilă: după egalul de pe teren propriu, 1-1, elevii lui Reghecampf trebuie să facă un meci mare în retur. Fără Pintilii, care oferea siguranţă alături de Bourceanu la centrul terenului, roş-albaştrii trebuie să înscrie neapărat pe stadionul celor mai „nebuni” suporteri din Polonia. Şi asta în condiţiile în care singurul atacant autentic este Federico Piovaccari, marcatorul unicului gol stelist din tur! Oamenii lui Reghe au însă capacitatea să întoarcă soarta calificării, dar le trebuie nervi tari, mult curaj şi şansa de care nu au avut parte în prima manşă, ţinînd cont de ratările din partea secundă a meciului de pe Arena Naţională. FANATIK a făcut o analiză a partidei de marţi, de la Varşovia, oferindu-vă toate elementele unei confruntări care poate deveni istorică, ducînd-o pe Steaua în grupele UEFA Champions League.

O minune posibilă

în istoria confruntărilor din cupele europene, Steaua a reuşit calificări miraculoase, după ce făcuse egal în tur, pe teren propriu. Prima ispravă de acest gen s-a produs chiar în sezonul care a adus Cupa Campionilor în ţara noastră, 1985-1986: după 0-0 în Bucureşti contra lui Kuusysi, roş-albaştrii s-au calificat cu 1-0 în Finlanda, ajungînd în semifinalele competiţiei. în 1997, în preliminariile Ligii Campionilor, Steaua a făcut 3-3 acasă cu }SKA Sofia, iar calificarea a obţinut-o după 2-0 în deplasare. Actualul antrenor, Reghecampf, a fost titular în ambele manşe!

în schimb, Steaua nu s-a calificat niciodată după ce în tur a făcut 1-1:

Cupa Cupelor

08.03.1972: STEAUA – BAYERN MÜNCHEN          1-1

22.03.1972: BAYERN MÜNCHEN – STEAUA          0-0

Cupa UEFA

06.11.2003: STEAUA – LIVERPOOL       1-1

27.11.2003: LIVERPOOL – STEAUA       1-0

Liga Campionilor

10.08.2005: STEAUA – ROSENBORG    1-1

23.08.2005: ROSENBORG – STEAUA    3-2

De unde vine pericolul

– Miroslav Radovici este omul care face tot jocul Legiei, mai ales la partidele pe teren propriu. Sîrbul este favoritul fanilor, jucînd la formaţia din Varşovia de 7 ani, iar tehnica îl ajută să îşi pună deseori colegii în situaţii de gol.

– suspendat după cartonaşul galben de la Bucureşti, Mihai Pintilii nu va juca, stricînd tandemul perfect pe care îl face cu Bourceanu la centrul terenului

– antrenorul Jan Urban este capabil de mari surprize, faţă de meciul tur, de pe Arena Naţională, fiind posibil să apară printre titularii polonezilor jucători periculoşi de atac, precum Helio Pinto, Zyro şi Dvalişvili.

„Cu mai multă atenţie faţă de meciul tur, putem obţine calificarea la Varşovia. Egalul cu Legia nu este o dramă, totul se decide în Polonia” (Laurenţiu Reghecampf)

Stadion de coşmar pentru oaspeţi

Atuul Legiei, atît în campionat, cît şi în confruntările din cupele europene, îl reprezintă stadionul propriu, acolo unde elevii lui Jan Urban sînt aproape invincibili, cel puţin în competiţia internă: o singură înfrîngere în ultimele 19 partide. Arena „Marshal Jozef Pilsudski Polish Army” este încărcată de istorie, prima partidă jucată pe ea de formaţia din Varşovia fiind pe 9 august 1930. Iniţial, stadionul putea primi doar 13.500 de suporteri în tribune, dar a fost reconstruit între 2008 şi 2011, pentru Campionatul European de anul trecut. La ora actuală, aproape 32.000 de fani pot asista la meciuri, fostul stadion al Armatei, aflat acum în proprietatea Primăriei din Varşovia, primind şi un nume comercial, din motive de marketing: Pepsi Arena.

