Fotbal intern

Analiza lui Andrei Vochin după Sepsi – FCSB 0-0: “Metal, kurtos și sârmă ghimpată”

23.07.2019 | 11:39
Analiza lui Andrei Vochin dupa Sepsi FCSB 00 Metal kurtos si sarma ghimpata

Echipele, în mare parte, le știam. Câțiva jucători de la Sepsi erau new-entry pe sezonul ăsta, dar îi descoperisem în primul meci jucat de Sepsi, cel de la Voluntari. Antrenorii însă erau noi. La gazde, Csaba Laszlo era recomandat de un CV cel puțin interesant, în care își făcuseră loc echipe din Ungaria, Belgia, Slovacia sau Scoția, toate de primă Ligă. Ceea ce nu e puțin lucru. La oaspeți, Bogdan Andone, rodat în cele câteva etape la Metaloglobus, restul de experiență acumulând-o pe la Energeticianul și ASU Poli. Ambele în Liga 2. Plus, evident, Olimipia Satu Mare.

Analiza lui Andrei Vochin: Csaba, continuatorul filozofiei lui Neagoe

Tactic, Csaba l-a învins în prima repriză pe Andone. Sepsi a ales un antrenor care a continuat filosofia lui Eugen Neagoe, tehnicianul care a făcut istorie la Sfântu Gheorghe, motiv pentru care, acum, la suferință, excelentul public local nu l-a uitat. Printre acorduri de metal și aromă de kurtos, oamenii de acolo au rămas oameni și l-au elogiat pe cel cu care au intrat în play-off. Spre deosebire de cei pentru care play-off-ul începe să devină un vis asemănător cu cel de Liga Campionilor.

Arbitrul central Iulian Calin acorda un cartonas gaben lui Laszlo Csaba in meciul de fotbal dintre Sesi OSK Sfantu Gheorghe si FCSB, din cadrul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Municipal din Sfantu Gheorghe, luni 22 iulie 2019.
Arbitrul central Iulian Calin acorda un cartonas gaben lui Laszlo Csaba in meciul de fotbal dintre Sesi OSK Sfantu Gheorghe si FCSB, din cadrul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Municipal din Sfantu Gheorghe, luni 22 iulie 2019.

Spuneam că Csaba e un fel de Neagoe ca stil. Un tehnician care nu se sfiește să înșire rânduri întregi de sârmă ghimpată în fața adversarului. Luni seară, el a comandat un bloc defensiv în zona mediană, distribuit într-un 4-4-2 britanic, extrem de agresiv în recuperarea balonului. Și-a apărat poarta la distanță, a securizat centrul terenului și i-a lăsat pe adverasri să ducă mingea la margine. Normal, atâta vreme când ambii fundași laterali și una dintre extreme erau improvizații.

 • 3 centrări au putut să dea Bălașa, Ov.Popescu și Oaidă tot meciul, toți improvizați pe posturi

O dată recuperat balonul, instrucțiunea clară și unică era aceea de a juca imediat în spațiul liber. Contraatacul a fost arma ofensivă numărul 1, purtat prin viteza atacantului improvizat Nicolae Carnat, și a colegului din dreapta, Yasin Hamed. Primul, născut în 1998, al doilea cu un an mai tânăr. Amândoi au ajuns cu ușurință la finalizare, iar primul, în special, a chinuit enorm defensiva bucureșteană în prima repriză. Probabil că dacă transforma măcar una în gol, echipa lui putea crea surpiza rundei, iar el putea deveni omul meciului.

 • 3 ocazii mari a avut Sepsi în prima repriză, toate ratate de Carnat. FCSB a avut doar două

Strânsă rău de acest sistem ermetic, trupa lui Andone a devenit periculoasă doar la faze fixe sau numai câmd a putut scoate mingea la margine în ultima treime, așa cum s-a întâmplat la acțiunea lui Ov. Popescu, finalizată cu șut peste de Hora (34). Pentru că cea mai mare ocazie din prima repriză, bara lui Vînă (min. 25) a survenit pe contraatac, într-un moment când cei de la Sepsi fuseseră furați de
visul unei contrucții poziționale.

Hrvoje Barisic si Ioan Hora in meciul de fotbal dintre Sesi OSK Sfantu Gheorghe si FCSB, din cadrul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Municipal din Sfantu Gheorghe, luni 22 iulie 2019.
Hrvoje Barisic si Ioan Hora in meciul de fotbal dintre Sesi OSK Sfantu Gheorghe si FCSB, din cadrul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Municipal din Sfantu Gheorghe, luni 22 iulie 2019.

Coman și Nedelcu au schimbat meciul. Nu și rezultatul

Efortul gazdelor din prima repriză și schimbările operate de gazde la pauză au transformat meciul într-un fel de diri-diri în careul lui Niczuly. Așa-i zicea la mine în Berceni la jocul ăla la o singură poartă. Nedelcu a adus ordine în mijlocul terenului, relaționând bine cu foștii lui colegi de la Viitorul, Tănase și Vînă. Iar Coman a adus dinamismul și fantezia într-un atac steril în prima parte. E adevărat că nu și precizia, motiv pentru care a fost din nou criticat la final. Așa se întâmplă cu cel care se implică. E mai vizibil pentru orbi.

