ALEGERI MOLDOVA. Unde se VOTEAZĂ în România

 ...
30.11.2014 | 19:06
ALEGERI MOLDOVA Unde se VOTEAZA in Romania
ADVERTISEMENT

 

ALEGERI MOLDOVA. Cetăţenii Republicii Moldova care se află în România votează la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie în cele 11 secţii de votare organizate pe teritoriul românesc.

 

ALEGERI MOLDOVA. Două dintre acestea se află la Bucureşti, alte două la Iaşi, în timp ce oraşele Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj, Timişoara vor găzdui fiecare câte o secţie de votare.

ADVERTISEMENT

 

ALEGERI MOLDOVA. Cetăţenii moldoveni care vor vota în afara graniţelor ţării o vor putea face inclusiv pe baza paşapoartelor cu valabilitate expirată şi nu va fi necesară completarea declaraţiei pe proprie răspundere.

 

ALEGERI MOLDOVA. Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, va rămâne la latitudinea birourilor secţiilor de votare să decidă, fără alte aprobări, dacă e necesară extinderea cu două ore a programului de lucru peste ora 21:00, în cazul în care acest lucru se impune.

ADVERTISEMENT

 

ALEGERI MOLDOVA. Pe de altă parte, Guvernul României a aprobat un proiect de hotărâre în conformitate cu care elevii şi studenţii din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de o călătorie gratuită cu trenul în ziua alegerilor parlamentare.

 

sursa: agerpres.ro

ALEGERI MOLDOVA. UPDATE 15:21 / Numeroşi moldoveni stau la coadă pentru a putea vota la o secţie din Moscova

ADVERTISEMENT

ALEGERI MOLDOVA. Numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secţia de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova, iar la secţiile de votare din Roma şi Timişoara, deşi s-au format cozi, procesul avansează rapid.

ALEGERI MOLDOVA. Un rând imens s-a format la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova în Rusia, relatează PRO TV Chişinău, adăugând că într-o înregistrare video postată pe o reţea de socializare se poate vedea că zeci de oameni aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.

ADVERTISEMENT

“Ruşine. Cu fiecare minut rândul devine tot mai mare”, a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informează Jurnal de Chişinău, care precizează că în Rusia au fost deschise în total cinci secţii de votare, dintre care două la Moscova şi celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk.

ALEGERI MOLDOVA. Potrivit postului mir24tv.ru, citat de site-ul ÎnProfunzime.md, la Moscova, sute de moldoveni au stat la coadă de la ora 5. Unii oameni au venit cu copii mici în faţa ambasadei R. Moldova, formând o coadă de zeci de metri. La un moment dat, aceştia au încercat să intre cu forţa în clădire, transmite mir24tv.ru. Pentru a evita altercaţiile, la faţa locului au venit echipe ale forţelor speciale ruse. “Unii alegători au venit cu maşinile, alţii au fost aduşi de autobuze“. Potrivit vesti.ru, în faţa secţiei de votare s-au adunat aproximativ 15.000 de alegători.

ALEGERI MOLDOVA. PRO TV Chişinău informează de asemenea că şi la secţia de votare deschisă la Roma s-a format o coadă, însă aceasta nu este nici pe departe atât de mare ca la Moscova.

ALEGERI MOLDOVA. Un moldovean, care a votat la secţia de la Ambasada Republicii Moldova în Italia, a postat o fotografie pe Facebook, unde arată că deja s-a format rând, însă oamenii trec destul de repede. “Am votat alături de basarabenii din Diaspora, la secţia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Când am intrat, în faţa mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la ieşire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizează!”, scrie Dorin Dusciac pe Facebook.

ALEGERI MOLDOVA. De asemenea, zeci de moldoveni aşteaptă în faţa secţiei amenajate la Timişoara ca să îşi exercite dreptul la vot, potrivit unei înregistrări video postate pe Facebook de Ghenadie Rudei. Câţiva dintre aceştia flutură drapelele, iar unii chiar au început să cânte piese patriotice.

ALEGERI MOLDOVA. La secţia de votare din Paris, până la ora 14.00 (ora României), au votat circa 700 de moldoveni, procesul decurgând în regim normal. La Atena, au votat peste 400 de alegători. În prima jumătate a zilei au fost şi momente în care s-au format cozi, dar acum nu mai este aglomeraţie, transmite agenţia de presă IPN.

ALEGERI MOLDOVA. În Ucraina, la secţia de votare de la Kiev, au votat peste 70 de cetăţeni moldoveni, iar procesul de votare se desfăşoară în regim normal. La secţia de votare de la Ankara, au votat aproximativ 90 de moldoveni şi nu au fost semnalate incidente.

ALEGERI MOLDOVA. UPDATE 14:00 / Aproape 21 la sută dintre alegătorii din R. Moldova au votat până la ora 12:30

ALEGERI MOLDOVA. Aproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30 în cadrul scrutinului parlamentar de duminică din Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info.

ALEGERI MOLDOVA. Potrivit CEC, 587.930 de cetăţeni (20,98 la sută) şi-au exprimat opţiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.

ALEGERI MOLDOVA. Cei mai activi votanţi sunt la Şoldăneşti -29.34% şi Rezina – 29,01%. Cea mai mică rată de participare a fost înregistrată în raionul Cantemir – 12,97%.

ALEGERI MOLDOVA. În municipiul Chişinău au votat 110.102 alegători (17,78%), în municipiul Bălţi au votat 19.761 alegători (18,73%), iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia – 24.280 alegători (18,68 %).

ALEGERI MOLDOVA. Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ. Secţiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineaţă, peste trei milioane de cetăţeni fiind aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.

ALEGERI MOLDOVA. UPDATE 13:00 / Forţele speciale, mobilizate la ambasada R.Moldova din Rusia pentru a asigura ordinea

ALEGERI MOLDOVA. Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ, relatează PRO TV Chişinău.

ALEGERI MOLDOVA. Fotografii postate pe Facebook prezintă membri ai forţelor speciale (Omon) printre mulţimea de oameni veniţi să voteze. “Ruşii erau nevoiţi să aducă Omon-ul. Din cauză că mii de moldoveni vor să voteze dar nu pot”, scrie Alex Sîrbu pe Facebook. “Foarte mulţi oameni s-au adunat în Moscova dar nu vor avea şansa să voteze. Fizic e imposibil ce se face. Organizare foarte proastă”, adaugă acesta.

ALEGERI MOLDOVA. Un vizitator al site-ului protv.md, care a trimis imagini video, afirmă că procesul de votare este anevoios, iar alegătorii adunaţi în faţa ambasadei scandează pentru a intra să voteze.

ALEGERI MOLDOVA. Informaţia este confirmată şi de site-ul Unimedia.info, care scrie că mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care se află la Moscova, au postat pe reţelele de socializare o serie de fotografii cu cozile imense de la secţiile de votare din Federaţia Rusă.

“La ora 08.40, la secţia de vot din Moscova erau circa 1.500 persoane. La ora 10.00 am plecat de la secţia de vot şi erau aproximativ 2.000-3.000 de persoane. Erau prezente trei autobuze cu miliţie rusă. Este o zonă pietonală”, a declarat cetăţeanul moldovean Andrei Ţurcanu, locuitor al capitalei ruse, contactat de Unimedia.

ALEGERI MOLDOVA. Ţurcanu a adăugat că nu a reuşit să voteze din cauză că numărul persoanelor a crescut considerabil, iar coada era mult prea mare. “La Moscova sunt minus 10 grade. Nu am mai putut aştepta la coadă. Din acest motiv am decis să plec”, a subliniat Andrei Ţurcanu.

ALEGERI MOLDOVA. UPDATE 12:40 / Observatorii anunţă primele nereguli la scrutinul parlamentar

ALEGERI MOLDOVA. Observatorii naţionali la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunţat primele nereguli în desfăşurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internaţională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfăşoară fără probleme.

ALEGERI MOLDOVA. Potrivit reprezentantului Promo-LEX, Pavel Postică, 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are câte un observator în majoritatea secţiilor de votare, transmite agenţia de presă IPN.

ALEGERI MOLDOVA. Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secţii de votare iluminatul a fost slab, iar în două secţii nu există seif. De asemenea, în unele secţii lipseau agentul termic şi energia electrică.

ALEGERI MOLDOVA. Referitor la registrul electronic, Pavel Postică a spus că au fost întâlnite deficienţe tehnice imediat după deschiderea urnelor. De asemenea, în unele secţii de votare s-au creat cozi.

ALEGERI MOLDOVA.Pe de altă parte, potrivit observatorilor internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la primele ore ale dimineţii, alegerile s-au desfăşurat normal, fără probleme sau încălcări semnificative.

“Am vizitat mai multe secţii de votare, era o atmosferă normală şi am fost foarte bine primiţi”, a declarat Arta Dade, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE.

“Totul este în regulă, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situaţie mai rea”, a confirmat şi liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat că misiunea pe care o conduce se află în ţară pentru două zile şi a avut mai multe întâlniri cu politicieni şi ONG-uri, iar luni va organiza o conferinţă de presă în care se vor anunţa rezultatele prealabile ale monitorizării şi evaluării scrutinului.

sursa: mediafax.ro

 

ADVERTISEMENT