News

Alertă de meningită în România! Încă un caz a fost confirmat! Ce spune ministrul Sănătăţii

22.04.2019 | 21:00
Alerta de meningita in Romania Inca un caz a fost confirmat Ce spune ministrul Sanatatii

E alertă la nivelul României, după cazul elevei din Botoșani, care a fost diagnosticată cu meningită, la scurt timp de la întoarcerea în țară din Italia. Tânăra are 18 ani, aceeași vârstă ca eleva fin Capitală care a fost răpusă, în doar 8 ore, de o formă a bolii cu o evoluție fulminantă.

Alertă de meningită în România!

Despre numărul de îmbolnăviri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că este mic, iar în cazul adolescentei din Boroșani, starea sa este stabilă. Despre eleva din Capitală, în vârstă de 18 ani, ministrul a afirmat că „a fost o isterie nejustificată. Există meningită şi meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlneşte rar. Avem aproximativ 2 – 5 cazuri pe an din acel tip”.

Cât despre introducerea vaccinului împotriva meningitei, Sorina Pintea a declarat că medicii sunt cei care decid, însă în prezent nu este necesar. „Nu intenţionăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul naţional de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid.

Alertă de meningită în România! Încă un caz a fost confirmat! Ce spune ministrul Sănătăţii
Încă un caz a fost confirmat!

Sorina Pintea, despre cazurile de meningită

Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc şi nu este utilizat, deşi s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe preşedintele comisiei dacă se impune introducerea în programul naţional obligatoriu şi a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri”, a mărturisit Sorina Pintea, conform mediafax.ro.

Referitor la cazul fetei venite din Italia, care a fost diagnosticată cu meningită, aceasta nu avea semne de boală în timpul călătorie. Așadar, este recomandat ca toți călătorii care au circulat cu acel avion să se prezinte de urgență la spital, în cazul în care le este rău.