Sporturi

Agnieszka Radwanska s-a retras din tenis! A înfruntat-o pe Simona Halep în momente cheie ale carierei

14.11.2018 | 23:51
Agnieszka Radwanska sa retras din tenis A infruntato pe Simona Halep in momente cheie ale carierei
Agnieszka Radwanska s-a retras din tenis. A înfruntat-o de 11 ori pe Simona Halep

Agnieszka Radwanska s-a retras din tenis la doar 29 de ani, afecatată de numeroasele accidentări care au chinuit-o în ultima perioadă. Jucătoarea din Polonia este o adevărată legendă pentru circuitul WTA, chiar dacă nu a reușit niciodată să câștige un turneu de Grand Slam. O finală la Wimbledon, în 2012, pierdută în trei seturi în fața Serenei Williams, rămâne cea mai bună performanță a polonezei în ceea privește turneele majore.

În schimb, Aga reușea să câștige Turneul Campioanelor în 2015. De asemenea, a obținut nu mai puțin de cinci titluri de Grand Slam în proba de dublu. De două ori s-a impus la Roland Garros și de trei ori la Wimbledon. În total, Radwanska a câștigat nu mai puțin de 20 de titluri WTA. Cea mai bună clasare a carierei a fost poziția a fost locul doi, imediat după acea finală disputată la Wimbledon.

Agnieszka Radwanska s-a retras din tenis! “Nu îmi pot împinge corpul peste limite”

Din păcate, nu mai pot să mă antrenez și să joc cum m-am obișnuit. Corpul meu nu mai poate să-mi răsplătească așteptările. Având în vedere sănătatea mea și dificultatea din circuitul profesionist, trebuie să recunosc că nu-mi pot împinge corpul peste limitele sale”, se notează în comunicatul oferit de Radwanska. Aga ajunsese pe locul 75 în clasamentul WTA.

Chiar dacă nu a reușit să urce pe primul loc, Radwanska a fost mereu una dintre cele mai iubite jucătoare din circuit. A câștigat în șase ani consecutivi titlul de favorită a fanilor din circuitul WTA. A fost prima jucătoare din Polonia care a ajuns într-o finală de Grand Slam în era open și prima care a ajuns pe a doua poziție a ierarhiei WTA. A câştigat peste 27 de milioane de euro din premiile obţinute în turnee.

Simona Halep și Aga Radwanska s-au înfruntat de 11 ori în carieră! 6-5 pentru poloneză

Agnieszka Radwanska a fost o adversară obişnuită a Simonei Halep, în multe momente importante ale carierei pentru ambele jucătoare. Prima confruntare directă a avut loc în 2011, la Australian Open, în turul 3. Asta după ce Simona obţinuse primele ei victorii pe tabloul principal al unui Grand Slam. Dar Radwanska, deja o jucătoare consacrată la acea vreme, se impunea fără emoţii. A fost 6-1, 6-2 pentru poloneză.

Următorul duel direct a fost la Bruxelles, în finală, iar Simona Halep încerca să bifeze primul titlu WTA al carierei. Primul set a fost echilibrat, dar Radwanska l-a câştigat în cele din urmă la cinci. Al doilea a fost la discreţia polonezei, care s-a impus la zero. A mai fost apoi tot o victorie în minimum de seturi pentru Aga, la Auckland. A patra confruntare a adus şi primul succes al Simonei Halep.

În 2013, la Roma, Simona venea din postura de jucătoare de perspectivă, dar care nu bifase încă o victorie majoră. O înfrunta pe Radwanska în turul 1, după ce trecuse de calificări. Poloneza era locul 4 mondial! Primul set a fost câştigat de Aga, după o luptă aprigă, la tie-break. Românca nu a cedat, ba chiar a început să domine clar jocul. A câştigat următoarele manşe, 6-1, 6-2.

În 2014, Simona Halep se impunea la Dubai, cel mai important titlu al carierei pentru ea. În semifinale, Simona Halep trecea din nou de Radwanska şi făcea 2-3 la meciuri directe. A fost 7-5, 6-2 pentru româncă. Şi, apoi, o victorie cu Angelique Kerber în finală. A şasea confruntare directă a fost şi primul meci la un turneu de categorie Premier Mandatory. La Indian Wells, în semifinale. S-a impus Radwanska, în minimum de seturi, iar Halep trebuia să mai aştepte un an pentru titlu în California.

Halep a bătut-o pe Radwanska pentru a ajunge în singura finală jucată la Turneul Campioanelor!

Simona Halep a făcut 3-4 la meciuri directe într-un alt moment uriaş al carierei. La prima ei participare la Turneul Campioanelor! În semifinale! Victorie clară, dar românca avea să piardă finala cu Serena Williams. Halep a egalat la patru la capitolul meciuri directe în 2015, la Toronto, în sferturile de finală. Românca avea să joace finala, pierdută însă la Belinda Bencic.

Câteva luni mai târziu, poloneza se impunea la Singapore, la Turneul Campioanelor, în faza grupelor, şi era din nou în avantaj. Simona Halep făcea 5-5 după meciul din sferturile de finală de la Cincinnati, când s-a impus în două seturi. Pierdea apoi în semifinale la Kerber. Apoi, pe măsură ce Aga ieşea din prim-plan, între cele două nu au mai existat dueluri directe.

Simona Halep a obţinut prima mare victorie a carierei cu Agnieszka Radwanska, iar despre poloneză se poate spune că a bifat una dintre ultimele mari victorii ale carierei chiar contra româncei. Chiar în acest an, la Miami. Simona venea după un parcurs bun la Indian Wells şi părea într-o formă excelentă. În vreme ce Radwanska nu părea să fie capabilă să ţină ritmul. Halep era cotată ca mare favorită și părea în grafic după succesul din primul set. Dar poloneza și-a ridicat nivelul și a luat următoarele două manșe. În următorul tur, Aga nu făcea față în duelul cu Victoria Azarenka.