News

Ai luat Voucher pentru bicicletă de la primărie? Ești luat în vizor de ANAF! Iată de ce

16.04.2019 | 15:39
Ai luat Voucher pentru bicicleta de la primarie Esti luat in vizor de ANAF Iata de ce

Reprezentanții ANAF spun că oamenii care nu primit anul trecut vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei sunt obligați să depună anul acesta Declarația Unică și să plătească un impozit de 10% pentru acest venit.

Ai luat Voucher pentru bicicletă? Ai grijă la ANAF

Declarația Unică poate fi depusă doar în mediul online, prin serviciul Spațiu Privat Virtual(SPV), așa că cei care nu au cont de SPV vor fi obligați să își facă. Amenda pe care ANAF o aplică celor care nu respectă obligația de a depune Declarația Unică este curprinsă între 50 de lei și 500 de lei. În final, aproximativ 25.000 de bucureșteni trebuie să depună Declarația Unică pentru vouchere din 2018 și să achite impozitul de 50 de lei.

Potrivit profit.ro, Primăria București a consultat Ministerul Finanțelor, inclusiv asupra reținerii la sursă a impozitului, variantă respinsă de specialiștii din Finanțe. Astfel, Primăria a știut că persoanele care primesc aceste vouchere trebuie să declare și să achite impozit, însă nu a informat adevcan beneficiarii. „Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară și se impozitează prin depunerea Declarației Unice de către beneficiarul veniturilor (persoana fizică), în anul următor celui de realizare a venitului.

Amenzile sunt cuprinse între 50 și 500 de lei

Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoana fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I – Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate în anul 2018 – Secțiunea 1 – Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018”, anunță ANAF.

Oamenii care nu au deloc venituri care trebuie declarate prin Declarația Unică nu vor avea o problemă legată de plata contribuțiilor sociale. „Acest tip de venit poate fi și subiect de contribuții sociale obligatorii. Fiind venituri din alte surse, în mod normal sunt luate în considerare la calculul plafonului. De exemplu, dacă ai alte tipuri de venituri mai mici față de plafon cu peste 500 de lei, cât este un voucher de bicicletă, nu plătești contribuții. În cazul în care, cumulat cu voucherul de bicicletă, ajungi la plafon, atunci ești obligat să plătești contribuția de sănătate. Se ia în considerare cu alte tipuri de venituri, ca să vezi dacă atingi plafonul. În sine, voucherul nu este subiect de contribuții, pentru că este sub plafon”, au completat reprezentanții instituției.