Fotbal intern

A murit Nicolae Ivan, fostul fotbalist de la Universitatea Craiova

07.08.2018 | 09:36
Nicolae Ivan, fostul jucător de la Universitatea Craiova, a murit

Nicolae Ivan, fostul fotbalist de la Universitatea Craiova, a murit! Omul care a pus umărul la primul titlu al oltenilor şi care a fost secundul lui Constantin Oţet a decedat, iar anunţul a fost făcut de jurnalistul Daniel Nanu.

Fostul mijlocaş al echipei Universitatea Craiova ar fi împlinit luna aceasta 76 de ani. S-a născut pe 28 august 1942 la Bucureşti, oraş de unde avea să îşi înceapă activitatea de fotbalist profesionist. Nicolae Ivan a ajuns la Universitatea Craiova în anul 1965, unde a jucat neîncetat până în 1974 când i-a cedat locul său de la mijlocul terenului lui Ilie Balaci.

A murit Nicolae Ivan, fostul fotbalist de la Universitatea Craiova

Nicolae Ivan a făcut parte din generaţia “Campioana unei mari iubiri”, prima echipă i-a adus primul titlu din istorie Craiovei.‘O veste tristă primită de la Marian Nedea, alături de care am lucrat la ProSport și Gazeta Sporturilor: S-a stins Nicolae Ivan, fostul mijlocaș al Universității Craiova, generația 1974, cea care a adus în Bănie primul titlu de campioană a României. În ediția 1982-1983, în care Craiova Maxima a atins semifinala Cupei UEFA, a fost secundul lui Constantin Oțet. Nicolae Ivan ar fi împlinit luna aceasta 76 de ani”, a scris pe contul său de Facebook jurnalistul Daniel Nanu.

Craiova Maxima îşi pierde jucătorii

Nicolae Ivan nu este primul fost mare jucător al grupării din Bănie care a murit. Nicolae Tilihoi a decedat după ce a pierdut lupta cu o boală cumplită, Constantin Oţet, antrenorul principal al Universităţii Craiova în perioada cunoscută sub denumirea “Craiova Maxima”, a decedat în februarie 1999. Ion Oblemenco a suferit un infarct, în urma frustrărilor acumulate de-a lungul unui meci decis de greşelile de arbitraj, Zoltan Crişan a trecut în nefiinţă după o grea suferinţă la 14 octombrie 2003, chinuit de o boală pulmonară cumplită, la vârsta de numai 48 de ani.

Imagine de la înmormântarea lui Nicolae Tilihoi
Imagine de la înmormântarea lui Nicolae Tilihoi

Corneliu Andrei Stroe, preşedintele Universităţii Craiova din cea mai bună perioadă din istoria oltenilor, a încetat din viaţă pe 2 aprilie 2014, la 70 de ani, iar pe 20 august 2013, la 62 de ani, Costică Ştefănescu, fostul mare jucător al Stelei şi al Craiovei, s-a sinucis aruncându-se de la balconul Spitalului Militrar, acolo unde era internat. Fostul internaţional român suferea de cancer la plămâni.

Nicolae Ivan, conflict cu Mircea Lucescu

Nicolae Ivan a fost într-un conflict cu Mircea Lucescu, după ce a declarat că jucătorii de la Universitatea Craiova nu au fost în plenitudinea forţelor la returul semifinalei Ştiinţei cu Benfica din 1983 din cauza “drogurilor” administrate tricolorilor la meciul România – Italia, partidă desfăşurată înaintea întâlnirii oltenilor cu elevii lui Eriksson.

“Au fost câteva în ograda noastră, dar Universitatea a fost eliminată din cauza federaţiei, a interesului doar pentru echipa naţională. Atunci când s-au stabilit datele de disputare a meciurilor din preliminariile CE ‘84, federaţia n-a ţinut cont de probabilitatea că o echipă românească ar putea ajunge în semifinalele unei cupe europene. În anii următori, când echipele departamentale – Dinamo, Steaua – s-au calificat în cupele europene, atunci s-a ţinut cont şi de interesul echipelor de club! Alte comentarii nu fac şi nici nu mai ajută acum la nimic. E bine însă ca oamenii să ştie cum a fost tratată Universitatea, mai ales că generaţia actuală poate nu ştie aceste amănunte esenţiale. E normal că, dacă sâmbătă, tricolorii – şapte craioveni convocaţi – joacă meci pe viaţă şi pe moarte cu campionii lumii (România – Italia 1–0), miercuri respectivii n-au cum să mai fie proaspeţi pentru alt meci pe viaţă şi pe moarte, Universitatea – Benfica! Echipa naţională a dat totul în acel meci cu Italia, era logic. România a câştigat cu 1–0, dar am pierdut calificarea noi, Universitatea, peste patru zile. Şi a mai existat o problemă atunci pe care n-am avut voie s-o comentăm, eram sub dictatură. Una extrem de importantă: tricolorii au fost vitaminizaţi pentru acel meci capital cu Italia! Şi cred că au fost prea vitaminizaţi, s-a exagerat.

 Internaţionalii Universităţii erau terminaţi, înţelegi? Vitaminele lui Lucescu şi-au făcut efectul aşteptat în meciul cu Italia, apoi jucătorii au avut în zilele următoare o cădere! O moliciune, pur şi simplu. Făceam antrenamente pentru returul cu Benfica. Cu cine să faci? Erau căzuţi, nu mai erau vioi cum au fost tot timpul până atunci. Noi, antrenorii, voiam să facem şedinţe de pregătire, să tragem de ei, dar n-aveam de cine să tragem. Era imposibil. În acel meci de pe fostul „23 August“, România – Italia 1–0, şase craioveni au jucat, iar unul a fost pe banca de rezerve. Unul dintre ei, un fotbalist foarte serios, îmi spunea atunci: „Nea Nicu, nu ştiu ce am, nu pot…“. Noi ştiam ce au, adică ştiam că Lucescu a pregătit din toate punctele de vedere acel meci şi i-a îndopat cu stimulente! În plus, s-a acumulat oboseală. Cred că acei internaţionali ţi-au povestit păţania aia stupidă, defectarea autocarului cu care internaţionalii craioveni au fost aduşi de la Bucureşti acasă. Toată noaptea aceea, de sâmbătă spre duminică, s-a pierdut. Când e să nu fie… Revenirea internaţionalilor Craiovei acasă este greşeala noastră, a clubului. Alte soluţii ar fi trebuit aplicate atunci: odihnă în Bucureşti şi alt mijloc de transport – un autocar ca lumea, sau, de ce nu, o cursă charter. Era interesul României la mijloc, nu numai al Craiovei”, spunea Nicolae Ivan, conform gds.ro.