 • 4 șuturi a expediat Coman în 45 de minute
 • zero șuturi a expediat Oaidă tot meciul, improvizat pe postul lui Coman

Cu cei doi în teren, FCSB și-a consolidat posesia, care a ajuns în final la 68%, și-a securizat și zona defensivă, gazdele nemaiputând să poarte contraatacurile din prima repriză, și a ajuns mult mai ușor la finalizare.

 • 6-6 a fost raportul șuturilor în prima repriză
 • 9-4 pentru FCSB a fost raportul șuturilor în repriza secundă
 • 4-1 pentru FCSB a fost raportul ocaziilor în a doua repriză

Pentru că … Alashkert

Din ce motive cei doi au fost lăsați pe bancă? Răspunsul e simplu, cum ar zice dl. George Becali: pentru că Alashkert! Miza financiară a unei calificări în grupele Europa League e mai importantă decât jumătățile de puncte din startul campionatului. Doar că, la cum au jucat cei aleși să o facă în prima repriză, aveai senzația că au aflat abia în dimneața meciului că vor fi colegi spre seară. Cu Bălașa fundaș stânga, Popescu fundaș dreapta și Oaidă extremă ai viteză în benzi cam cât are tramvaiul 1 când urcă dealul de la Șincai. Așa că 0-0 la pauză ar trebui socotit un rezultat excelent.

Cert e că Man, Coman și Nedelcu, prezenți cu toții la Euro 2019, sunt piese de bază în angrenajul lui Andone, dar, în același timp, și extrem de obosiți. Spre deosebire de Viitorul sau Craiova, care și-au menajat internaționalii de tineret prezenți în Italia, FCSB a ales să-i folosească până și cu modesta echipă din Orhei. O decizie discutabilă. Vestea bună de până acum e că niciunul nu s-a ales cu vreo accidentare musculară. Nu de alta, dar la cum arată infirmeria bucureștenilor în acest moment, n-ar mai fi nicio surpriză!

Top 3 jucători de la Sepsi conform Index InStat

 • Roland NICZULY – 321 Index InStat – A fost jucătorul numărul 1 al gazdelor. A avut o intervenție decisivă în fața lui Florin Tănase, în situație de unu la unu. Portar de talie mică, n-a ieșit decât pe două centrări din cele 16 care i-au survolat careul, dar de fiecare dată cu succes. În rest a acoperit bine poarta, parînd alte 3 șuturi
 • Hrvoje BARISICI – 292 Index InStat – Masiv și puternic în duelurile unu la unu, croatul a reușit să-l blocheze pe Hora în majoritatea timpului. Are un procentaj excelent de dueluri câștigate, 80%, și a folosit cu succes pasa lungă, reușind toate cele 4 încercări de minge trimisă peste 40 de metri
 • Răzvan TINCU – 271 Index InStat – L-a secondat cu brio pe Barisici. A purtat mai puține dueluri, dar a pierdut unul singur tot meciul. L-a blocat pe Hora în fază de gol în mintul 77. A greșit numai 4 pase tot meciul
Gabriel Vasvari,Dragos Nedelcu si Iulian Cristea in meciul de fotbal dintre Sesi OSK Sfantu Gheorghe si FCSB, din cadrul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Municipal din Sfantu Gheorghe, luni 22 iulie 2019.
Gabriel Vasvari,Dragos Nedelcu si Iulian Cristea in meciul de fotbal dintre Sesi OSK Sfantu Gheorghe si FCSB, din cadrul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Municipal din Sfantu Gheorghe, luni 22 iulie 2019.

Top 3 jucători de la FCSB conform Index InStat

 • Iulian CRISTEA – 321 Index InStat – A fost elementul de siguranță din apărarea oaspeților. A construit mult și îngrijit, cu un procentaj de 95%!!! al paselor corecte, la un volum de joc de 82 de atingeri de balon. Practic, a greșit doar 4 pase! A apărut și la finalizare în minutele de prelungire când a rata o mare ocazie.
 • Dragoș NEDELCU – 309 Index InStat – A pus ordine în jocul echipei în repriza secundă. A distribuit 45 de pase, din care 38 corecte și a câștigat 5 din cele 7 dueluri purtate. A creat una dintre ocaziile de gol din repriza secundă.
 • Lucian FILIP – 282 Index InStat – A evoluat pe două posturi, mijlocaș central în prima repriză și fundaș stânga în a doua. A fost cel mai implicat în jocul de posesie, cu un procentaj de 94% pase corecte: a greșit numai 3 din 65! Ca fundaș lateral însă, nu a ajuns în zona de centrare decât o dată.