News

ADEVĂRATUL PROPRIETAR al fabricii Pionierul a vorbit despre CARNAGIUL DIN COLECTIV: „E crimă, domnule, e crimă! Nu se discută, e crimă”

Moştenitor de drept şi practic proprietarul în acte al fabricii Pionierul şi al terenului aferent pe care este plasat şi clubul Colectiv, Nicolae Prodanof, nepotul lui Nicola Prodanof, unul...
08.11.2015 | 12:58
ADEVARATUL PROPRIETAR al fabricii Pionierul a vorbit despre CARNAGIUL DIN COLECTIV E crima domnule e crima Nu se discuta e crima

Moştenitor de drept şi practic proprietarul în acte al fabricii Pionierul şi al terenului aferent pe care este plasat şi clubul Colectiv, Nicolae Prodanof, nepotul lui Nicola Prodanof, unul dintre industriaşii de la începutul secolului trecut, a trăit intens drama derulată în urmă cu o săptămână în clubul groazei.

Stabilit în Brazilia, ţara în care a ajuns la începutul anilor 1970, fugind de comuniştii care naţionalizaseră afacerile familiei, Nicolae Prodanof a făcut pentru evz.ro o radiografie a situaţiei pe care a mai trăit-o încă o dată, la 27 ianuarie 2013. Atunci au fost 242 de morţi din cauza incendiului izbucnit în clubul de noapte Kiss din Santa Maria (Brazilia), în timp ce alţi 630 au fost răniţi.

Emoţionat din cauza tragediei în care au murit deja 43 de oameni, dar şi revoltat împotriva sistemului politic, la fel ca majoritatea românilor, Prodanof a lansat o serie de critici dure la adresa guvernanţilor şi a precizat că vinovaţii în cazul clubului Colectiv trebuie să primească mulţi ani de închisoare.

„Ani grei de puşcărie trebuie să-i aştepte pe toţi cei care se fac vinovaţi de incendiul de la clubul Colectiv. E crimă, domnule, e crimă! Nu se discută, e crimă. Patronii sunt vinovaţi în primul rând, pentru că ei au dat ciubucuri pentru a putea să scoată documentaţia şi să fie în regulă, aşa-zisa ”în regulă”, adică o minciună. Toţi trebuie pedepsiţi zdravăn, cu ani grei de puşcărie. Să intre la puşcărie toată lumea vinovată, de la ministru până la responsabilul cu siguranţa. Mi-a plăcut cum s-a trezit tineretul, cum s-a trezit poporul din nou şi cum vor să lupte împotriva corupţiei, pentru că toate sunt rezultatele corupţiei. Ei (n.r. – guvernanţii) au făcut ciubucuri enorme, inclusiv AVAS şi alţii… Chestia asta a pus capac acum. Când am auzit de incendiu în noaptea respectivă nu eram sigur că a fost la Pionierul. Acum, la fabrica Dâmboviţa (n.r. – fosta Tăbăcărie Naţională) sunt depozite întregi de drogaţi, câini morţi, şi-au bătut joc de tot. Ăsta-i rezultatul acestor furtişaguri. M-a impresionat profund ce s-a întâmplat la clubul Colectiv. Mă pun în situaţia părinţilor care şi-au pierdut copiii, sunt şi eu bunic… Niciodată nu a fost la Pionierul vreun eveniment la fel de sângeros ca incendiul de la clubul Colectiv. Am fost foarte revoltat când am aflat ce s-a întâmplat. Este un moment foarte important, oportun, pentru a se putea face ordine. Să se revadă toate privatizările, pentru că şi-au bătut joc de toată ţara. Este momentul să intre DNA în acţiune şi să verifice toate aceste privatizări. Serviciile de post-privatizare sunt absolut vinovate pentru că n-au verificat nimic din ce au contractat la momentul privatizărilor false care s-au făcut. Toată familia mea a fost profund impresionată, pentru că am avut un caz similar în Brazilia, iar acum s-a întâmplat pe pământul nostru. Am fost aproape de lacrimi, pentru că nu poţi trece uşor peste un moment ca acesta. Nu pot decât să mă alătur durerii lor şi să sufăr la fel cu ei. Consider că este gravisimă situaţia. Este un moment extrem de delicat pentru ei. Nu văd cum se poate linişti cineva care pierde un copil… E complicat, dar le doresc din suflet multă forţă. Toţi trebuie să reacţioneze, pentru că o reacţie masivă poate avea rezultate”, a declarat Nicolae Prodanof cu o voce miloasă, dar şi indignată din cauza clasei politice din România.

