News

Actele necesare pentru pensia anticipată. Noua lege vine cu prevederi clare

10.09.2019 | 16:24
Actele necesare pentru pensia anticipata Noua lege vine cu prevederi clare

Care sunt actele necesare pentru pensia anticipată? Este întrebarea pe care foarte mulți români o pun mai ales după ce a fost adoptată noua lege a pensiilor. Românii pot ieși anticipat la pensie, cu 5 ani mai devreme doar cu condiția ca aceștia să fi îndeplinit un stagiu de cotizare mai mare cu 8 ani decât stagiul complet.

Actele necesare pentru pensia anticipată sunt:

  • cerere tip prin care se solicită pensionarea anticipată;
  • carnetul de muncă (copie + original pentru conformitate);
  • o adeverință care să dovedească vechimea de muncă;
  • adeverință pentru a demonstra încadrarea în fostele grupe de muncă (I și II);
  • procură specială dacă este cazul;
  • adeverință care să arate sporurile și adaosurile încasate în perioada 1 aprilie 1992 – 1 aprilie 2001.

Și formula de calcul a pensiilor anticipate se schimbă odată cu noua lege. Trebuie spus că nu se iau în calcul cotizațiile la sistemul de pensii  a celor care au încasat până acum pensie de boală/ invaliditate, ori a celor cu studii universitare. De asemenea, nici situația în care asiguratul a satisfăcut stagiul militar sau a beneficiat de la 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă ori cei care din 1 ianuarie 2006 au beneficiat de concediu pentru creșterea copilului.

actele necesare pensia anticipată
Ministrul Muncii îi asigură pe pensionari că sunt bani. Sursa foto: digi24.ro

Marius Budăi: „Sunt bani de pensii”

Cu privire la polemica „sunt sau nu sunt bani de pensii?”, ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut recent niște precizări importante: „Am spus tot timpul că sunt bani. Deja m-am întâlnit cu pensionari care mi-au mulțumit și mi-au spus că le-au venit pensiile cu noile valori. Sunt bani. (…) Pot să îi lansez domnului președinte următoarea provocare. Ne uităm pe hartă, alegem o localitate la întâmplare, mergem în localitatea respectivă, intrăm într-o casă de pensionari și le spunem în felul următor, uitându-ne în ochii lor: aveți pensie mică? Da. De mâine nu o mai primiți nici pe aceea. Să le vedem reacția”, scrie dcnews.ro.