Fotbal international

Special. China Milan sau cum să cheltui 236 de milioane pentru locul 7

Paradoxul primei divizii din Italia poartă numele lui AC Milan. Noii patroni chinezi au investit în vară o sumă uriaşă în transferuri, obiectivul fiind loc de Champions League. După 14 etape rossonerii sunt abia pe locul 7 şi l-au dat afară pe Montella.
27.11.2017 | 22:45
Special China Milan sau cum sa cheltui 236 de milioane pentru locul 7

În vara acestui an totul părea a se schimba în bine la AC Milan. Rossonerii şi-au schimbat proprietarul, Silvio Berlusconi vânzând clubul unor investitori din China. După modelul vecinilor şi rivalilor de la Inter, care făcuseră primii această mişcare. Odată cu Berlusconi, de numele căruia se leagă cele mai multe izbânzi din istoria Diavolului milanez, a ieşit din scenă un alt personaj deosebit de important pentru club, vicele Adriano Galliani. Noua conducere a fost stabilită de chinezi.

Tifosii rossonerilor au trecut de la agonia aşteptării luni de zile a semnării actului de vânzare al clubului la extazul primelor manevre făcute de noua conducere. Aeroplanul Vincenzo Montella a rămas să zboare la marginea terenului şi în acest sezon, considerându-se că reuşita de a readuce echipa în Europa, respectiv în Europa League, după o absenţă de trei ani şi jumătate, e garanţia suficientă pentru a continua pe banca tehnică.

AC Milan, de la entuziasm la tristeţe

Entuziasmul a atins cote inimaginabile, după ce chinezii au început cea mai agresivă campanie de achiziţii de foarte mulţi ani încoace. 11 jucători au venit pe San Siro şi suma cheltuită a fost de 236 milioane de euro. La nivel de Manchester City, care a cumpărat cu aceşti bani doar cinci jucători. O echipă întreagă înseamnă întăriri masive, dar şi un risc imens, pentru că omogenizarea lotului se face greu cu atâtea feţe noi.

Recordmanul operaţiunilor de transfer a fost fundaşul lui Juventus, Leonardo Bonucci, pentru care s-au plătit 42 de milioane de euro. Ceilalţi zece sunt atacantul portughez Andre Silva, vârful croat Nikola Kalinic, stoperul argentinian Mario Mussachio, fundaşul stânga elveţian Ricardo Rodrigues, mijlocaşul turc Hakan Calhanoglu, mijlocaşul argentinian Lucas Biglia, atacantul ivorian Frank Kessie, plus italienii Conti şi Borini.

Berlusconi a intuit dezastrul

Fostul patron al Milanului, Silvio Berlusconi, a fost primul care a intuit pericolul unei campanii de transferuri atât de furibundă. El a declarat că ar fi fost mult mai bine dacă la aceşti bani ar fi fost luaţi doar trei VIP-uri din fotbalul european, dar tot el a spus că era puţin probabil pentru că Milan e în afara circuitului european de câţiva ani. Totuşi, Berlusconi, care are pe bune şi carnet de antrenor, aprecia că lui Montella îi va fi foarte greu să realizeze puzzle-ul perfect şi că în locul unui succes răsunător ar putea fi un mare fiasco.

Berlusconi a vrut printre rânduri să sugereze că s-a mai comis o eroare, faptul că a fost păstrat pe bancă Vincenzo Montella, care e doar un tehnician mediu pentru Serie A, nici pe departe să conducă o echipă cu obiective mari. Acum, după patru luni se vede câtă dreptate a avut fostul premier al Italiei, care proceda pe vremea când era patron la metodele lui Gigi Becali, telefonând tehnicienilor ce schimbări să facă atunci când i se părea că un jucător nu dă randament.

