Fotbal intern

SEVILLA 86. Amintiri de LUX. “Nici măcar n-aveam o TACTICĂ. Ienei ne-a spus că sîntem nebuni”

SEVILLA 86. Performanţa reuşită de Steaua în 1986, la Sevilla, a fost scoasă în evidenţă şi de revista iberică Jot Down, ai cărei reporteri s-au deplasat în mod special la Bucureşti...
07.05.2016 | 00:45
SEVILLA 86 Amintiri de LUX Nici macar naveam o TACTICA Ienei nea spus ca sintem nebuni

SEVILLA 86. Performanţa reuşită de Steaua în 1986, la Sevilla, a fost scoasă în evidenţă şi de revista iberică Jot Down, ai cărei reporteri s-au deplasat în mod special la Bucureşti pentru a realiza un interviu cu Gabi Balint, una dintre gloriile roş-albaştrilor.

SEVILLA 86. La 30 de ani distanţă, Gabi Balint le-a povestit ibericilor momente din perioada în care a încîntat fotbalul românesc. “Între 1981, cînd am semnat cu Steaua, şi 1985, cînd am luat primul titlu, la club s-au perindat peste 100 de jucători. Erau luaţi foarte uşor, mai ales că mulţi făceau stagiul militar”. Acesta era haosul la echipa roş-albastră, văzut prin ochii lui Balint, cu cinci ani pînă la cea mai mare performanţă fotbalistică românească.

SEVILLA 86. Tocmai Balint a reprezentat însă excepţia de la regulă. “Eu m-am eliberat de serviciul militar ca să semnez cu Steaua. Sînt locotenent major, dar am tras doar cu pistolul cu apă”, a spus, pe un ton amuzant, actualul analist TV.

Teama i-a făcut campioni!

SEVILLA 86. Balint a dezvăluit cele două motive care au făcut ca Steaua să domine Europa timp de cîţiva ani. “Disciplina era secretul performanţei. Trăiam cu spaima de a nu greşi. Cînd o făceai, te băgau două-trei zile la închisoare. Într-o noapte, un coleg s-a îmbătat şi a vrut să se ducă la cantina de la stadion să mănînce. Numai că uşa era închisă, aşa că a spart-o. Şi a fost închis cîteva zile pentru acest lucru. În plus, securitatea era cu noi peste tot. 

Dar cel mai mult conta că Ienei ne oferea o mare încredere. Ne spunea că sîntem cei mai buni şi că trebuie să facem pe teren ceea ce ştim. În plus, ne punea să ne imaginăm că mingea este o bucată de aur, e o comoară, nu doar un obiect care se învîrte. Nici măcar nu aveam o tactică. Eram toţi prieteni, exista armonie în lot. Fiecare îşi dădea viaţa pentru celălalt. Şi aşa aveam cel mai modern fotbal: posesie şi viteză. Un joc care depăşea cu mult acele vremuri”, a dezvăluit Balint la 30 de ani distanţă de Sevilla ’86.

SEVILLA 86. “Tineri nebuni, fără minte!”

SEVILLA 86. Cel mai tensionat moment a fost, fără dubii, cel al executării loviturilor de la 11 metri. Balint a oferit detalii din discuţiile care, poate, au decis partida. “Lăcătuş s-a dus la Ienei şi i-a zis: <Mister, puneţi-ne pe mine şi pe Gabi! Batem şi veţi fi cel mai mare antrenor din lume>. Ienei ne-a privit şi ne-a spus <Tineri nebuni, fără minte>. Dar ne-a lăsat! L-am întrebat şi pe Lăcătuş cum o să bată şi mi-a spus că nu are idee şi că <îi dau o bombă şi vedem ce iese>”, a încheiat fostul decar al Stelei.

“Am făcut schimb cu Victor după acel meci cu Barcelona, dar nu mai am tricoul. De fapt, nu mai am nici un tricou. De fiecare dată cînd venea o fată, îi ofeream un tricou să doarmă în el, iar dimineaţa uitam să îl mai iau”

Gabi Balint

“Returul cu Anderlecht a fost cel mai bun meci din istoria Stelei. Nu avea nimeni nici o şansă în Ghencea”

Gabi Balint

“Steaua-Barcelona n-a fost deloc o partidă frumoasă. A fost grea, obositoare. Acum, dacă m-ai pune să revăd cele 120 de minute, aş închide televizorul. Doar sfîrşitul, cu penalty-urile, a fost electrizant”

Gabi Balint