Pariuri sportive

Ahmetov, omul din umbra DICTATURII de la Kiev!

Ucraina este măcinată în aceste zile de conflictele interne dintre protestatarii regimului preşedintelui Ianukovici şi forţele de ordine care încearcă să potolească revoltele. Aşa cum se...
21.02.2014 | 21:19

Ucraina este măcinată în aceste zile de conflictele interne dintre protestatarii regimului preşedintelui Ianukovici şi forţele de ordine care încearcă să potolească revoltele. Aşa cum se întîmplă în majoritatea ţărilor estice, fotbalul din Ucraina este şi el implicat în lumea politicului, patronul celor de la Şahtar Doneţk, Rinat Ahmetov, fiind unul dintre cei mai importanţi susţinători ai contestatului preşedinte şi al partidului acestuia, Partidul Regiunilor. Despre Ahmetov s-au scris şi s-au spus multe. Cert este că decenii la rînd a fost şi este un afacerist certat cu legea, care a urcat şi coborît oameni politici în Ucraina.

Cine e Rinat Ahmetov?

Ahmetov este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari, a luat clubul Şahtar în 1995 de la Akhat Bragin. De altfel, Bragin este omul care l-a ocrotit politic şi care a reuşit să-l şi lanseze în rîndul afacerilor mari din Ucraina. Mai mult, cei doi aveau o legătură de rudenie îndepărtată, fiind de origine tătară. Conform mărturisirilor unui fost ofiţer KGB, miliardarul din Donetk a fost chiar mîna dreaptă a lui Braghin – un fel de manager care se ocupa de bunul mers al bandei. Ce fel de bandă? Una a cămătarilor, care ofereau protecţie şi care cereau la schimb sume fabuloase. De altfel, alături de banda lui Bragin, Ahmetov a  stîrnit adevărate poveşti de stradă. Despre Ahmetov se spune că a împuşcat sau chiar ucis rivali de cămătărie.

El a fost împuşcat, fratele a fost ucis într-un atentat!

De altfel, multimiliardarul ucrainean a scăpat dintr-o încercare extrem de grea pe 30 decembrie 1994, după ce asupra sa au fost trase o mulţime de gloanţe. El s-a ales doar cu nişte răni, fiind internat sub protecţie la spitalul din Doneţk. A doua tentativă de asasinat asupra lui Ahmetov a avut loc în 1995, pe stadionul “Şahtar”. Atunci au murit Ahatia Braghin şi Igor Ahmetov, fratele său.

Performanţă pentru fratele său 

Ahmetov a preluat  Şahtar după decesul bunului prieten, Ahatia Braghin, iar în memoria fratelui său, Igor, şi el un simpatizant al fotbalului, a făcut din echipă o adevărată forţă europeană. Fotbalul din Ucraina a fost dominat ani la rînd de Şahtar Doneţk. De la preluarea clubului de către Ahmetov, Şahtar a cucerit 8 titluri de campioană, 9 Cupe ale Ucrainei şi 5 Supercupe. De asemenea, în 2009, formaţia sa a cîştigat Cupa UEFA, după o finală cu Werder Bremen, 2-1 după prelungiri.

Relaţia cu Mircea Lucescu

După Ahmetov, cel mai important om de la Şahtar este Mircea Lucescu, care antrenează aici din 2004. Ahmetov a demonstrat în mai multe rînduri aprecierea pentru tehnicianul român, mai ales în momentele grele din viaţa acestuia. Cel mai remarcabil moment a avut loc în ianuarie 2012, cînd Ahmetov a venit special la Bucureşti pentru a-l vizita pe Mircea Lucescu la spital, după accidentul rutier avut în Capitală de antrenor.

Ahmetov-cu-Lucescu

De asemenea, în vara lui 2009, Il Luce a suferit un infarct în cantonamentul din Elveţia, iar Ahmetov i-a pus la dispoziţie avionul său privat pentru a-l transporta de urgenţă în Ucraina la operaţie.

Apropiatul preşedintelui Ianukovici

Cea mai importantă sursă de venit a lui Rinat Ahmetov este compania System Mapital Management (SCM), care are nu mai puţin de 90 de firme şi aproape 200.000 de angajaţi. Este cea mai puternică companie din ţară şi sponsorul lui Şahtar. Afacerile patronului formaţiei unde antrenează Lucescu este un apropiat al preşedintelui Ianukovici, şeful statului fiind văzut frecvent în tribunele stadionului Donbass Arena, dar şi la petrecerile date de acesta. Presa din Ucraina a scris în repetate rînduri despre influenţa preşedintelui în rezultatele din liga de fotbal. Avînd în vedere ultimele probleme din ţară, se vehiculează că Ahmetov nu va mai avea influenţă în cazul în care se schimbă preşedintele, iar supremaţia lui Şahtar se va termina.

529b388a95f9cf5738000000

De asemenea, la alegerile parlamentare din ultimii ani, Partidul Regiunilor a primit majoritatea voturilor din Doneţk, acestea ajutîndu-l pe Ianukovici să cîştige preşedinţia.

Îl trădează pe conducătorul ţării?

Ahmetov poate fi vizat de sancţiunile Uniunii Europene, deoarece l-a finanţat pe Victor Ianukovici. Din acest motiv, patronul lui Şahtar riscă să îşi piardă atît banii, cît şi dreptul de a circula liber prin Europa. Potrivit presei din Ucraina, Ahmetov ar fi fugit în capitala Angliei în momentul în care lucrurile au degenerat în ţara sa, mai ales de frica unor atentate. Din cîte se pare, Rinat ar renunţa treptat la susţinerea preşedintelui, mai ales că l-a criticat public acum o săptămînă pentru deciziile luate contra protestatarilor din Kiev.