Polonezi doar cu numele

Chiar dacă se bazează pe jucători puternici, Legia nu este o formaţie „tipică” din campionatul polonez: în special componenţii compartimentului ofensiv au destulă tehnică încît să scoată din joc unu-doi adversari. „|ncă din vremea cînd evoluam eu în Extraklassa, fie la Wisla, fie la Lech, meciurile cu ei erau foarte dificile. Puneau mare accent pe tehnică, iar acest lucru îi ajuta imens, în condiţiile în care toată lumea de acolo prefera jocul mai englezesc, în forţă”, a declarant portarul Emilian Dolha, care cunoaşte bine fotbalul polonez. |n schimb, antrenorul Dan Petrescu, şi el fost adversar din campionat al Legiei, pe cînd antrena Wisla Cracovia, crede că forţa adversarei roş-albaştrilor vine din suportul publicului: „Steaua poate cîştiga la Varşovia, dar trebuie multă tărie psihică pentru a face faţă presiunii. Fanii sînt cu adevărat printre cei mai nebuni din Europa”.

Un singur pas pentru jackpot

Bătălia dintre Steaua şi Legia nu are doar miză sportivă, ci şi un important stimulent financiar pentru cele două formaţii, cine se califică în grupe urmînd să încaseze numai de la UEFA aproape 20 de milioane de euro. La această sumă se adaugă banii proveniţi din vînzarea biletelor la meciurile din grupe – atît Steaua, cît şi Legia, joacă în Europa cu stadionul plin! De asemenea, fiecare punct obţinut înseamnă alţi bani, egalul aducînd 500.000 de euro, iar victoria 1.000.000 de euro. Iar dacă roş-albaştrii reuşesc să treacă şi de grupe, chiar se poate spune că se vor îmbogăţi, pentru că mai încasează 3,5 milioane de euro! Anul trecut, numai de la forul continental, CFR Cluj a băgat în vistierie peste 17 milioane de euro.

 3 atuuri ale Stelei la retur

– tehnica lui Tănase şi viteza lui Adi Popa pot duce la breşe pe benzile defensivei poloneze, în condiţiile în care „aripile” Legiei nu îşi ajută foarte mult fundaşii laterali, la meciurile de pe teren propriu;

– presiunea publicului riscă să se transforme într-o armă cu tăiş dublu: fanii îi pot forţa pe jucătorii gazdelor să se arunce în atac, iar jucătorii lui Reghecampf nu trebuie decît să profite;

– Legia are probleme în desfacerea apărărilor adverse, pe teren propriu: în fazele precedente ale competiţiei, a făcut doar 0-0 cu Molde, iar pe modeştii galezi de la TNS i-a învins la limită, 1-0.

Atenţie la naziştii din galerie!

Suporterii fanatici ai Legiei ar putea reprezenta un element important la meciul de la Varşovia, fiind cunoscută presiunea pe care o exercită asupra jucătorilor adverşi. Au existat destule cazuri în care fanii au încercat chiar să îi lovească pe aceştia, iar bătăile cu poliţia sau cu susţinătorii oaspeţilor sînt frecvente. |n spatele galeriei Legiei se află grupări de extremă dreapta, suporterii formaţiei din Varşovia fiind cunoscuţi de-a lungul timpului ca avînd simpatii naziste şi pentru lupta anti-comunistă. Strict fotbalistic, huliganii au rănit peste 50 de poliţişti într-un derby cu Wisla, acum 7 ani, iar în 2007 au invadat terenul pentru a se război cu forţele de ordine la un meci din Cupa Intertoto, cu Vetra Vilnius. în 2011 fanii au afişat un banner pe care era scris „Jihad”, cu litere arabe, la partida cu Hapoel Tel Aviv, iar la scandalul de la partida din acest an, cu galezii de la TNS, a adus din partea UEFA închiderea peluzei fanilor pentru meciul cu Steaua, plus 45.000 de euro amendă.

Cifre

200.000 de euro va încasa fiecare jucător stelist, în cazul calificării în grupele UEFA Champions League. |n plus, vedetele echipei ar putea primi bonusuri suplimentare, în funcţie de cum şi-a negociat fiecare contractul cu patronul Gigi Becali

25.000.00 de euro este suma maximă pe care o poate încasa clubul Steaua dacă se califică în grupele Ligii Campionilor, aici fiind incluşi banii de la UEFA, plus vînzările de bilete la meciurile pe teren propriu şi vînzările de articole promoţionale, la meciurile de acasă

 

Tags: