News

Andrei Vochin analizează Supercupa României, CFR Cluj – Viitorul! “Norocul ține cu cel temerar”

07.07.2019 | 10:59
Andrei Vochin analizeaza Supercupa Romaniei CFR Cluj  Viitorul Norocul tine cu cel temerar

Sezonul 2019 – 2020 a început greoi. Pare a fi diesel. După o pauză de 6-7 săptămâni, CFR și Viitorul au demerat dificil în această SuperCupă cu alură de ultim meci de pregătire înaintea startului. Echipe descompletate, ritm scăzut, viteză de joc comparabilă cu cea a Personalului de Ploiești când linia e în reparație. Doar cadrul festiv și prezența unui trofeu la marginea terenului au făcut ca meciul să prindă spre final acea vibrație care să te facă să înțelegi că e totuși primul joc oficial al noului an competițional.

Petrescu a dansat după muzica lui Hagi

Dacă la nivelul loturilor afișul a avut mult de suferit, deoarece actori principali precum Țucudean, Ianis, Culio, Drăguș, Boli, Băluță, Eric, etc. nu s-au prezentat la întâlnirea cu publicul, atracția s-a îndreptat spre duelul băncilor, acolo unde doi reprezentanți de seamă ai Generației de Aur, Dan Petrescu și Gică Hagi, și-au încrucișat sabiile tehnico-tactice.

Chiar dacă nu-l bătuse niciodată, Hagi a pus pe teren echipa dominantă. Semnul? El a rămas fidel așezării 4-3-1-2, din sezonul trecut, Petrescu fiind acela care și-a ajustat modulul de joc în funcție de adversar. CFR a optat pentru un sistem în oglindă, principalul scop părând acela de anihilare a adversaului mai degrabă decât de a-l provoca. Astfel, a rezultat un meci de-a dreptul nul, cu puține ocazii de poartă, cu un frecuș constant la mijlocul terenului și cu o preocupare exagerată de a nu greși.

39 de minute au fost necesare pentru a consemna prima ocazie importantă, cea a lui Omrani în urma unui corner

Rezultat pentru psihanalistul Cârțu: CFR mai bună cu Itu decât cu Culio

În tot acest cadru, lipsit de elemente de spectaculozitate, interesante pentru public au fost transpunerile în practică ale noilor legi: folosirea celor doi jucători sub 21 de ani și proaspetele reglementări în domeniul arbitrajului. De ambele, cel mai interesant și febril a fost, de departe, Petrescu. Omul a început încă dinainte de meci, amenințând cu schimbarea unui ”u21” încă din minutul 1. Cel vizat era Claudiu Itu, un mijlocaș central provenit din pepeiniera CFR și forțat să joace de noua regulă. Băiatul, născut în octombrie 1999 și posesor al unui fizic pe care cei din fotbalul dezvoltat îl caută cu asiduitate, a trecut peste injecția psihologică de proastă calitate administrată de cel ce ar trebui să-i fie pedagog, și s-a integrat în trioul de la mijlocul terenului fără mari probleme. A pasat, a recuperat, a fost agresiv și a apărut la finalizare, el fiind, de exemplu, autorul primului șut al campionilor. Dar, cum prejudecățile fac de cele mai multe ori regulile în mintea oamenilor, Petrescu l-a lăsat la cabine la pauză. Oricum, triumful suprem a fost acela că nu l-a schimbat așa cum a promis. Iar faptul că înlocuitorul său, Culio, posesorul a 36 de primăveri, a primit același număr de minute, ne-a facilitat și o comparație cu un grad ridicat de fidelitate.

Jucător                                  Itu                   Culio

Dueluri câștigate                60%                56%

Pase precise                         83%                83%

Acțiuni reușite                     79%                79%

Șuturi                                     2                      0

Driblinguri                            1                      0

Recuperări                           5                      6

 

Carevasăzică, la nivel individual, pe datele oferite de InStat, puștiul n-a fost nicidecum sub veteran, iar la nivel de echipă, așa cum se vede din tabelul de mai jos și din rezultatul de pe tabelă, cu Itu pe teren CFR a arătat mai bine decât cu Culio.