La 16 puncte distanţă de vecinii de la Inter

După patru luni de la bucuria generală a fanilor rossoneri momentul adevărului e exact la polul opus speranţelor şi banilor investiţi. Milan e abia pe locul 7, la 18 lungimi de liderul Napoli şi, ceea ce este foarte dureros, la 16 puncte de vecinii de la Inter, care au cumpărat mult mai puţin dar şi-au adus un antrenor de top, pe Luciano Spalletti. Echipa dovedeşte o lipsă de eficacitate absolut greu de înţeles, dar pentru aceste rezultate mediocre a plătit un singur om, Vincenzo Montella.

Însă presa italiană e destul de sceptică asupra viitorului lui Milan cu Gennaro Gattuso. Nimeni nu contestă capacitatea de mobilizare a lui Ringhio, dar e greu de imaginat că brusc atacanţii vor deveni prolifici şi plasele porţilor adverse vor fi permanent scuturate. Câteva cifre vorbesc mai mult decât orice şi pur şi simplu îngrijorează: Milan nu a mai dat gol acasă din 20 septembrie, de la 2-0 cu SPAL, când a avut două penaltyuri! Ultimele goluri din acţiune acasă le-a realizat, de altfel sunt şi singurele, Kalinic în faţa lui Udinese, pe 17 septembrie!

Lui Montella îi plăcea jocul echipei

Milan a marcat doar de 19 ori în 14 etape. Departe de cele reuşite de Juventus, 37, Napoli, 35, Lazio, 33, Inter, 28, Sampdoria 27. Golgeter e spaniolul Suso, cu cinci goluri. Dovezi clare că problema cea mare este atacul. Pentru că la alte capitole, posesia mingii, acurateţea paselor, chiar şi media şuturilor la poartă, Milan nu stă deloc rău, adică în primele şase echipe. Montella spunea “Mie îmi place jocul echipei, lipseşte doar acea îndârjire şi abilitatea de a finaliza mai uşor şi mai des”.

Căderea lui Montella e greu de explicat. În urmă cu an aducea primul trofeu după cinci ani, Supercupa Italiei, în faţa lui Juventus, la Doha. La final de sezon cu un lot evident mai subţire valoric decât sezonul actual prindea locul de Europa League. Suporterii credeau enorm în el. La meciul din preliminariile Europa League cu studenţii din Bănie, deşi câştigaseră la Craiova, lui Montella nu i-a venit să creadă când a văzut 65.000 de oameni în tribune. Acum mai vin, după numai patru luni, pe jumătate.

Montella a încercat să schimbe sistemul de joc în apărare cu trei fundaşi, pentru Bonucci, dar nu a fost o idee strălucită, iar tocmai cel mai scump transfer a făcut multe greşeli. Vincenzo s-a implicat enorm şi în cazul Donnarumma, având o mare contribuţie la rămânerea portarului pe San Siro, după ce a mers acasă la jucător şi a vorbit cu părinţii lui. Din păcate rezultatele sunt cele care contează şi pentru că trebuia să achite cineva nota de plată pentru aceste nereuşite cel care a primit verdictul a fost Aeroplanul Montella

Leonardo Bonucci 42 milioane cotă actuală 40 milioane

Andre Silva 38 milioane cotă actuală 32 milioane

Andrea Conti 25 milioane cotă actuală 20 milioane

Hakan Calhanoglu 22 milioane cotă actuală 19 milioane

Mateo Mussachio 18 milioane cotă actuală 18 milioane

Ricardo Rodrigues 18 milioane cotă actuală 17 milioane

Lucas Biglia 17 milioane 17 milioane

Franck Kessie 25 milioane plătite doar 8 acum pentru împrumut, restul la vară, cotă actuală 25 milioane

Nikola Kalinic 31 milioane plătite doar 5 împrumut, restul la vară cotă actuală 25 milioane

20 de puncte are AC Milan după 14 etape, ocupând locul 7

2,3 milioane de euro a fost salariul anual al lui Vincenzo Montella

236 milioane de euro este suma investită în vară de chinezi pentru 11 jucători

“Nu cumpăram niciodată un prim unsprezece dintr-o dată. Cu banii aceştia luam trei nume mari şi făceam echipă. Oricum, nu cred că Montella e omul potrivit pentru banca lui Milan”  – Silvio Berlusconi