În continuare, proprietarul de drept al fabricii Pionierul şi-a îndreptat acuzaţiile spre instituţiile statului, a indicat principalii vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat pe strada Tăbăcari şi a lăudat protestele de stradă din ţară: „M-a surprins incapacitatea lor (n.r. – patronii clubului Colectiv)… Cum să bagi 400 de persoane într-o clădire cu o singură ieşire funcţională? Asta este gravisimă… Mai ales că în Brazilia a fost acum doi ani un caz similar în care au murit 250 de persoane şi i-a băgat la puşcărie pe toţi. Acolo au fost găsiţi vinovaţi şi ăia de la pompieri care au făcut pe sub mână şi au luat ciubucuri, şi de la primărie, proprietarii, toţi. Primarul (n.r. – primarul încă în funcţie la data producerii tragediei din Colectiv, Cristian Popescu Piedone, în prezent demisionar) avea prima obligaţie să verifice dacă aceste clădiri funcţionează normal, dacă au siguranţă absolută, în fine, tot. N-a făcut nimic. Şi-a dat demisia… Acum, într-adevăr, ce m-a mişcat şi m-a mirat şi ce mi-a plăcut: lumea este în stradă şi protestează contra distrugerii, contra acestor nenorociţi de ciubucari, de cum vrei să le spui… La ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor), care de fapt trebuie să dea proprietăţi şi ei dau puncte la iniţiativa lui Victor Ponta… şi-au bătut joc de toate privatizările. Am luat legătura şi cu AVAS (n.r. – în prezent Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS) şi le-am spus: «Domne, uite ce aţi făcut, uite ce s-a întâmplat, arătaţi lumii să vadă în ce hal a ajuns fabrica, se distrug clădirile, ce facem?» Eu am toată documentaţia făcută cu ani în urmă tocmai pentru a mă restabili ca proprietar.”

Nicolae Prodanof spune că din Brazilia nu se simte că preşedintele Klaus Iohannis a schimbat ceva de la învestirea în funcţie. Totodată, acesta a dezaprobat partidele de stânga şi comunismul: „Ce mă miră este că noul preşedinte votat cu toată dragostea şi încrederea mi se pare că nu a făcut nimic în sensul de a repara situaţiile pe care le-a preluat. Mi se pare extrem de lentă activitatea lui şi nu este normal. Noi, cei de afară, l-am votat cu toată încrederea şi speranţa că o să facă nişte lucruri, dar mi s-a părut foarte pasiv. În Brazilia cine a furat? Tot stânga. Tot foştii comunişti ascunşi sub falsa democraţie. Au furat milioane şi milioane de dolari, la fel ca în România. Această stângă este o porcărie, o mizerie simţită pe pielea noastră. Nu trece nici un moment să explic ce este comunismul, cum a fost… Fac acest efort şi pentru nepotul meu, care habar n-are ce înseamnă comunismul, pentru că sunt conştient de pericolul nenorocit care există.”

Familia Prodanof a sperat că va redobândi averea bunicului, dar s-a lovit de procese fără număr şi de un hăţiş birocratic care a camuflat dreptatea până în prezent, deşi actele de proprietate şi istoria arată clar că familia are dreptate şi trebuie despăgubită pentru bunurile confiscate de comunişti şi apoi de privatizările democratice. Cu toate că Prodanofii şi-au recuperat o parte din imobile şi active, fabricile de pe cheiul Dâmboviţei – Pionierul şi Dâmboviţa – au avut rezervat un scenariu încărcat de interese politice şi financiare. Cele două fabrici, una a bunicului (Pionierul) şi alta a fratelui bunicului (Dâmboviţa) au fost privatizate în anii 1990 prin metodele clasice folosite de guvernanţii vremii. Arhivele arată că acţiunile au fost date angajaţilor de atunci şi uşor, uşor, Pionierul şi Dâmboviţa au ajuns pe mâinile foştilor directori. Nu a trecut mult timp şi activitatea farbricilor a încetat. Halele au fost duse la ruină, iar în prezent Pionierul, platforma în care este amplasat clubul Colectiv ar fi deţinută de un off-shore din Cipru. O reţetă cunoscută deja de românii care au lucrat în industrie şi care acum se întreabă de ce oare nu mai există. Din păcate pentru el, Nicolae Prodanof ştie prea bine răspunsul.

„Colectiv este chiar în fabrica noastră, Pionierul. În urmă cu doi ani am făcut un reportaj acolo, în toate clădirile. Toată fabrica era a noastră, a fost a bunicului meu. Totul a fost privatizat prin porcăria aia de privatizare mizerabilă pe care au făcut-o directorii foşti comunişti. Ei au vândut-o unui evreu, care a dat nu ştiu cât acolo… şi care cerea 33 de milioane de euro, pentru că sunt o sută şi ceva de mii de metri pătraţi acolo. Totul a fost privatizat abuziv în 1997, pentru că eu atunci am venit cu firme braziliene de mare standard care să poată să lucreze încălţăminte. Noi am vrut să intrăm din nou în posesia proprietăţilor noastre şi să lucrăm cu brazilienii. Autorităţile au refuzat şi s-a ales praful, au făcut privatizarea aşa cum au făcut-o, şi-au bătut joc de tot şi de toate industriile şi am rămas toţi fără nicio posibilitate. Acum, măgarii ăia (n.r. – ultimii proprietari) au făcut o firmă în Cipru, ăia care au cumpărat… A fost o privatizare strâmbă şi eu spun că acum este momentul ca toţi cei care au avut privatizări strâmbe, în care ANRP şi-a băgat coada, AVAS a făcut ce a făcut… E momentul ca toţi să reacţioneze. În mod normal, după privatizare, serviciul post-privatizare avea misiunea să vadă ce au făcut ăia când au fost privatizaţi: «Au pus bani, au dat de lucru muncitorilor, au distrus tot?», cum de fapt au distrus. Tot ce vezi acolo e distrus, atât la fabrica Tăbăcăria Naţională, aia după chei, care-i tot a noastră, cât şi la Pionierul”, a spus Prodanof pe un ton foarte revoltat.

Sursă: www.evz.ro