100 ani de Romania

Angelica Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă! Comuniştii au şters-o din istorie

28.08.2018 | 22:00
Angelica Rozeanu campioana uitata a tenisului de masa Comunistii au sterso din istorie
Angelica Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă

Angelica Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă. A scris istorie pentru România timp de peste 25 de ani, însă numele sportivei a fost şters din istorie. Prima oară din cauza originii evreieşti, a doua oară pentru că a plecat din ţară. Un lucru rămâne cert, Angelica Rozeanu este ultima campioană mondială non-asiatică la tenis de masă, iar recordul datează de mai bine de jumătate de secol.

Născută într-o familie de evrei din Bucureşti, pe 15 octombrie 1921, Angelica Rozeanu s-a întâlnit cu tenisul de masă întâmplător. „Fratele meu a cumpărat o rachetă şi mingi şi le-a pus pe masa din sufragerie, când eram într-o convalescenţă după o scarlatină. Aveam opt ani şi jumătate. Aşa a început cariera mea. Apoi a cumpărat o masă normală şi venea cu prietenii lui şi jucam acolo. La un moment dat s-a mutat un club de sport vis-a-vis de casa mea şi mergeam acolo la turnee de vară. Băieţii râdeau de mine pentru că eram atât de mică, că abia ajungeam până la masă. Am luat locul trei, doi şi pe urmă locul întâi şi m-am fixat acolo”, povestea Angelica Rozeanu într-un interviu acordat TVR în 2004.

Angelica Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă

În 1933, la 12 ani, Angelica Rozeanu a câştigat Cupa României la tenis de masă, ca după trei ani să devină pentru prima oară campioană naţională. Succesul i-a adus calificarea la Campionatul Mondial din 1937, unde a ajuns până în optimile de finală. În plină ascensiune, sportiva primeşte prima mare lovitură a destinului. Legionarii preiau puterea în 1940 şi începe persecuţia evreilor din România. Familia Rozeanu ajunge la sapă de lemn în scurt timp, după ce averea i-a fost confiscată. În tot acest timp, Angelica Rozeanu primeşte interdicţia de a intra într-un club sportiv. Începutul războiului a îndepărtat-o de sportul în care începuse să devină un adevărat star mondial. Între 1940 şi 1945, jucătoarea de tenis de masă nu a putut să participe la nicio competiţie, dar nu s-a dat bătută.

Comuniştii ajung la putere în 1947, iar Angelica Rozeanu revine în sală, însă nici de această dată nu are linişte. Sportiva primeşte interdicţia de a merge la Campionatul Mondial de la Budapesta din 1950, cu toate că obţinuse trei medalii de bronz la ediţia din 1948. Îi este permisă deplasarea abia după ce promite că se va întoarce cu medalii de aur, ceea ce se şi întâmplă. Angelica Rozeanu a câştigat patru medalii, două dintre acestea fiind de aur, la simplu şi cu echipa. Nimeni nu se gândea, dar începea hegemonia româncei la cel mai înalt nivel.

Cinci titluri mondiale consecutive la simplu pentru Angelica Rozeanu

Între 1951 şi 1955, Angelica Rozeanu a dominat proba de simplu de la Campionatul Mondial de tenis de masă. Românca a câştigat cinci titluri mondiale consecutive, iar ediţia din 1953, organizată la Bucureşti, a fost Everestul carierei, cu medalii de aur la simplu, dublu, dublu mixt şi cu echipa. Chiar dacă era cea mai galonată sportivă a momentului, comuniştii i-au făcut viaţa greă, mai ales după ce soţul acesteia a fost arestat când a vrut să fugă din ţară. În plus era acuzată că şi-a vândut numele străinilor, după ce o fabrică din Austria producea palete „Rozeanu”, sau că a primit mai mulţi bani decât trebuia pentru cele patru medalii de aur câştigate în 1953.

În 1960 primeşte acceptul să plece în Austria, unde fusese invitată de Gertrude Pritzi, multiplă medaliată la Campionatele Mondiale de tenis de masă. „În Austria m-a sunat fostul meu soţ, care mi-a spus că trebuie să profit de această ocazie şi să merg în Israel, să nu-mi bat joc de libertatea fetiţei noastre. Şi am plecat. Nici în Israel nu mi-a fost foarte uşor. Ca să mă întreţin am lucrat şi într-o fabrică de calculatoare”, a rememorat Angelica Rozeanu în 2005. Comuniştii iau decizia să-i retragă cetăţenia, iar numele sportivei a fost şters din istorie. În Israel, românca a continuat să joace şi a câştigat trei titluri de campioană naţională între 1960 şi 1962. Pe 21 februarie 2006, Angelica Rozeanu a murit în Israel, departe de ţara pentru care a scris istorie.

Angelica Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă
Angelica Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă

29 de medalii a câştigat Angelica Rozeanu la Campionatele Mondiale: (17 de aur, 5 de argint şi 7 de bronz)