News

ANAF a lansat sistemul electronic de poprire a conturilor! Ce trebuie sa facă cei care au datorii la Fisc

10.07.2019 | 21:33
ANAF a lansat sistemul electronic de poprire a conturilor Ce trebuie sa faca cei care au datorii la Fisc

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va institui un sistem electronic de poprire a conturilor pentru persoanele și firmele care au datorii la bănci. Fiscul spune că poprirea se va efectua numai în limitele sumelor înscrise în actele de executare silită.

ANAF va institui un sistem electronic de poprire asupra conturilor persoanelor cu datorii

Ministerul Finanțelor Publice și ANAF și-au propus să instituie un sistem electronic de poprire pentru conturile persoanelor care au datorii. Această poprire se va face doar în limita sumelor înscrise în actele de executare silită, arată un comunicat al Fiscului.

„Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea înfiinţării şi ridicării popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită. Astfel, disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare şi, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfăşurată de aceştia”, arată comunicatul.

În cazul în care datornicii cer să li se ridice executarea silită prin poprire bancară nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul organelor fiscale. Procedura de ridicare a proprii se va face la sediul central ANAF. „Un avantaj considerabil pentru contribuabili îl reprezintă şi faptul că nu mai este necesară deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare”, mai arată documentul.

ANAF a lansat sistemul electronic de poprire a conturilor
Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a anunțat că poprirea electronică a conturilor se va face începând cu luna iulie
Sursa foto: facebook.com

Eugen Teodorovici a anunțat că poprirea electronică va intra în vigoare începând de luna aceasta

Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a anunțat că poprirea electronică a conturilor se va face începând cu luna iulie. Teodorovici a mai spus că există deja o aplicație ANAF care face legătura cu bâncile și comunicarea va fi eficientă. „Începând cu luna iulie se face modificarea legislativă. Am făcut deja, este o aplicaţie la ANAF care va ţine legătura cu toate băncile, va comunica efectiv suma de plată (…) ANAF va notifica şi banca va popri exact suma pe care acea persoană sau firmă o are de plătit. O să vedeţi prezentarea în următoarele zile, exact noul mecanism cum va fi aplicat. Adică lumea va fi mulţumită, şi companiile, nu se vor mai crea astfel de blocaje sau abuzuri din partea ANAF”, a explicat Teodorovici, la Antena 3.

Această modificare legislativă va fi mai simplă decât până acum. Persoanele care au datorii la bănci nu mai trebuie să aștepte zile întregi deblocarea conturilor. „Azi am avut pe birou nota de la colegi, ceea ce am cerut, nota pentru a informa mâine, în şedinţă, Guvernul despre modul în care această poprire va deveni electronic efectuată, fără să se mai trezească omul cu sume de bani blocate, plata, pentru ca, după aia, deblocarea să dureze n zile, firma sau persoana fizică. (…) Eu am promis că se va schimba şi mâine în Guvern avem o informare exactă în acest sens.”, a mai declarat Ministrul Finanțelor.

Tags: