Pariuri sportive

ÎN SFÎRŞIT! Ronaldo a CUCERIT Balonul de Aur! A plîns ca un copil

Cristiano Ronaldo este primul portughez care cîştigă de două ori trofeul. ...

Cristiano Ronaldo este primul portughez care cîştigă de două ori trofeul. 

“Este foarte greu să cîştigi trofeul. Dedic Balonul de Aur lui Eusebio, care a fost un idol pentru mine” au fost primele cuvinte ale portughezului după ce a primit trofeul, cu ochii în lacrimi, copleşit de emoţii. 

http://youtu.be/ew5BgXKudYI

UPDATE 20:53 CRISTIANO RONALDO CÎŞTIGĂ BALONUL DE AUR! Portughezul le ia faţa lui Franck Ribery şi Leo Messi!

cristiano-ronaldo-vainqueur-du-ballon-d-or

UPDATE 20:47 Pele a primit premiul pentru întreaga carieră!

http://youtu.be/zLjyYyHXXdA

UPDATE 20:42 Golul lui Zlatan Ibrahimovici în amicalul dintre Anglia şi Suedia a fost ales Golul Anului 2013.

UPDATE 20:10 Jupp Heynckes a cîştigat trofeul pentru Cel mai bun antrenor al anului 2013.

 UPDATE 19:58 Echipa Anului 2013

Bd4Koo6CUAAUqMO

UPDATE 19:53 JACQUES ROGGE a cîştigat premiul pentru Preşedintele anului 2013. Acesta a fost preşedintele Comitetului Olimpic din 2001 pînă în septembrie 2013.

1627823_XLARGE-LND

UPDATE 19:42 Au fost anunţaţi nominalizaţii pentru trofeul suprem!

http://youtu.be/9P2qvLzd0oU

UPDATE Ora 19:30 A început ceremonia!

LIVE STREAM

UPDATE ORA 19:14 Au mai rămas cîteva minute şi începe gala decernării Balonului de Aur!

UPDATE Ora 19:04 Vedeta Barcelonei, Neymar, a ajuns la Gală şi semnează autografe pentru fanii din întreaga lume.

http://youtu.be/S0aCyBXSQ8g

UPDATE Ora 18:32 La Gală şi-au făcut apariţia şi cei mai cunoscuţi jucători brazilieni din istorie, Pele şi Ronaldo.

UPDATE Ora 18:00 Cei de la FIFA au repetat pentru gală iar ziariştii au făcut o poză în care pe fundal apare echipa anului.

Manuel Neuer – Dani Alves, Thiago Silva, Sergio Ramos, Phillip Lahm – Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Franck Ribery – Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovici, Lionel Messi.

 

UPDATE Ora 17:43 Messi a postat o fotografie pe twitter cu un costum roz, probabil costumaţia sa la Gală.

UPDATE Ora 17:22 Cristiano Ronaldo a declarat la conferinţa de presă dinaintea decernării că nu poate minţi şi că îşi doreşte să cîştige Balonul. “Sînt fericit că sînt pe podium şi deja este o victorie. Mă face foarte fericit să fiu aici. Toţi ne dormi să cîştigăm, nu voi minţi, dar eu voi va mereu totul chiar dacă pierd. Am vorbit cu Blatter, am lămurit problema”

UPDATE Ora 16:54 Delagaţia celor de la Real Madrid a ajuns în Elveţia, iar cei de la Marca au filmat momentul.

VEZI VIDEO

UPDATE 16:38 Statisticile celor 3 jucători la echipele de club.

UPDATE Ora 16:33 Atît Leo Messi cît şi Cristiano Ronaldo au ajuns la Zurich, amîndoi venind însoţiţi de iubitele lor.

UPDATE Ora 15:09 Cotidianul german BILD anunţă că portughezul Cristiano Ronaldo a cîştigat Balonul de Aur, pe locul 2 terminînd Franck Ribery şi Leo Messi pe 3.

UPDATE. Ora 14:16 Delegaţia Barcelonei a ajuns la Zurich, acolo unde se va decerna Balonul de Aur. Messi este însoţit de Alves, Xavi şi Neymar.

messi balon

UPDATE. Ora 12:47. Istoria cîştigătorilor Balonului de Aur din 1956-2012.

UPDATE. Ora 11:31.   În urma unui ”exit poll”, aşadar nimic oficial, jurnaliştii de la L’Equipe scriu că Ronaldo a cîştigat Balonul de Aur cu 58 % voturi în favoarea sa. Frank Ribery a fost votat de 34 % dintre cei participaţi, iar Messi a strîns doar 8 % dintre voturi!

UPDATE. Ora 11:00 Franck Ribery ştie deja că nu el va cîştiga Balonul de Aur şi a declarat pentru L’Equipe că stă cu gîndul mai mult la Cupa Mondială din Brazilia: ”În acest moment trebuie să mă gîndesc la Cupa Mondială de anul ăsta, e mai importantă ca Balonul de Aur”, a spus jucătorul lui Bayern

Balonul de Aur 2013 este o afacere în trei, fără favorit la prima vedere. Ribery are trofeele cu Bayern, Cristiano Ronaldo e cu cifrele şi jocul entuziasmant, iar Messi cu CV-ul. Decernarea premiului se face azi, 13 ianuarie 2014, într-o gală specială la Zurich

Balonul de Aur 2013 este o competiţie în trei. Fiecare cu bilele albe şi cu bilele negre. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo şi Frank Ribery sînt cei trei finalişti, ordinea este pur întîmplătoare, nu conţine nici un mesaj ascuns despre cîştigător. Toţi trei sînt de departe motoarele echipelor lor de club şi ale reprezentativelor propriilor ţări. Toţi trei au charismă, au fotbalul în ADN, sîngele le merge în dribling prin vene şi orice mişcare de gleznă înseamnă scoaterea în decor a unui adversar sau execuţia cu rafinament a portarului. Într-un fel, exceptînd fanaticii pro Messi lumea s-a cam săturat să-l vadă an de an pe micuţul argentinian pupînd trofeul. Oamenii vor schimbarea. Întotdeauna va fi aşa, în orice domeniu, pentru că intervine plictiseala de a vedea mereu acelaşi lucru, aceeaşi figură. Plus că, să fim cinstiţi, dacă ne raportăm nu la cantitatea de trofee pe metru pătrat din grădina fiecărui finalist, Cristiano Ronaldo a sedus mai mult decît Messi în 2013, măcar şi pentru modul în care precum Atlas a purtat Portugalia pe umeri înspre Brazilia, bătînd-l de două ori, de unul singur, pe alt fenomen al gazonului, suedezul cu sînge slav Zlatan Ibrahimovici.

Toată lumea vede conspiraţii

Pelicula Balonul de Aur 2013 tinde să capete accente de film poliţist. O simplă anchetă în care selecţionerii şi căpitanii echipelor naţionale de pe mapamond urmau să decidă cine a fost fotbalistul lumii în acest an, în care nu a existat nici o competiţie majoră la nivel interţări menită a face decalajul, a devenit prilej de scenarii de tot felul. Pe de o parte sînt partizanii conspiraţiei pro Messi, cei care nu văd în nici un fel în starul Barcelonei MVP-ul lui 2013, dar care spun că FIFA şi, mai ales şeful ei, Sepp Blatter, trag sforile înspre el. Apoi sînt cei care spun că degeaba a luat francezul Frank Ribery trei trofee în acest an cu Bayern, pentru că este o diferenţă prea mare între spectacolul şi golurile pe bandă rulantă ale lui Cristiano Ronaldo sau chiar Messi şi cele 12 reuşite ale vedetei bavarezilor. Şi, în fine, există şi contestatarii lui Cristiano Ronaldo, care probabil că provin într-un procent ridicat dintre fanii marelui rival Messi, aceştia preferîndu-l pe Ribery cu trofeele sale, decît să-şi vadă favoritul depăşit de inamic. Iar pentru a turna de-a dreptul gaz pe foc peste această situaţie tensionată, FIFA a venit cu ideea în premieră de a prelungi perioada de vot, care se încheia normal la 15 noiembrie cu încă două săptămîni.

Zlatan scos în afara podiumului

Dacă ar fi să iei în calcul doar frumuseţea nebună a golurilor scoase parcă de pe play-station, atunci podiumul sau numele candidaţilor ar fi trebuit să arate indiscutabil altfel. Nu avea voie să lipsească suedezul Zlatan Ibrahimovici, autorul unor execuţii care au sfidat gravitaţia, care au schimbat noţiunea

283683_heroade imposibil în normal cînd vine vorba de ciudatul personaj al cărui talent s-a plămădit în cel mai dur punct de existenţă din Malmo, ghetoul imigranţilor. E clar, ei sînt cei trei magnifici ai balonului, Messi, Ronaldo şi Ibrahimovici, însă ultimul a plătit pentru faptul că nu ar fi fost de acceptat ideea că poţi pune la buzunar trei trofee într-un an cu echipa de club şi să nu figurezi măcar în primii trei, pentru că pînă acum algoritmul calculării voturilor era dat de performanţe şi nu de magia fotbalistului. De altfel, Zlatan, cu felul său atît de liber de exprimare precum zborul unui pescăruş, a spus-o direct, fără menajamente: „Nici nu-mi stă capul la faptul că aş figura sau nu în lupta pentru Balonul de Aur. Eu ştiu ce pot şi ce am făcut, ce realizări am în acest an şi contează că sînt foarte mulţumit, mai puţin, evident, ratarea calificării la Mondialul din Brazilia, pentru că fără Ibrahimovici nu va fi la fel”.

Cifrele lui Ronaldo sînt fantastice

Jucătorul care a hipnotizat majoritatea privirilor a fost portughezul Cristiano Ronaldo. A marcat 69 de goluri şi doar o accidentare pe ultima sută de metri a anului trecut i-a anulat şansa de a se lua la trîntă cu celebrul record al fostului număr unu al lumii din anii 60-70 ai secolului trecut, brazilianul Pele, care pe parcursul unui an a nimerit plasele porţilor adverse precum campionii de tir, de 75 de ori. Ronaldo are această nebunie a ideii că va reuşi să spulbere acest record, dar chiar şi aşa are destule borne fantastice pe care a reuşit să le atingă, în Liga Campionilor. În campionat Ronaldo este clar marcatorul actualei ediţii, iar dacă o va ţine tot aşa va reuşi cu siguranţă să marcheze minim 30. De altfel, în urmă cu două sezoane, lusitanul a fost la un singur gol de a egala performanţa dinamovistului Dudu Georgescu, autor a 47 de goluri în sezonul 1976-77, cînd a luat Gheata de Aur în condiţiile pe care le ştim cu toţii. Ceea ce nu se poate spune despre reuşitele lui CR7, care sînt efectiv rodul talentului său uriaş şi a abilităţii de a înscrie din orice poziţie.

Manchester United v Aalborg - UEFA Champions League

Messi, tras înapoi de accidentări

De patru ani încoace verbul a cîştiga se conjugă numai în limba spaniolă, dar nu de către un urmaş al lui Cervantes, ci de către cel mai atipic din punct de vedere fizic fotbalist de geniu pe care l-a avut planeta, poate cu excepţia brazilianului Garrincha, cel cu un picior mai scurt decît celălalt. Lui Messi nu degeaba i se spune Pulce, adică Purice, pentru că este atît de fragil, încît ai senzaţia că la un fault mai sălbatic nu ar rămîne prea mult din el. Messi nu ar fi putut ajunge niciodată fotbalist, deşi s-a născut cu acest har, dacă nu ar fi fost Barcelona în viaţa sa, unde medicii au făcut imposibilul cu ajutorul unor hormoni pentru a pune în valoare acest talent uriaş. Messi are patru ani de glorie absolută, care l-au adus la exasperare pe marele rival de la Real, Ronaldo. Messi este marea febleţe a şefului FIFA, Joseph Blatter, care nu s-a sfiit, din postura evidentă de suporter al argentinianului, să comită o imensă gafă de non-diplomaţie, afirmînd despre Lionel că umple de bucurie casele tuturor familiilor, în timp ce Ronaldo face pe marele Il Comandante pe teren. Ar fi însă realmente ciudat ca Messi să primească al cincilea Balon, mai ales că a avut un 2013 cu multe ghinioane, suferind cinci accidentări la bicepsul femural.

Lionel-Messi-HD

 „Scarface”, fotbalistul care a fentat moartea

Frank Ribery este cel mai puţin magician din cei trei candidaţi la Balon. Marele său atu se numeşte Bayern Munchen, care, în 2013, a devenit pe rînd campioana Germaniei, apoi cîştigător al Ligii Campionilor şi al Cupei Germaniei. Ribery este foarte important pentru bavarezi, alături de olandezul Arjen Robben, pentru că are capacitatea de a pune cîteva picături de fantezie pe sistemul de joc de o rigurozitate exemplară pe vremea lui Jupp Heynckes. Acum Bayern vrea să se lepede de hainele de Bavaria şi să devină o exponentă a spectacolului, de cînd pe bancă a ajuns Pep Guardiola, dar cel mai important lucru este că Ribery este mai liber ca oricînd să o ia în orice direcţie simte că ar putea crea pericol la poarta adversă. Guardiola i-a spus că nu are geniul lui Messi, dar poate fi la fel de util prin faptul că atunci cînd are mingea la picior ştie ce trebuie să facă. Ribery, care a devenit musulman după soţia sa, a fost ocrotit de Dumnezeu la vîrsta de doi ani, cînd faţa i-a fost zdrobită într-un teribil accident de maşină, iar părinţii săi nu au supravieţuit. S-a ales cu o amintire pe viaţă, cicatricea care îi brăzdează obrazul şi care i-a adus de mic porecla de Scarface. Cu doar 12 goluri marcate, Ribery nu ar putea nici măcar trece prin faţa lui Ronaldo şi Messi, dar colecţia de trofee a fost o trambulină decisivă.

images

Ce a fost şi ce a ajuns Balonul de Aur

Istoria acestui trofeu a început în 1956 în redacţia publicaţiei France Football, mai precis în biroul redactorului şef Gabriel Hanot. Acesta a venit cu propunerea creării unui trofeu care să recompenseze cel mai bun jucător european al anului, ceea ce însemna că nu avea nici o importanţă dacă erai de pe alt continent dar jucai la un club european şi dădeai o tonă de goluri. Această etichetă firească a Balonului a rămas lipită de el pînă în anul 1995, cînd situaţia s-a schimbat la presiunea marilor cluburi cărora nu le convenea că starurile lor africane sau sud-americane nu puteau concura pentru trofeu. Din 1995, cu liberianul George Weah de la AC Milan s-a modificat regula şi acest amendament a lovit destul de serios în europenii get beget, care au cedat astfel opt dintre trofee non-europenilor.

Într-un fel a fost o nedreptate faţă de alte staruri de prim rang venite să joace în Europa înainte de 1995, mai ales pentru Diego Armando Maradona, cel care şi acum se bate cu Pele pentru titlul de fotbalistul secolului 20. Sub noua formă s-a mers pînă în 2010, cînd s-a produs hibridul nefericit, în opinia multor oameni de fotbal şi din colectivul de la France Football, al contopirii Balonul de Aur cu Trofeul FIFA, destinaţia Balonului luînd-o dinspre Europa spre a face înconjurul globului şi a răsplăti pe cel mai bun jucător al lumii. Practic, dacă privim lucrurile cum au fost la început şi cum se prezintă acum, putem spune că Balonul de Aur al lui Gabriel Hanot zace înmormîntat în redacţia care i-a dat viaţă în 1956, iar astăzi străluceşte un trofeu care nu are nici cea mai mică legătură cu varianta originală.

 4 trofee consecutive are Lionel Messi din 2009 pînă astăzi, record absolut, în urmă aflîndu-se cu trei trofee, olandezii Johan Cruyff, Marco van Basten şi francezul Michel Platini, care de asemenea a cîştigat consecutiv, 1983-85

9 goluri a înscris Cristiano Ronaldo în grupele Ligii Campionilor, stabilind un nou record de eficacitate la acest nivel al competiţiei, precedentul fiind de opt goluri (Inzaghi, van Nistelrooy, Crespo)

 

Declaraţii

„Nu cred că poate spune cineva că în 2013 a fost un fotbalist mai bun decît Cristiano Ronaldo. El a calificat Portugalia la Mondial şi cu el Real marchează multe goluri şi face spectacol” (Jose Mourinho)

„Am venit la FC Barcelona în mod special pentru a juca alături de Messi, care este de departe cel mai bun jucător din lume. Messi merită şi 2013 primul loc pentru tot ceea ce face cu mingea la un nivel pe care nimeni nu l-a mai atins” (Neymar)

„Dacă se va judeca firesc, după ceea ce s-a realizat în acest an, atunci numai Frank Ribery poate termina pe primul loc. A fost clar omul nostru cheie şi a ajuns la acea maturitate în joc la care a devenit un mare jucător al lumii” (Franz Beckenbauer)

 Ce spun candidaţii despre ei

„Sînt cît se poate de liniştit. Nu am de ce să mă gîndesc tot timpul cine va cîştiga. Pentru mine faptul că voi fi sigur pe podium este deja ceva extraordinar. Fiecare dintre noi trei are şi merite şi lucruri mai puţin bune” (Frank Ribery)

„Niciodată nu am făcut din acest trofeu, pe care l-am cîştigat de patru ori, un ţel major. Au fost voturile celorlalţi care au decis. Consider că şi Ronaldo şi Ribery au clasă indiscutabilă şi merită să cîştige” (Lionel Messi)

„Am făcut un an foarte bun, dar şi Ribery, care a cîştigat atîtea trofee, ca să nu mai spun de incredibilul Messi au făcut la fel. Nu mă gîndesc la Balonul de Aur, mă bucur enorm doar că ne-am calificat la Mondial şi vreau să facem cît mai multe lucruri bune la Real” (Cristiano Ronaldo)

 Cu mască şi fără mască

Pentru a-şi arăta clar sprijinul şi simpatia faţă de starul lor, 45.000 de suporteri ai lui Real Madrid au umplut stadionul arătînd tricoul cu numărul 7 al lui Ronaldo în miniatură şi chipul portughezului făcut sub formă de mască, ambele difuzate la intrarea pe stadion. Francezii au răspuns la nivel microscopic, în cadrul unei emisiuni a programului Telefoot de pe canalul naţional, prin acelaşi procedeu. Doar fanii lui Messi nu au avut nici o acţiune cu totul aparte de susţinere, ei fiind convinşi că oricum idolul lor este cel mai bun jucător al lumii şi în acest an.