Posesie          Dueluri          Atacuri          Șuturi Scor

CFR – Viitorul cu Itu pe teren      46%-54%      56%-44%      54-39             10-4   0-0

CFR – Viitorul cu Culio pe teren 42%-58%      53%-47%      51-41             7-10   0-1

După un astfel de tabel comparativ, declarația lui Sorin Cârțu, pe care Dan Petrescu a îmbrățișat-o imediat, aceea cu mutilarea psihică a tinerilor jucători, se justifică, doar că motivul nu este noua regulă U21, ci prejudecata lor păguboasă. Altfel, ambii recunoscuți specialiști în zona psihicului, de vreme ce unul a spart bănci cu capul, iar celălalt se poartă pe marginea terenului ca un personaj de desene animate.

2-0 pentru CFR a fost raportul ocaziilor în prima repriză cu Itu pe teren

3-3 a fost raportul ocaziilor în repriza secundă cu Culio pe teren

Petrescu previzibil, Hagi inventiv

Duelul antrenorilor a fost unul și mai proeminent după pauză. Petrescu a schimbat doar post pe post, în vreme ce Hagi a făcut tetris din echipa lui. Introducerea lui Leca, un fundaș născut în 2000, în locul lui Ganea, atacant cu un an mai mare, a produs nu mai puțin de 6 modificări de posturi în echipă. Cea mai importantă, urcarea lui Houri pe poziția play-makerului a dat startul ocaziilor din finalul meciului. Iar apariția lui Calcan a dinamizat atacul. Dincolo, Petrila, alt jucător născut în 2000, a fost pastila efervescentă din ofensiva ardeleană, doar că, mutarea lui din stânga în dreapta nu a părut cea mai inspirată decizie a antrenorului său.

Factorul xG, oferit de InStat

Cu Itu sau fără Itu, cu schimbările din partea a doua, totuși CFR a fost echipa mai periculoasă pe tot parcursul meciului, iar raportul ocaziilor de gol e concludent. Mai mult decât atât, începând cu acest sezon, InStat a analizat acest factor de periculozitate al fiecărei echipe, pe care l-a reunit într-o formulă de calcul numită xG. Măsurând distanțele și unghiurile din care se șutează la poartă, ea oferă un coeficient total de pericol creat la poarta adversă rezultat din însumarea coeficientului fiecărei acțiuni finalizate. Iar suma indexurilor celor două echipe conturează și imaginea spectaculozității jocurilor. Cu cât acest total este mai mare, cu atât showul este mai gustat de public. Pentru exemplificare, am comparat SuperCupa cu meciul de debut al ”tricolorilor” la Euro de tineret, împotriva Croației.

1,10 – 0,86 pentru CFR a fost raportul xG în meciul de ieri cu Viitorul. Total: 1,96

3,21 – 1,06 pentru România a fost raportul xG în meciul cu Croația de la Euro de tineret. Total: 4,27

Un singur jucător peste 300 la INDEX InStat

Nivelul jocului este dat și de INDEX-ul Instat, al fiecărui jucător. Dacă la nivel internațional media per echipă depășește 300, la SuperCupă ea a fost doar 243. De altfel, un singur jucător a trecut de bariera internațională, iar acela a fost portarul Tordai. Cu un INDEX de 315, el a fost omul meciului, un alt semn că victoria prin care Viitorul și-a pus în vitrină și singurul trofeu care-i mai lipsea, SuperCupa României, n-a respectat întocmai realitatea din teren. Iar bara din ultimul minut al lui Deac confirmă faptul că, sâmbătă seară, trupa lui Hagi a fost mângâiată de Zeița Fortuna. Care, pare-se, se îndrăgostește doar de cei temerari.