News

ANAF, controale usturătoare! Mii de români, șoferi Uber și Taxify, vizați

27.03.2019 | 09:22
Control ANAF la taximetristii Uber

ANAF le-a pus gând rău şoferilor care fac taximetrie de genul Uber sau Taxify! Agenţia pregăteşte ”controale antifraudă”, potrivit unui document oficial al Ministerului Finanţelor, redactat la începutul lunii, care dezvăluie planul pus la cale de Fisc în privinţa şoferilor care fac curse prin intermediul Uber şi Taxify, scrie profit.ro.

ANAF anunţă controale severe la şoferii Uber

Documentul relevă că ”la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au fost iniţiate demersuri pentru identificarea colaboratorilor entităţilor care facilitează servicii de tip ridesharing, urmând ca datele obţinute să fie analizate în vederea declanşării unor controale antifraudă pentru constatarea împrejurărilor în care au fost desfăşurate activităţile şi evaluarea eventualelor consecinţe de natură fiscală, contravenţională sau penală”.

Executivul a anunţat că pregăteşte o ordonanţă de urgenţă în domeniu, iar companiile de ridesharing se pregătesc pentru ce este mai rău. Unii avocaţi consideră că Guvernul urmăreşte să scoată de pe piaţă companii precum Taxify şi Uber. Cele două companii au cerut Guvernului să amâne o astfel de decizie, deoarece industria serviciilor alternative de transport a contribuit cu zeci de milioane de euro la economia locală.

Ministrul Transporturilor spune ca nu vrea sa interzica Uber

Guvernul urmează să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să reglementeze taximetria

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) au organizat, în ultima lună două proteste care au aralizat centrul Capitalei. Protestatarii au reclamat că mult aşteptatele Ordonanţe de Urgenţă în domeniul transporturilor de pasageri, promise de Guvern, sunt blocate pe circuitul de avizare.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că autorităţile nu vor să interzică activitatea firmelor precum Uber şi Clever, ci vor ca toată lumea să urmeze acceaşi legislaţie. “Noi nu avem nicio problemă cu Uber şi cu Clever, noi dăm o ordonanţă care să combată pirateria”, a spus el.

Uber nu face public numărul șoferilor pe care îi are în România. Dar Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) spune că numărul șoferilor Uber din România este de 25.000, dintre care 10.000 în București și câte 5.000 în Cluj, Timișoara și Brașov.