News

Alertă de inundaţii pe Dunăre. Hidrologii au emis cod galben şi cod portocaliu

14.06.2019 | 17:07
Alerta de inundatii pe Dunare Hidrologii au emis cod galben si cod portocaliu
Cod portocaliu de inundații pe Dunăre. Sursa foto:cotidanul.ro

Hidrologii au emis în cursul zilei de vineri, 14 iunie, nu mai puțin de două avertizări de tip cod galben și cod portocaliu. Acestea vor rămâne valabile până pe data de 25 iunie și  vizează creșteri ale debitelor Dunării, existând riscul producerii unor noi inundații.

Pericol de inundații pe Dunăre. Anunțul hidrologilor

Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor menţine ȋn continuare debite şi niveluri ridicate pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea FAZELOR DE APĂRARE” , se arată în informarea transmisă de specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Prin urmare, o avertizare  cod portocaliu de inundaţii va rămâne în vigoare până sâmbătă, 15 iunie, ora 16:00, pe Dunăre, sector aval Calafat – amonte Giurgiu (judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu), precum şi până joi, 20 iunie, ora 16:00, pe sectorul aval Cernavodă – Galaţi (judeţele Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea) şi în Delta Dunării (judeţul Tulcea). De asemenea, INHGA anunță că sectorul Dunării-aval Gruia este protejat împotriva inundațiilor, grație lucrărilor de îndiguire.

Cotele apelor Dunării au crescut alarmant în ultimele zile
Cotele apelor Dunării au crescut alarmant în ultimele zile

Situația va persista până spre sfârșitul lunii iunie

Totodată, potrivit informațiilor transmise până la această oră , nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, însă este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

Riscul producerii unor inundații pe Dunăre va rămâne la cote înalte, până în ultima parte a lunii iunie. De aceea, specialiștii anunță că prognoza va fi actualizată periodic, în funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgenţă generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră” , a mai transmis Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

 

 

 

 

 

 

 

Tags: