Fotbal intern

A cui este firma EAD.RO Interactive SRL care plătește 28.000.000 de euro pe an pentru drepturile TV din Liga 1 Betano! Ei sunt oamenii care vor negocia cu Digisport și Telekomsport. EXCLUSIV

22.04.2019 | 11:43
EAD.RO Interactive SRL, firma care plătește 28 de milioane de euro în fiecare an pentru drepturile TV din Liga 1 Betano

EAD.RO Interactive SRL este firma care a achiziționat drepturile TV pentru meciurile din Liga 1 Betano până în 2024 și care va plăti 28 de milioane de euro în fiecare an. FANATIK.RO a aflat a cui este firma și ce oameni sunt implicați în afacere.

A cui este firma EAD.RO Interactive SRL, cea care plătește 28 de milioane de euro pe an pentru drepturile TV

FANATIK a aflat că firma care a achiziționat drepturile TV din Liga 1 Betano are sediul în București, sectorul 1, iar administrator este Ștefan Ilie. La această afacere s-au asociat Iuga Vasile, Pazara Cristina și Tomșa Gheorghe Adrian, cel din urmă fiind unul dintre oamenii importanți în negocierile dintre LPF și firma EAD.RO Interactive SRL.

Tomșa Gheorghe Adrian, proprietarul Clever Media, care deține Look TV, Look Plus, site-ul profit.ro și acțiuni la AKTA, a fost cel care a controlat tratativele pentru drepturile TV, din momentul în care a achiziționat pachetul Look TV și Look Plus. VEZI MAI MULTE IMAGINI ÎN GALERIA FOTO DE MAI SUS!

Adrian Tomșa, asociatul de la EAD.RO Interactive SRL, proprietarul de la Look TV și Look Plus

Adrian Tomşa, proprietarul Clever Media, care deţine Look TV și Look Plus, este mintea cenușie din spatele întregului contract. Deși nu este asociat principal în EAD.RO Interactive SRL, surse din anturajul LPF au dezvăluit pentru FANATIK că el ar fi cel care a pus la punct toată afacerea. Considerat un apropiat al lui Zoltan Teszari, patronul RCS / RDS, Tomșa a vorbit în luna februarie despre situația de atunci a drepturilor TV și anticipa că acestea vor fi cedate unei firme intermediare și nu direct către televiziunile interesate. „Contractul cu firma intermediară a drepturilor TV expiră în iunie. Noi nu suntem deţinătorii drepturilor, aşa că vom aştepta să vedem ce vor decide cei de la ISB. Din ce am auzit, nu ceva oficial, ei vor să prelungească acordul, în aceiaşi termeni. Ştiu că există o clauză de prelungire în acest sens. În cazul în care ISB va prelungi, şi noi, cei de la Look, avem o clauză prin care putem prelungi pentru drepturile noastre. Când vor lua ei o decizie, vom şti şi noi spre ce să ne îndreptăm”, declara Adrian Tomşa pentru FANATIK. Acum, el a reușit să dea o adevărată lovitură de imagine alături de asociații săi. Cine sunt aceștia? FANATIK vi-i prezintă în rândurile de mai jos.

Dacă Digisport este bine poziționat, la nivel de influență, în cadrul societății care s-a obligat să plătească 28 de milioane de euro pe an pentru drepturile TV ale Ligii 1 Betano, nici cealaltă televiziune de forță interesată de produs nu stă deloc rău. Din informațiile apărute chiar pe site-ul oficial al celor de la EAD.RO INTERACTIVE SRL, în portofoliul firmei se află site-ul Telekmosport.ro.

Mai mult, un alt proiect cu Telekom este cel realizat pentru site-ul urban.ro: “Vizitează cu Telekom cele mai cool destinații urbane“. Digisport și Telekomsport urmează să negocieze direct cu EAD.RO INTERACTIVE SRL pentru achiziționarea partidelor din Liga 1.

Vasile Iuga, un expert în consultanță, care a condus imperiul lui George Copos!

Cel mai important nume, la nivel de CV, în rândul asociațilo este cel al lui Vasile Iuga. Acesta este asociatul principal al firmei EAD.RO INTERACTIVE SRL și a fost manager la PwC. În decembrie 2017, a achiziționat 24% din acțiunile Clever Media Network, care deține posturile Look TV, iar ulterior și drepturi de difuzare pentru Liga 1 Betano. Vasile Iuga a condus timp de 26 de ani compania de consultanță PriceWaterHouseCoopers. În portofoliul său stau la loc de cinste și rolul de membru în boardul Patria Bank, precum și cel de președinte al Consiliului de Administrație Ana Hotels, grup patronat de George Copos, fostul acționar majoritar al Rapidului.

În perioada în care a fost la PwC, Vasile Iuga a fost responsabil direct pentru aducerea unor venituri de peste 800 de milioane de dolari! Pentru abilitățile sale manageriale deosebite, Iuga a fost numit trezorier la Institutul Aspen din România, precum și la Comitetul Olimpic Român. În 2010, el a investit, alături de alți trei foști parteneri de la PwC, peste 10 milioane de lei într-un proiect comercial în Corbeanca, prin societatea MOARA CORBEANCA COMMERCIAL CENTER SRL.

Vasile Iuga a investit într-un proiect comercial din Corbeanca prin această societate în care este asociat cu trei foști parteneri de la PwC

Cristina Pazara deține 20% din EAD.RO INTERACTIVE SRL

O altă persoană care are un cuvânt important de spus la firma EAD.RO INTERACTIVE SRL este Cristina Pazara. Bursa.ro anunța la începutul anului 2018 că doamna Cristina Pazara controlează 20% din EAD.RO Interactive, după ce Cristian Raduly a ieșit din afacere pe 7 decembrie și i-a cedat acesteia cei 3% pe care îi avea din firmă. Cristina Pazara este asociată și în societatea BDG Import SRL, înființată în 2003, și care se ocupă de comerțul cu ridicata al băuturilor. Deși brandul BDG Import SRL nu spune mare lucru publicului larg, mult mai celebru este brandul clubului de fițe LOFT. Acesta funcționează pe societatea BDG Import SRL!

Cristina Pazara este soția lui Dan Pazara, un fost bancher de pe Wall Street, care a revenit în România ca reprezentant al unei companii americane de investiții. Apoi, el a fost mandatat să se ocupe, din partea Statului, de recuperarea unor datorii bancare. Ulterior, Dan Pazara a coordonat departamentele de comunicare ale companiilor Romtelecom și Petrom.

Al patrulea asociat este Mihai Tudor Brebeanu, care nu figurează ca făcând parte din vreo altă societate.

Cum arată cifra de afaceri a EAD.RO INTERACTIVE SRL și ce datorii are societatea

Cum a crescut prețul drepturilor TV în Liga 1 de la începutul anilor 2000

  • 2000 – 2004 – 12,2 milioane de dolari (ProTV)
  • 2004 – 2008 – 28,2 milioane de dolari (Telesport)
  • 2008 – 2011 – 101,15 milioane de euro (Antena 1 și RCS)
  • 2011 – 2014 – 101,18 milioane de euro (RCS-RDS)
  • 2014 – 2019 – 167 de milioane de euro (Intel Sky Broadcast)