Sporturi

CE TRAGEDIE! Legendarul rugbyst Jonah Lomu a murit la 40 de ani!

A MURIT JONAH LOMU. Noua Zeelandă a pierdut în această dimineaţă unul dintre cei mai mari sportivi ai săi. Jonah Lomu a încetat din viaţă la numai 40 de ani, în Auckland....
18.11.2015 | 05:45

A MURIT JONAH LOMU. Noua Zeelandă a pierdut în această dimineaţă unul dintre cei mai mari sportivi ai săi. Jonah Lomu a încetat din viaţă la numai 40 de ani, în Auckland.

lomu Sursa foto: yahoo.com

Anunţul a fost făcut de John Mayhew, fostul doctor al naţionalei All Blacks: “Din partea familiei Lomu vă pot confirma că Jonah a murit în această dimineaţă. Familia este devastată, la fel ca şi prietenii şi ceilalţi apropiaţi. Rudele au cerut discreţie în acest moment teribil prin care trec. A fost total neaşteptat. Jonah şi familia lui s-au întors din Marea Britanie noaptea trecută şi el a murit subit în această dimineaţă”, a spus Mayhew, conform The Guardian.

A MURIT JONAH LOMU. Rinichii i-au măcinat sănătatea

Lomu a avut probleme de sănătate din cauza unei boli rare de rinichi, sindromul nefrotic. A suferit un transplant de rinichi în 2004 şi a făcut dializă în ultimii 10 ani. Cu toate acestea, nimic nu prevestea acest sfîrşit tragic la doar 40 de ani. The Guardian notează că fostul star al rugby-ului mondial a fost într-o vacanţă după Cupa Mondială din Anglia, împreună cu familia, şi totul părea în regulă.

De curînd vorbise deschis şi cu o luciditate cutremurătoare despre calvarul prin care trebuia să treacă. “8 ore de dializă sau să renunţ… Nu a fost niciodată opţiunea mea. Cînd îţi cedează rinichii ai două variante: ori faci dializă, ori mori! Şi moartea nu este în vocabularul meu. Cel mai negru moment a fost cînd am căzut pentru prima dată. Nu ştiam ce mi se întîmplă. În 2003, aveam nevoie de soţia mea pentru a merge. Făceam trei paşi şi mă prăbuşeam sau mă puteam plimba pentru 10 minute şi apoi să cad din senin”, povestea Lomu.

A MURIT JONAH LOMU. A scris istorie pentru Noua Zeelandă

Impactul pe care Jonah Lomu l-a avut în cariera sa de jucător este comparabil cu ceea ce au însemnat la vremea lor Diego Maradona şi Pele în fotbal sau Muhammad Ali în box. Lomu a jucat în 63 de meciuri pentru Noua Zeelandă, marcînd 37 de eseuri. Forţa pe care a emanat-o pe teren şi reuşitele sale care au venit adesea la capătul unor curse infernale i-au atras statutul de legendă. De altfel, unul dintre eseurile sale din meciul cu Anglia de la Cupa Mondială din 1995 este considerat cel mai frumos din istoria acestei competiţii! În acea partidă, cîştigată de All Blacks cu 45-29, Lomu a culcat mingea între buturi de 4 ori! Amintindu-şi de acel meci, Jonah a lăsat una dintre cele mai spectaculoase declaraţii din istoria rugby-ului: “Multă lume spune că acea partidă a fost cea mai bună a mea şi, poate, cea mai bună a unui jucător, în istorie… Imaginaţi-vă însă ce aş fi putut face dacă aş fi fost sănătos!”.

Lomu a debutat în selecţionata All Blacks la numai 19 ani, doborînd un record vechi de 90 de ani la acea vreme. În plus, pînă la ediţia din acest an a Cupei Mondiale, el era singur în fruntea topului celor mai buni marcatori de eseuri la un turneu final, cu 15 reuşite la ediţia din 1995. El a fost egalat de sud-africanul Bryan Habana.

VEZI MAI JOS CELE MAI TARI FAZE DIN CARIERA SENZAŢIONALĂ A LUI LOMU

CELEBRA HAKA LA CUPA MONDIALĂ DIN 1999

A MURIT JONAH LOMU. ŞI-A PREVESTIT MOARTEA?!

“Vreau să trăiesc pînă ce băieţii mei împlinesc 21 de ani. Nu există nici o garanţie pentru ce se va întîmpla. Este o bornă pe care orice părinte vrea să o atingă. Tatăl meu a murit tînăr şi asta mă face să mă gîndesc la orice. Vreau ca băieţii mei să fie sănătoşi, şi dacă ajung la 21 de ani să aibă o viaţa normală”, afirma Lomu într-un interviu acordat pentru Daily Mail în luna august a acestui an, vorbind despre cei doi copii ai săi, Bradley (6 ani) şi Dhyreille (5 ani). Lomu a avut trei soţii şi a fost implicat într-un imens scandal după ce s-a cuplat cu ultima dintre acestea, Nadene Quirk, pe care a cunoscut-o cînd era măritată cu un alt jucător de rugby.

“Sînt devastat de moartea lui Jonah Lomu. Cel mai mare superstar şi un om fabulos. Sunt profund îndurerat” – Jonny Wilkinson

“Încă nu pot să cred această veste tristă. Dragostea şi gîndurile mele merg către familia Lomu. RIP JONAH” – Dan Carter

“Odihneşte-te în pace, Jonah. Ai fost o adevărată legendă şi un gentleman. Ai schimbat rugby-ul şi îţi vom simţi lipsa” – Jonathan Davies