News

Amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial. Cine beneficiază de scutirea de datorii

05.08.2019 | 18:21
Amnistia fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial Cine beneficiaza de scutirea de datorii
Amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial *foto: hepta.ro

Ordonanța pentru instituirea unor facilități fiscale, cunoscută publicului larg drept „amnistia fiscală”, a fost publicată luni, 5 august, în Monitorul Oficial. Prin intermediul acestei ordonanțe, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a făcut ca datornicii la stat să beneficieze de ștergerea unor datorii de peste 36,7 miliarde de lei. Amnistia fiscală nu a venit însă fără să fie contestată de către opoziție.

Cum poți beneficia de pe urma amnistiei fiscale a lui Teodorovici

Ordonanţa privind aministia fiscală stabileşte două mecanisme alternative eşalonării la plată. Prima se referă la măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supravegherea fiscală pe perioada înlesnirii.   De măsurile de restructurare propuse pot beneficia doar contribuabilii care au datorii mai mari sau egale cu un milion de lei, companii de stat sau private.

De asemenea, pentru cei care au datorii de sub un milion de lei, amnistia fiscală prevede: – anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la 31 decembrie 2018, administrate de ANAF – anularea tuturor accesoriilor aferete obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară date  – anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu termene de plată anterioare datei de 31 decembrie 2018 şi stinse până la această dată, administrate de ANAF – anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu termene de plată până la 31 decembrie 2018, stabilite prin decizie de impunere emisă de inspecţia fiscală din cadrul ANAF, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei.

Amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial
Amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial

Cine va profita de amnistia fiscală

Interesant este că amnistia fiscală vine în contextul în care Eugen Teodorovicis-a plâns că are o gaură în buget de 11 miliarde de lei! Totodată, ministrul finanțelor a căutat tot felul de metode prin care să acopere această gaură, printre care s-a numărat și posibila renunțare la programul „laptele și cornul”.

Totodată, statistica arată faptul că printre beneficiarii amnistiei fiscal la prima categorie, și anume eșalonarea datoriei, cu posibilitate de reducere de 30-50%, a datornicilor cu peste 1 milion de lei, printre aceștia se numără 375 de companii de stat, cu datorii de peste 5,8 miliarde lei!