Andrei Vochin vă dezvăluie cum l-a învins Super Dan pe Inzaghi, de la 0-1: “Victoria conceptului Petrescu: inovație, disciplină și noroc”

ANALIZA SPECIALISTULUI FANATIK
Andrei Vochin   
în CFR Cluj
20/09/2019, 01:21
Andrei Vochin vă dezvăluie cum l-a învins Super Dan pe Inzaghi, de la 0-1: “Victoria conceptului Petrescu: inovație, disciplină și noroc” ANALIZA SPECIALISTULUI FANATIK
Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)

Știrile curgeau cu tentă de la începutul săptămânii. ”Lazio vine la Cluj fără marile vedete!”. Site-urile dau titluri mari cu absenții Immobile, Luis Alberto, Radu Ștefan, care au rămas acasă, strecurând, dincolo de prezentarea strictă a informației, impresia că romanii iau la preț de matineu confruntarea cu reprezentanții dacilor. Mai mult, cu o oră și jumătate înainte de meci, știrea se umflă cu alte nume importante lăsate pe bancă: Lulic și Luis Felipe. Bașca, Marusici suspendat! Lazio pare că abordează Europa League precum se prezintă CFR în Casa Pariurilor Liga 1. Și lasă senzația aia stranie: dacă te bat, o fac cu echipa a doua, dacă îi bați, ai bătut doar echipa a doua!

Echipa secundă a lui Lazio mai scumpă de 13 ori decât prima echipă a Clujului

Și, cu toate astea, primul ”11” folosit de Inzaghi face 174 de milioane de euro, conform transfermarkt. CFR răspunde cu numai 13! Iar Dan Petrescu alege să nu-l folosească din start pe Omrani, cel mai scump jucător clujean, ”pentru că nu s-a antrenat cum trebuie în debutul săptămânii”. Explicația lui Dan Petrescu e cheia filosofală a succesului în fotbal. Sau în orice meserie în care liderul trebuie să fie singurul care să dea biciul sau zăhărelul. ”Centrul Universului”, cum plastic definește Mihai Stoichiță antrenorul în general.

Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)
Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)

Sistemul cu 5 fundași, amintire de la Urziceni

În valoarea unui antrenor intră și experiența acumulată. Ce-ai trăit pe pielea ta nu poate înlocui nimic din ce scrie în cărți. Acum un deceniu, Dan Petrescu pierdea fără drept de apel primul meci cu Sevilla din grupele Champions League (0-2), jucând cu 4 fundași centrali. Ceea ce a declarat aseară după meci (”când joci la un astfel de nivel și întâlnești echipe care folosesc doi atacanți de mare valoare, trebuie să răspunzi cu 3 fundași centrali”) a învățat singur acum 10 ani, când, schimbând sistemul din al doilea meci, cu VfB Stuttgart, a ajuns până în primăvara europeană.

Sistemul contează, dar nu este totul

Contra lui Lazio, Petrescu a ales să schimbe sistemul. La doi atacanți care fac împreună 23 de milioane de euro, Correa și Caicedo, el a pus trei paznici, Burcă, Boli și Cestor, a căror valoare însumată, 2,25 milioane, era de zece ori mai mică!!! Așadar, chiar și așa, nu era indicat să-i lași expuși duelurilor unu la unu pe jos. Ceea ce CFR n-a putut îndeplini în prima repriză. Asta pentru că, pe de o parte, n-a putut frânge construcția prin Lucas Leiva cât Deac a fost folosit în centru liniei de 4 mijlocași, ci abia târziu după aceea, când Păun i-a luat locul în centru, iar Ciprian a trecut la locul lui în bandă. Iar, pe de altă parte, pentru că în momentele rare de posesie, fundașii laterali nu avansau adânc în terenul advers, pentru a-i ține pe oponenți cât mai departe de poarta lui Arlauskis. În plus, și pe atac, și pe apărare, duelurile unu la unu au fost câștigate de laziali, iar asta, veți vedea, a fost elementul principal care avea să facă diferența. În rău, în prima parte, și în bine în a doua.

Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)
Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)

Cifrele primei reprize, conform InStat

Parametru CFR – Lazio

Ocazii 1 – 4

Șuturi la poartă 2 – 8

Șuturi pe poartă 1 – 3

Posesie 38% – 62%

Dueluri 40% – 60%

Arla, norocul și singurul corner

Acestea au fost motivele pentru care, prima repriză a aparținut clar oaspeților. De ce la pauză s-a intrat cu 1-1? Pentru că Arlauskis a avut o intervenție fenomenală în minutul 11, pentru că norocul a făcut ca Lazzari (min. 31) și Milinkovici-Savici (min.45) să nu prindă cadrul porții în situații ușoare și pentru că CFR a avut un singur corner. Moment al jocului egal cu un penalty pentru elevii lui Dan Petrescu. La figurat, dar și, cum a fost aseară, la propriu.

10% în plus la jucători, 90% la antrenor

La pauză, greutatea echipei a crescut cu 10 procente. Aritmetic, a ieșit un jucător de un milion, Traore, și a intrat unul de două, Omrani. Restul de balast lăsat la cabine și care a însemnat celelalte 90 de procente a constat în îndepărtarea erorilor de poziționare și, în special, în dobândirea atitudinii agresive. Ultima înclină mereu balanța, iar ea e evidențiată clar în modul în care a basculat raportul duelurilor unu la unu câștigate.

Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)
Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)

4 șuturi a expediat Omrani într-o repriză, mai mult decât toți colegii lui la un loc

Cu un Păun extrem de generos în efort și pus în centrul liniei mediene, unde a întrerupt linia de pasare către Lucas Leiva, cu un Omrani mult mai mobil decât Traore și mult mai prieten cu mingea, cu Camora jucând faza de atac foarte sus, pe nivelul ultimei linii de apărare a oaspeților (acolo unde ar fi trebuit să fie mai des și Peteleu), CFR a întors soarta jocului.

Disperarea târzie a lui Inzaghi

Ultimul sfert de oră, când, în disperare de cauză, Inzaghi a apelat și la Lulic, a renunțat la un stoper și l-a împins pe Milinkovici-Savici lângă cele două vârfuri, i-a găsit pe clujeni compacți, încrezători, dar și norocoși. Că-l au pe Arlauskis în poartă, omul care apare în luminile rampei când e nevoie de el. Așa cum a fost în acel minut 93, când parcă i-a mai crescut o mână salvatoare în fața șutului de 2-2 a lui Cataldi. Între cum a apărat el și cum s-a bâlbâit Strakosha la golul lui Omrani stă povestea acestui meci, care arată cum o echipă cu puține valori, dar cu un antrenor mare, poate să răstoarne un adversar mult mai bine cotat.

  • 20 de milioane de euro e cota lui Strakosha conform transfermarkt
  • 1,9 milioane de euro e cota lui Arlauskis conform transfermarkt
Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)
Andrei Vochin, despre victoria uriaşă a lui CFR Cluj cu Lazio (sursă foto: sportpictures.eu)

Cifrele reprizei secunde, conform InStat

Parametru CFRLazio

Ocazii: 4 – 2

Șuturi la poartă: 5 – 4

Șuturi pe poartă: 2 – 2

Posesie: 38% – 62%

Dueluri: 51% – 49%

Top 3 cei mai buni jucători ai CFR conform Index InStat

  1. Ciprian DEAC – 345 Index INSTAT

A inițiat și purtat cele mai multe acțiuni de atac din echipă, 31, a avut al doilea perocentaj al duelurilor câștigate, 62%. A făcut cele mai multe recuperări în jumătatea adversă, 4. A înscris golul egalizator din penalty și a inițiat acțiunea din care Omrani a marcat punctul victoriei.

  1. Andrei PETELEU – 312 Index INSTAT

A avut cel mai mare procentaj de acțiuni reușite în apărare și în atac, 80%. A avut, de asemenea, cel mai bun procentaj al paselor corecte, 88%, adică a greșit doar 3 pase tot meciul. Discret în atac, dar aproape perfect în defensivă, unde a pierdut doar două dueluri tot meciul.

  1. Giedrius ARLAUSKIS – 311 Index INSTAT

A avut două intervenții salvatoare, la Milinkovici-Savici (min.11) și la Cataldi (min 90+3). N-a ratat nicio ieșire pe centrări: 3 din 3!

Închide ×